SMOKE AND SACRIFICE

SMOKE AND SACRIFICE

7.5

Survival príbeh matky a jej obetovaného dieťaťa

Recenzia na PC verziu

Na hrdinky vo videohrách sme už zvyknutí. Kedysi sa objavovali skôr sporadicky, ale potom prišiel Tomb Raider s Larou Croft a odvtedy sú bežne pasované do hlavnej úlohy našich obľúbených titulov. Aj Smoke and Sacrifice má svoju odvážnu bojovníčku. Niežeby o to stála, ale nemala veľmi na výber a jej motivácie sú pre ženu tie najprirodzenejšie - nájsť svoje stratené dieťa. A to nepôjde bez boja a obetí.

Keď už sme spomenuli obete, jednou z nich je aj batoľa, ktorého sa hlavná hrdinka Sachi zriekne v chráme pre blaho svojej domorodej dediny. Prvorodený syn, z oltára transformovaný kamsi do neznáma, má zabezpečiť ďalšie fungovanie slnečného stromu, ktorý prináša svetlo a teplo celej krajine. Po siedmich rokoch od tejto udalosti však nastane kríza a všetko sa rúti do záhuby. Sachi má ale príležitosť transformovať sa do tajuplného podzemného sveta, kde by mohla nájsť svojho strateného syna. Ak ešte žije...

Úvod príbehu je podaný trochu fádne a určite by sa to dalo urobiť aj lepšie. Spolu s grafikou, ktorá je síce sympatická, ale dosť jednoduchá a prakticky bez akýchkoľvek nastavení, budí hra zo začiatku pomerne amatérsky dojem. Tomu zodpovedá aj veľmi skromné ozvučenie a absencia dabingu, ktorý v tomto prípade výrazne chýba. Netrváme na všetkých nahovorených dialógoch, ale veľmi by prospeli aspoň nejaké nadabované frázy a hlasové prejavy Sachi, ktorej z úst nevyjde ani len povzdych. Zaujímavou alternatívou by bol hlas rozprávača, ktorý by sa ozval v kľúčových momentoch. Zachraňuje to aspoň tajuplná hudba, ktorá nenápadne znie v pozadí.

Smoke and Sacrifice
Smoke and Sacrifice Všetko sa začína obetovaním dieťaťa pod dohľadom kňazov.
Všetko sa začína obetovaním dieťaťa pod dohľadom kňazov.


Smoke and Sacrifice V podzemí sú rôzne prostredia a na prežitie vyžadujú minimálne tú správnu obuv.
V podzemí sú rôzne prostredia a na prežitie vyžadujú minimálne tú správnu obuv.


Smoke and Sacrifice V hre sú tony receptov a veľa času strávite ich odhaľovaním a zbieraním ingrediencií.
V hre sú tony receptov a veľa času strávite ich odhaľovaním a zbieraním ingrediencií.





Lacnou audiovizuálnou stránkou by ste sa však nemali nechať odradiť, pretože hra v sebe skrýva zaujímavý obsah so slušnou kvalitou. Už krátko po vstupe do podzemia Sachi spoznáva pochmúrny svet, ktorý je z veľkej časti zahalený smogom a hmlou. Tá sa objavuje najmä v nočnej fáze dňa a okrem horšej viditeľnosti žene pomaly uberá život. Mierumilovné bytosti, ktoré môžeme nazvať svetlonosmi, však Sachi poradia, ako sa pred hmlou brániť. Stačí si vyrobiť lampáš, ktorý vrhá dostatočné svetlo. S darovaným receptom si teda vyrobíte sieťku na motýle, pochytáte svätojánske mušky, skombinujete ich so strukmi miestnej rastliny a je to vybavené. Aspoň dočasne. Lampáš sa totiž časom opotrebuje a zničí, takže buď si vyrobíte nový, alebo opravíte ten pôvodný. Svetlo je pritom základ a jeho zdroje (vrátane svätojánskych mušiek) vám okrem iného dobíjajú svetelný štít, ktorý predstavuje vašu základnú ochranu. A na podobnom princípe v hre funguje všetko.

Takže sa budete pohybovať po okolí, zbierať rastliny, drevo, časti rôznych zvierat a podivných bytostí (osy, polypy, potkany, duchovia, červy...), ktoré porazíte v boji (niekedy ich môžete aj chytať do pascí) a z toho si zhotovíte nástroje, zbrane, časti odevu a brnenia, rôzne prísady na vytváranie liečivých jedál a iných užitočných vecí. Recepty získate ako odmenu od NPC postáv, alebo si ich prečítate na kúskoch kože, kamenných tabuliach a ďalších špecifických objektoch, na ktoré narazíte. No nestačí ich len nájsť, treba ich aj očistiť určeným prostriedkom, aby sa odhalilo písmo.

Niektoré predmety potom môžete vyrobiť okamžite a hneď ich máte v inventári. Na iné potrebujete kotol, dielenský stôl alebo nejaký prístroj, ktoré sú umiestnené na rôznych plochách v krajine a najskôr ich treba aktivovať špeciálnymi spínačmi na niekoľkých miestach v okolí. A pri nich zvyčajne stojí aj terminál, kde si kedykoľvek ukladáte hru. Plus transportná tuba, ktorá vám po jednorazovom odomknutí mincami umožní rýchle teleportovanie na miesta s inými tubami. Mince použijete aj na nákupy vybraných vecí z automatov.

Pri putovaní stretnete nové postavy, plníte pre ne rôzne úlohy, môžete im dať nejaké veci alebo sa spýtate na predmety, ktoré máte u seba a získate tak ďalšie stopy pri hľadaní svojho syna. Občas narazíte na rozbitné vázy a truhlice, čo vám svoj obsah vydajú po odomknutí kľúčom, ktorý musíte nájsť. Mení sa terén a každý druh povrchu (s výnimkou základného) vyžaduje špeciálnu obuv, aby ste tam dokázali vstúpiť a prežiť.

Cez studené zasnežené pláne prejdete v jednoduchých topánkach, ktoré si, samozrejme, vlastnoručne vyrobíte a môžete ich aj vylepšiť. Iné chrániče chodidiel zas potrebujete v elektrických zónach s robotmi a iné na lávovom povrchu s oheň chrliacimi červami. Vrcholom je rádioaktívna zóna, kde, prirodzene, tiež potrebujete špecifické vybavenie. A tam nájdete zas iné druhy nepriateľov. Okolie je vcelku  pestré, aj keď neraz pokryté nebezpečnou hmlou a treba si dávať pozor aj na okraje pevniny, kde je najčastejšie neschodný močiar, v ktorom sa utopíte. Počas progresu postupne odkrývate nové priestory a priebežne bojujete s bossmi, čím sa dostávate bližšie k svojmu cieľu aj rozuzleniu deja.

Keďže bitky zaberajú rovnako veľký priestor v hre ako výroba (a opravovanie) predmetov, je veľkou chybou tvorcov, že podcenili bojový systém. Môžete pritom síce uplatniť rôzne brnenia, zbrane a výbušniny, prípadne aj nejakú potvorku, ktorá vám asistuje, keď si ju získate napríklad jej obľúbenou maškrtou, ale pohyby vašej postavy sú veľmi obmedzené. Môžete jednoducho udierať, prípadne strieľať zvolenou zbraňou a odskočiť, ale to je všetko. Chýba aspoň pár rozdielnych útokov a prinajmenšom základný systém obrany, aby ste mohli v boji trochu viac taktizovať. 

Smoke and Sacrifice
Smoke and Sacrifice Niektoré postavy sú priateľské,. Oceníte aj transportné tuby a terminály na ukladanie hry.
Niektoré postavy sú priateľské,. Oceníte aj transportné tuby a terminály na ukladanie hry.


Smoke and Sacrifice Po láve sa nebudete prechádzať tak skoro a privítajú vás tam aj takéto potvory.
Po láve sa nebudete prechádzať tak skoro a privítajú vás tam aj takéto potvory.


Smoke and Sacrifice Občas vás čakajú súboje s bossmi, pri ktorých pociťujete slabiny bojového systému.
Občas vás čakajú súboje s bossmi, pri ktorých pociťujete slabiny bojového systému.





Aspoňže nepriatelia majú svoje slabiny a špecifické zvyky, na ktoré dokážete reagovať a šikovne ich využiť. Napríklad polypy sa nabíjajú energiou a potom skočia alebo vyvolajú útočnú vlnu a keď ich pozorujete, viete, kedy trochu ustúpiť a kedy je čas na protiútok. Obrovské diviaky zas urobia výpad s rozbehom a potom to chvíľu rozdýchavajú, a práve to je vaša chvíľa. Navyše naozaj nie vždy musíte svojich nepriateľov zabiť - niekedy ich živých chytíte do pasce a môžete ich aj nasadiť v inom prostredí. Alebo, ako už bolo spomenuté, skrotíte ich , keď im niečím ulahodíte. Pri použití špeciálnej výbavy si vás vybrané druhy nebudú všímať. Po omračovacom granáte dokonca môžete niektoré zvieratá a duchov podojiť a vysať z nich mlieko alebo esenciu. To sú úžasné možnosti a keby vaša postava nebola taká toporná, bola by konfrontácia s okolitými hrozbami zvládnutá na jednotku.

Smoke and Sacrifice môže v úvode vyvolať rozpaky, ale ak máte vzťah k survival a RPG, nájdete si cestičku aj k tejto nenápadnej hre. Podivný svet zahalený v smrtiacom smogu síce nie je príliš rozsiahly a v zásade vás čaká opakovanie niekoľkých kľúčových procesov, ale nie je to nuda. Pri odkrývaní citlivého príbehu vás na dlhé hodiny zamestná najmä vyhľadávanie receptov a zhotovovanie množstva rozličných predmetov. Veľký priestor zaberú aj boje, ktorým sa nedá vyhnúť. Práve preto je škoda, že sa pritom vaša postava správa dosť primitívne, i keď možnosti ako naložiť s nepriateľmi sú už pestré. Výsledok nie je dokonalý, ale určite zaujímavý a hra má svoj osobitý štýl.


napísal uni 13.6.2018
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.9
Ohodnotiť
SMOKE AND SACRIFICE
+ výroba a množstvo receptov, ktoré treba najskôr odhaliť
+ niekoľko prostredí, ktoré vyžadujú odlišnú výbavu
+ viacero spôsobov ako naložiť s okolitou faunou
+ atmosféra a pozoruhodný podzemný svet
- primitívny spôsob boja
- fádny úvod
- predmety prekryté objektmi v okolí sa zle zbierajú
- chýba aspoň jednoduchý dabing
- časom už len opakovanie podobných procesov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-4130, 4 GB RAM, GeForce GTX 650, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Curve Digital / Solar Sail Games
Štýl: RPG / Survival
Dátum vydania: 31. máj 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk