MARVEL RIVALS

MARVEL RIVALS

Overwatch od Marvelu

V Číne majú radi hry od Blizzardu, to vieme. Ale nevedeli sme, ako strašne tam majú radi Overwatch. Minimálne teda partia vývojárov v NetEase Games, ktorí pomaličky pracujú na pripravovanej free to play multiplayerovke Marvel Rivals. Stačí vám pár zápasov a bude vám jasné, že vývojári museli v hre stráviť tisícky hodín, odohrali obrovské kopy zápasov a potom niekedy si povedali, že to skúsia tiež. A možno aj lepšie. Ak máte nahraté hodiny v Overwatch, tak sa prakticky stále budete venovať porovnaniam. Táto mapa je inšpirovaná tým, táto postava zase hentým a podobne. Ale ako budete utápať v Marvel Rivals čoraz viac hodín, uvedomíte si, že v NetEase naozaj našli miesta, kde sa to dalo vylepšiť.

Nemá zmysel chodiť okolo horúcej kaše, takto mal vyzerať Overwatch 2. tá hrateľnosť je veľmi podobná, ale namiesto zbytočného menenia formátu (kde sa Blizzard postupne aj tak vráti k pôvodnému) a sľubovania niečoho, čo nakoniec aj tak neprišlo, mala dvojka priniesť presne takéto vylepšenia do hrateľnosti. Je niekoľko vecí, ktoré mi osobne na Marvel Rivals úplne nevoňajú, ale hrateľnosť medzi nimi nie je. Tá je tu jednoducho parádne premyslená už teraz v bete a funguje na výbornú. Samozrejme, detaily sa budú dolaďovať, ale je to chytľavé a len tak to nepustí.

Je tu aj príbeh. Ešte nie je kompletný a je poriadne chaotický. Asi tak, ako aj očakávate od hry, kde si desiatky hrdinov aj zloduchov dáva do držky v rozsiahlych arénach. Navštívite tu ďaleké svety (vzdialené ako geograficky, tak časovo) a stretnete nové variácie na staré známe tváre. Klasický Doctor Doom a Doom 2099 sa nečakane stretli, pričom výsledkom bol vznik nových vesmírov v rámci univerza. Tento Timestream Entanglement je ale nebezpečný a vtiahol hrdinov aj zloduchov z rôznych univerz. Tí teraz bojujú o to, aby svety zachránili pred obomi verziami Doctora Dooma.


Rovnako tu má príbeh každá zo zatiaľ hrateľných 23 postáv, ale nečakajte tam nejaké rozsiahle príbehy cez niekoľko komiksových stránok. Vlastne je to len krátky popis postavy a to je celé. Postupne sa to bude rozrastať, ale zatiaľ je pri každej postave len pár slov o tom, kto to vlastne je a ako sa dostal tam, kde teraz je. Bude škoda, ak sa autori nerozhodnú hlbšie preskúmať tento svet a postavy. Mnohé za sebou majú dekády rôznorodých príbehov, takže rozhodne je z čoho ťažiť. Už to len treba využiť.

Marvel Rivals je takzvaný hero shooter, teda multiplayerová akcia, kde si vyberáte z širokého zástupu postáv, z ktorých každá má vlastné schopnosti. V zásade je to strieľačka, aj keď je jasné, že ovládate postavy, ktoré priamo nemajú nejakú zbraň, z ktorej by strieľali. Taká Scarlet Witch ale aj tak vytvára magické projektily, ktoré dokáže vypustiť z rúk, takže vlastne vystreliť. Podobné je to aj s nejakými ďalšími postavami. Pritom tu nájdete tie najznámejšie tváre Marvelu a aj niektoré menej známe. Poteší Spider-Man, Iron Man, Venom, Punisher, Loki, Thor, Doctor Strange, Magneto a podobne. Pre mnohých toto bude príležitosť spoznať sa s postavami ako Magik, Luna Snow alebo dokonca suchozemský žralok Jeff.

Nemá zmysel vypisovať všetky postavy, to si môžete nájsť napríklad na oficiálnej stránke. Je ich dosť, sú poriadne rôznorodé a líši sa náročnosť toho, ako s nimi budete hrať. Teda komplexnosť schopností, strategické využitie a kombinácia s ostatnými. Kým Punishera dokáže ovládať každý prakticky ihneď, lebo je to v zásade len postava so samopalom (a hrateľnosťou dosť pripomína Bastiona), tak Spider-Man je už ťažší na zvládnutie – ako pohyb, tak aj akcia. Hra to indikuje počtom hviezdičiek, takže môžete zašať od jednoduchších postáv a prejsť k zložitejším, kým si nájdete svoju main postavu.

Výhodou je, že hra obsahuje tutoriál, strelnicu a aj možnosť zapnúť si custom hru proti botom s vlastnými pravidlami. To všetko vám pomôže zoznámiť sa s jej princípmi, pochopiť jednotlivé schopnosti a osvojiť si hrateľnosť za konkrétnych hrdinov. Ak chcete vyskúšať niekoho ďalšieho, tak si ho jednoducho vyberiete a vyskúšate proti umelej inteligencii, aby ste nedostávali na zadok v ostrých zápasoch proti živým súperom. Samozrejme, môžete si nastaviť náročnosť botov a pokojne si takto viete vytvoriť aj súkromnú hru pre svojich priateľov. Alebo sa pripojíte do custom hry, ktorú už vytvoril niekto iný. Hra má takýto „server browser“, kde si môžete pozrieť a vybrať aktuálne zápasy. taktiež ich môžete sledovať, ak nechcete aktívne hrať.

Podobne ako v iných takýchto hrách aj tu sa postavy delia do tried podľa zamerania, pričom tu sú to 3 triedy. Majú síce iné názvy, ale v zásade je to zabehnutá klasika – DPS, tank a support. Teda prvá trieda je zameraná na útočenie, druhá na držanie a obranu a tretia na podporu. Keďže toto je 6v6 akcia, môžete si do zápasov vybrať z každej triedy po dve, ale to sú len odporúčania. Je na vás a vašich spoluhráčoch, za koho budete hrať. Možno však prekvapí, že niektoré postavy nie sú tým, čo by ste čakali. Napríklad Rocket Raccoon je support a nie DPS, aj keď poriadny kanón má tiež. Rovnako Adam Warlock je support, ale Doctor Strange je zase tank. Každý si ale nájde svojich favoritov.

Postavy majú primárnu akciu a sekundárnu akciu. Pričom to nie vždy znamená, že útočíte. Napríklad Punisher má na sekundárnej akcii dymový granát, ktorý sa hodí vo chvíľach, keď vám horí pod zadkom a potrebujete sa rýchlo zdekovať bez toho, aby vás prenasledovali nepriatelia. Okrem toho majú postavy ešte niekoľko špeciálnych schopností, ktoré ale majú svoj cooldown, takže si ich musíte po použití nabíjať. No a každá postava má aj svoju ultimátnu schopnosť, ktorá vie pekne zvrátiť dianie na bojisku. Len sa musíte naučiť ich správne používať. Toto naozaj nijako nevybočuje zo žánrového štandardu a presne to kopíruje Overwatch, dokonca aj niektorými schopnosťami.


Zaujímavým prvkom sú tímové spojenia postáv. To znamená, že ak sú v tíme postavy, ktoré sú v komiksoch často spolu, dostanete nejaké boosty v zápase. To pridáva ďalšiu strategickú vrstvu, aby ste nemali len jednu main postavu a ovládali ich viacero. Je to napríklad dvojica Rocket a Groot. Navyše priamo v zápase dokážete stlačením tlačidla s Rocketom vyskočiť na Groota a bojovať z neho. Rovnako môžete získať boosty, keď v zápase máte Venoma so Spider-Manom. Vtedy napríklad Spider-Man dostane schopnosť symbionta. Skvelý nápad a uvidíme, ako sa bude časom využívať.

Aktuálny test nám naznačil už aj obsah, aký môžeme od hry očakávať. No kým postáv tu bola naozaj pekná kopa, máp bolo máličko. Tematicky vlastne len dve – Asgard a futuristické Tokio roku 2099. je to máličko, ale zase sú mapy naozaj dobre navrhnuté a sú aj pomerne rozsiahle. Sú komplexné, dostatočne členité a prekvapivo vertikálne, čo sa časom naučíte využívať vo svoj prospech. Prekvapí, že mapy obsahujú deštrukciu prostredia. Samozrejme, nie všetko dokážete zničiť, ale aj tak pekne rozširuje dynamiku hry to, že sa automaticky nedá skryť za každú stenu. To dokážete využiť vo svoj prospech, ale musíte si na to dať aj pozor. Dobre si to pozriete napríklad v mojom videu vyššie.

Ja viem, že by som nemal toľko písať o Overwatchi, ale táto hra z neho výrazne vychádza a v mnohých ohľadoch to dokonca robí lepšie. Aj režimy sú presná kópia tých z Overwatch. Najskôr vás hra pustí hrať len casual zápasy, ale po dosiahnutí levelu 5 sa už dostanete aj Ranked zápasom, kde už bojujete o svoje postavenie vo svetových rebríčkoch na celkovo 8 úrovniach od Bronze po One Above All. Režimy sú Convoy, Domination a Convergence. Convoy je ako Payload alebo Escort, kde musíte sprevádzať nejaké vozidlo po trase mapou a druhý tým tomu má zabrániť. V druhom kole sa strany vymenia a boduje tím, ktorý to dotlačí ďalej.

Domination je zase postavený na ovládaní bodov na mape. Skóruje tím, ktorý body ovláda. Pritom sa hrá na dve víťazné kolá, ktoré postupujú naprieč daným svetom a je tam aj nejaký príbehový progres. Convergence je podobný režim, ale bojuje sa len o jediný bod, takže sľubuje naozaj intenzívne boje. Ešte mimo Quick Match a Ranked režimy si môžete zahrať Conquest, čo je vlastne dynamický casual režim postavený na TDM pravidlách. Vyhráva tím, ktorý ako prvý nazbiera dostatok eliminácií súperov. Tento režim som si ale dokázal zahrať len v Custom hre. Pri štandardnom matchmakingu som ani po dlhom čakaní nenašiel hráčov.

Hrateľnosť, ako som spomenul už toľkokrát, je veľmi podobná Overwatchu. Beháte, skáčete, lietate, strieľate, využívate schopnosti a snažíte sa s tímom stiahnuť vedenie na svoju stranu. Za každú postavu je to iné a ak vás súperi tlačia, môžete si pri respawne skúsiť zmeniť postavu, možno s inou vám to pôjde lepšie a hlavne vyvážite silné stránky súperov. Marvel Rivals je však výrazne vertikálnejšia hra, keďže je tu viacero lietajúcich postáv. A rovnako je tu aj viac melee postáv, takže aj tie prinášajú do mixu niečo vlastné. Asi je to zbytočné nejako rozsiahlejšie opisovať, pozrite si moje video vyššie. Rovnako tam vidíte, že hra stále potrebuje balans, meta funguje zatiaľ tak, že stále dokážete získať až takú prevahu, že súperov ani len nepustíte z ich základne (prvý segment vo videu s Punisherom).

Písal som, že nie všetko mi na Marvel Rivals vonia. Grafika má svoj pekný cel-shade štýl, ale trochu voľne pristupuje k zdrojovému materiálu a nie som fanúšikom takéhoto spracovania obľúbených postáv. Dabing je fajn, hudby tu veľa niet, ale tiež poteší. Technicky je to stále nedotiahnuté, ale zas nebežalo to zle. Je ale badať, že viacero vecí ešte treba upraviť a opraviť. Celkovo má ale Marvel Rivals obrovský potenciál a ak zoberieme silu značky, chytľavú hrateľnosť a naozaj dobre zakomponované novinky v rámci hrateľnosti, bude to hit a konkurencia sa musí poriadne triasť strachom.


napísal matus_ace 5.8.2024
Páči sa mi! (+1)
MARVEL RIVALS


Marvel Rivals
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: NetEase / NetEase
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania:  2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (13)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (4)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26149)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk