ASUS VIVOBOOK S 15 - WINDOWS NA SNAPDRAGON PROCESORE

ASUS VIVOBOOK S 15 - WINDOWS NA SNAPDRAGON PROCESORE

8.5

Windows prichádza na ARM procesory

Test

Microsoft práve rozbehol novú líniu Windows notebookov a to s ARM procesormi, konkrétne so Snapdragon X verziami od Qualcommu. Tieto procesory sú špeciálne vytvorené na PC Windows použitie s možnosťou emulácie x86 aplikácií. Microsoft tak konečne realizoval svoju viac ako desaťročnú víziu prechodu Windowsu aj na ARM. Tú sa snažil presadiť už od Windows 8. Vtedy sa to stretlo s odporom, pretože x86 aplikácie nefungovali a natívnych ARM aplikácií bolo málo, čo viedlo k nízkemu využitiu, teraz je to už iné.

Microsoft počas rokov priebežne udržiaval ARM tablety a notebooky prostredníctvom niektorých modelov svojej Surface série, vylepšoval emuláciu a teraz to so Snapdragon X procesorom rozbieha naplno. Výkon je už na požadovanej úrovni, rovnako ako emulačné prvky. S viacerými výrobcami teraz vydáva celú sériu notebookov postavených na tomto procesore.

Aby to nebolo všetko, do systému pridáva aj AI prvky, ktoré rovnako v poslednom čase rozbiehal a teraz ich môže využiť aj lokálne, pretože procesor má výkon aj na lokálne spracovanie AI. Microsoft tieto notebooky nazval Copilot+ PC. Pritom AI zatiaľ funguje len na nich, aj keď AI funkcie nie sú hlavným dôvodom, prečo si tieto notebooky vybrať. Tieto notebooky chcete, ak chcete tiché, tenké notebooky určené na nenáročnú prácu s vysokou výdržou batérie. 

Pozrieme sa bližšie na Asus Vivobook S 15 s nižším Snapdragon X Elite procesorom:

  • CPU: Snapdragon X Elite X1E 78 100 12- jadrový procesor
  • GPU: Qualcomm Adreno GPU
  • RAM: 32GB LPDDR5X RAM (dostupná je aj verzia so 16GB RAM)
  • SSD: 1TB SSD
  • Displej: 15.6" 3K (2880 x 1620 px) OLED, 100%, 120Hz, DCI-P3
  • Jas: 400 nitov SDR, 600 nitov HDR
  • OS: Microsoft Windows 11 Home 64-bit
  • Porty: USB4, USB 3.2 Type A, HDMI 2.1 TMDS, MicroSD, audio jack
  • Batéria: 70 Wh
  • Nabíjačka: 90W USB-C
  • Veľkosť: 353 mm x 227 mm x 14.7 mm
  • Hmotnosť: 1,4kg
  • AI jednotka: 45 TOPS v NPU procesore, ktorá bude v budúcnosti súčasťou každého procesora na pomoc pri spracovávaní AI dát.

Tento model je oproti ostatným zaujímavý vďaka OLED displeju a prémiovému vyhotoveniu.

Konštrukcia

Samotný notebook je súčasťou série Vivobook, čo znamená, že ponúka kompaktný a esteticky príjemný dizajn. Má tenké hliníkové telo s hrúbkou len 14,7 mm. Táto verzia je vyhotovená v striebornej farbe, s minimalistickým dizajnom. Na kryte je iba jemný nápis Vivobook. Displej je vo formáte 16:9, čo naznačuje, že sa jedná o širší displej a menšiu hĺbku notebooku. Napriek tomu sa im podarilo dobre integrovať klávesnicu a pridať veľký touchpad. Zároveň na dnešnú domu je 16:9 formát trochu neštandardný a nie každému dobre sadne.

Klávesnica je napriek 15-palcovej verzii takmer plná, vrátane numerickej časti. Jedine chýbajú klávesy Page Up, Page Down, Home a End. Sú však dostupné na numerickej klávesnici a tiež ako sekundárne funkcie šípok. Klávesy sú mierne zdrsnené, čo im dodáva príjemný pocit pri dotyku, a sú tiché. Zároveň sú jemne RGB podsvietené s jednou zónou, pričom si môžete vybrať farbu a efekty podsvietenia. Podsvietenie však nie je veľmi výrazné a pri pohľade na klávesnicu z väčšieho uhla nevidíte ani tak podsvietenie cez kláves, ako vidíte priamo diódy pod ňou. Toto mohol Asus lepšie vyriešiť.

Notebook má OLED displej, ktorý ponúka živé farby, rýchly 120Hz refresh rate a vysoké 2880 x 1620 px rozlíšenie so 120Hz refreshom. Obraz je veľmi jemný, ostrý a verný. Má plné DCI-P3 pásmo, a teda farebnosť je veľmi pekná. Podsvietenie je v základe 400 nitov, ale HDR ho vie vyžhaviť na 600 nitov. Plne to postačí pre bežnú prácu. Displej má aj automatické stmievanie, je štandardne zapnuté, ale môže byť príliš citlivé a osobne som radšej vypol, lebo zbytočne znižovalo a zvyšovalo jas aj pri browsovaní internetu. Čo sa týka samotného rozlíšenia, ak budete chcieť hrať hry, nevyhnutne nevyužívajte natívne rozlíšenie, pretože to môže byť príliš náročné na výkon grafiky. Skôr zvoľte maximálne 1080p rozlíšenie.

Audio stránku zabezpečuje certifikovaný zvukový systém Harman Kardon s podporou Dolby Atmos, ktorý poskytuje na notebookovú sféru peknú zvukovú kulisu. Nad displejom je predná kamera na videohovory, doplnená IR kamerou na rýchle odomknutie tvárou. Pre zvýšenie súkromia je tu aj manuálna záklopka na kameru.

Notebook nakoniec ponúka aj bohatú výbavu portov: na ľavej strane nájdete dva USB-C porty, na pravej strane dva USB-A porty, 3.5mm audio jack, HDMI jack a slot na SD kartu. Toto je pekná výbava na tenký notebook, zrejme tak nebudete potrebovať USB-hub.

Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore
Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Asus Vivobook dostal verziu so Snapdragon X procesorom
Asus Vivobook dostal verziu so Snapdragon X procesorom


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Čakajte tenký elegantný notebook.
Čakajte tenký elegantný notebook.


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Pridaná je 90W USB-C nabíjačka.
Pridaná je 90W USB-C nabíjačka.





Hardvér

Vnútrajšok notebooku poháňa procesor Snapdragon X, nový ARM procesor špeciálne vytvorený pre Windows notebooky. Obsahuje totiž základ emulácie x86 aplikácií na ARM inštrukcie. Tieto dve technológie procesorov sú odlišné, a preto sa musí kód emulovať. Konkrétne v tomto notebooku je verzia procesoru Snapdragon X Elite X1E-78-100, je to 12-jadrová verzia taktovaná na 3.4 GHz, ale bez dualcore boostu, ktorý majú vyššie verzie. Grafický tu výkon dosahuje 3.8 Tflops.

Tento procesor je zaujímavý kompromisom medzi výkonom a výdržou. Pritom ak preferujete maximálnu výdrž a nepotrebujete vysoký výkon, odporúčame notebooky s nižším procesorom Snapdragon X Plus. Tie majú 10 jadier namiesto 12, čo mierne zvýši výdrž (budú ideálne na Office a základne aplikácie). Ak naopak potrebujete vyšší výkon, v predaji sú aj notebooky s vyššími procesormi Snapdragon X Elite X1E-80 a X1E-84, kde verzia 80 pridáva boost a verzia 84 má výkonnejšiu grafiku so 4.5 Tflops oproti 3.6 Tflops v nižších verziách. Rozdiely vo výkone grafiky však nebudú výrazné. NPU zostáva na 45 Tflops vo všetkých verziách, aj keď výkon môže stúpať podľa aktuálneho taktovania procesoru.

Čistý výkon procesora je vyšší ako Core Ultra 7155H a Apple M2 a grafika sa blíži úrovni notebookovej GTX 1650, aj keď pri emulácii bude výkon väčšinou pomalší. Notebook má v tejto verzii 32 GB LPDDR5X pamäte, ktorá je viac ako dostatočná na bežnú prácu. Pridaný je rýchly SSD disk s kapacitou 1 TB a  rýchlosťou 5000 MB/s na čítanie a 3600 MB/s na zápis. Disk však nemá chladič, takže pri zápise môže rýchlosť rýchlo klesať.

Chladenie zabezpečujú štyri malé ventilátory, ktoré sú aktívne stále, ale bežia na nízkych otáčkach, takže ich pri bežnom používaní nebudete počuť. Ani hranie hier, herné benchmarky alebo záťažové testy z 3D Marku nedokázali výrazne zvýšiť ich hlučnosť. Notebook dokonca zvládol záťažový test 3D Marku na 97 percent a prešiel testom bez zvýšenia hluku. Jediné, čo mi dokázalo zvýšiť výkon ventilátorov na počuteľné maximum, bol Cinebench. Pri bežnom používaní sa notebook neprehrieva, iba jemne zahreje klávesnicu v horných radoch, maximálne na 40 stupňov. Cinebench to zvýšil na 42 stupňov. Je to ďaleko od 50 stupňov pri i7 alebo i9 notebookoch.

Zároveň optimalizáciu výkonu si môžete nastaviť v Asus aplikácii, kde môžete nechať procesor bežať na maximum bez obmedzenia, pridáva sa dobre vyvážený Performance režim. Ak chcete šetriť batériu, je tu Standard režim, a nakoniec Whisper režim, ktorý výraznejšie zníži taktovanie procesora. Ten je ideálny len na browsovanie alebo Office.

Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore
Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Na pravej strane notebook ponúka dva USB-A porty
Na pravej strane notebook ponúka dva USB-A porty


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Na ľavej sú USB-C porty, HDMI a aj čítačka kariet. Pridaný je aj 3.5mm port.
Na ľavej sú USB-C porty, HDMI a aj čítačka kariet. Pridaný je aj 3.5mm port.


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Klávesnica je plná aj s numpadom, dopĺňa ju veľký touchpad.
Klávesnica je plná aj s numpadom, dopĺňa ju veľký touchpad.





Softvér a výkon

Softvérovo sa notebook prakticky nelíši od x86 notebookov. Rozdiely sú minimálne a bežný používateľ si ani nevšimne, že notebook používa iný procesor. Windows 11 funguje rovnako ako na iných PC a aplikácie sa spúšťajú štandardne, ani nevidíte, že sú v emulácii. Jedine nie všetky budú fungovať. Kompatibilita emulácie je síce široká, ale nie úplná. Napríklad niektoré hry, ako Fortnite, ktoré kontrolujú procesor, nebudú fungovať na ARM procesore, aj keď by kompatibilita umožnila ich spustenie. Rovno vyhodia, že na ARM procesore nejdú. Rovnako niektoré aplikácie nemusia fungovať, ak využívajú nejaké inštrukcie, ktoré nemá emulácie vychytané. Vývojári v spolupráci s Qualcommom už priebežne pracujú na tom, aby aplikácie prekompilovali natívne pre ARM, aby fungovali bez emulácie.

Treba rátať s tým, že tento štýl ARM Windows notebookov je len v začiatkoch a aktualizácie pre aplikácie, ovládače a BIOSy budú ešte prichádzať a vylepšovať celkový zážitok. Napríklad Asus mi pri prvom spustení notebooku aktualizoval BIOS, čo prebehlo trochu nemotorne s prevažne čiernou obrazovkou bez náznaku stavu, v akom update je, ale aktualizácia nakoniec prešla úspešne. Následne sa stiahla aktuálna verzia Windowsu, ktorú medzičasom pripravil Microsoft, a tiež prišiel nový update ovládača pre procesor (Asus aplikácia vám bude všetky updaty priebežne kontrolovať).

Po týchto úpravách fungoval notebook štandardne a prekvapivo rýchlo. Výkon procesora je viditeľný na dynamike systému a rýchlych reakciách, či už pri otváraní alebo spúšťaní aplikácií. Notebook je zameraný na ultrabookové použitie, kde štandardné kancelárske aplikácie a bežné možnosti ako web a videá fungujú veľmi rýchlo a bezproblémovo. Aj grafické programy bežia plynule, čo znamená, že ARM procesor a jeho nízka spotreba energie sú ideálne pre tento typ práce. Nevyhnutne by som ho nebral na editovanie videí alebo 3D grafické programy, tam bude ešte vhodné počkať, kým neprídu natívne verzie programov, aby sa zlepšil výkon.

AI Doplnky

Používanie notebooku teraz obohacujú aj AI doplnky. Procesor má 45 Tops AI výkonu, ktorý zvládne Copilot+ PC funkcie. Tieto funkcie sú zatiaľ skôr doplnkové a napríklad AI v aplikácii Paint môže generovať obrázky podľa textu alebo vylepšovať nakreslené obrázky. Je tu aj Image Center s tvorbou obrázkov, čo je však už online funkcia. Pridané sú video efekty na webkameru cez Windows Studio Effects, ktoré umožňujú pridávať doplnky v reálnom čase. Plánovaná bola aj funkcia Recall, ktorá vedela analyzovať všetko, čo ste na notebooku robili, ale bola odložená pre rozruch okolo nezakryptovaných dát počas testovania. Pre hry je zaujímavá možnosť AI upscalingu, aj keď ešte nie je úplne dokončená. Čo je pekný prídavok do Windowsu, je pridanie možnosti sledovania záťaže NPU procesora cez Task Manager.

V zásade tieto AI veci sú skôr len pre marketing. NPU nie je rozumne využívané a musíme počkať, kým ho rôzne aplikácie implementujú a budú používať. 

Benchmarky

Samotný výkonnostný režim notebooku je nastaviteľný, viete si nastaviť spomínané štyri stupne výkonu, nakoniec podobne ako na ostatných notebookoch. Konkrétne tu sú:

  • Full Speed – umožní hardvéru ťahať 50W s ventilátormi na maxime 46 dB;
  • Performance –  optimálne nastavenie, ktoré umožní maximum 45W
  • Standard – tu už sa výkon zníži na 35W 
  • Whisper – ak chcete čo najviac šetriť batériu, tak tichý mód bude ťahať len 20W.

Benchmarky GPU sú tu také nie príliš presné, keďže je tam emulácia a ani nevidíte, čo presne sa emuluje, ale čo sa týka nameraných hodnôt vyzerá to nasledovne:

3D Mark:

  • Nomad Light - 14.47 fps (po pripojení siete sa výkon prakticky nemení, nameralo 14.71fps)
  • Nomad - 4.84 fps (plná verzia benchmarku)
  • Timespy - 1808 bodov (1624, 5102)

Čísla nie sú ideálne, hlavne na Tflops výkon by mali byť vyššie. Pre porovnanie, Steam Deck má 1709 bodov v Timespy, pritom má približne len polovičný Tflops výkon. Tu zrejme svoje robí emulácia a možno aj ovládače. Ale tak či tak, notebook nie je primárne na hranie, aj menej náročné hry pôjdu prijateľne.

Zaujímavé je, že notebook sa nespráva ako PC notebooky a po vytiahnutí z napájania výkon zostáva prakticky rovnaký. Správa sa tak ako mobily a tablety, nakoniec má mobilný čip. 

Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore
Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Napriek emulácii také GTA V ide pekne.
Napriek emulácii také GTA V ide pekne.


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Notebook prešiel aj stress testom, aj keď pri emulácii nie je plne zaťažený.
Notebook prešiel aj stress testom, aj keď pri emulácii nie je plne zaťažený.


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Cyberpunk je už nad sily notebooku a ide pod 30 fps.
Cyberpunk je už nad sily notebooku a ide pod 30 fps.





Samotné benchmarky hier vyzerajú nasledovne:

Hry:

  • The Witcher 3: Wild Hunt - 40 fps (1080p low)
  • Shadow of Tomb Raider  - 38 fps (1080p low)
  • Dota 2 - 52 fps  (1080p)
  • Portal - 54 fps (maximum v natívnom rozlíšení)
  • BeamNG Drive - 60 fps (1080p, low)
  • GTA V - 65 fps (1080p, very high) benchmark
  • Cyberpunk - 27 fps (1080p, low, FSR quality) benchmark
  • Control - 40fps (1080p low)

Tu hlavne pri Cyberpunku vidieť, že dáva emulácii zabrať, ale napríklad GTA V ide pekne. Aj keď nečakajte vo všetkých hrách úplne plynulý framerate pre rôzne možné spomalenia pri emulácii alebo ešte nedotiahnutých ovládačov. V niektorých hrách občas vidieť prebliknúť textúry alebo artefakty, ale napriek tomu na prvé spustenie to je prekvapivo dobré. Lepšie ako keď štartovali Intel grafiky.

Zároveň je tu rovno spustená aj Super Resolution funkcia, ktorá má automaticky zvyšovať rozlíšenie ako DLSS alebo FSR. Len táto funkcia je zapracovaná natívne vo Windows systéme a netreba ju zapracovávať do hry. To je zároveň aj jej obmedzenie a neanalyzuje tak predchádzajúce frejmy, len každý samostatne upscaluje cez AI. Upscaling tak nie je vždy ideálny. Zároveň ani ideálne nefunguje. Dá sa síce zapnúť na každej hre, ale nie každá hra sa dokáže automaticky prispôsobiť zmenenému rozlíšeniu. Dokonca ani tie, ktoré Microsoft a Qualcomm vypísali ako kompatibilné. Napríklad podľa nich má ísť Sniper: Ghost Warrior - Contracts 2, ale ten pri automaticky zapnutom Super Resolution zobrazil len štvrť obrazu. Až keď som to vypol, sa podarilo dostať do hry. Následne po zmene rozlíšenia som to rozbehol aj so Super Resolution. Pri Control alebo BeamNG Drive mi Super Resolution automaticky ani nezachytilo.

Zároveň, ak by ste hrali náročnejšie hry, rátajte s tým, že RAM pamäť je sharovaná medzi grafikou a procesorom. Tu ak chcete mať dostatok priestoru, je dobré zobrať verziu notebooku s 32GB RAM, keďže 16GB dnes už programy aj s grafikou veľmi rýchlo zaplnia.

Zo zaujímavých vecí z hernej oblasti z nejakého dôvodu nefunguje CTRL+Enter na zväčšovanie okien alebo Xbox Game Pass aplikácia rovno neumožňuje nainštalovať žiadnu hru, len hrať ich cez cloud. 

Batéria

Batéria prekvapí a pri práci čakajte okolo 10 hodín výdrže, ale záleží, ako ako zaťažíte procesor. Dôležité je tu vedieť, že ARM procesor je šetrnejší ako x86 procesory, hlavne vtedy, keď nepracuje naplno. Pri využitom výkone je procesor spotrebou podobný x86 procesorom, ale bez výkonu nemusí procesor neustále cyklovať a ani sa zahrievať. Ukazuje to, že pri bežných nenáročných veciach, kde batéria môže vydržať dlho a napríklad v sleep móde nespotrebuváva prakticky žiadnu energiu. Na druhej strane, pri vysokom zaťažení je spotreba podobná ako pri x86 notebookoch a aj za dve hodiny plného výkonu viete spotrebovať celú batériu.

Pri bežných činnostiach napríklad:

  • na písanie textov vydrží 9 hodín
  • browsovanie okolo 7 hodín
  • čisté video a filmy aj 11-12 hodín.

K notebooku máte na nabíjanie pribalenú 90W USB-C nabíjačku, čo je aj maximum nabíjania a nabíjanie trvá okolo dve hodiny. Nabíjať však môžete ľubovoľnou UBS-C nabíjačkou.

Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore
Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Zapracovaný je aj automatický upscaling, ale ešte potrebuje vylepšenia.
Zapracovaný je aj automatický upscaling, ale ešte potrebuje vylepšenia.


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Procesor si hry detekujú ako virtuálne CPU, keďže je emulované.
Procesor si hry detekujú ako virtuálne CPU, keďže je emulované.


Asus Vivobook S 15 - Windows na Snapdragon procesore Beam.NG Drive tiež ide pekne cez 60 fps
Beam.NG Drive tiež ide pekne cez 60 fps




Celkovo Microsoft so zapracovaním Snapdragon procesorov prekvapil. Windows pekne funguje, aplikácie až na výnimky fungujú bez problémov, výdrž je vysoká a notebook je tichý a nezahrieva sa. Na bežné nenáročné činnosti je parádny. Hry síce tiež väčšinou fungujú, ale výkon zatiaľ nie je ideálny. Na tieto dotiahnutia sa ešte firmy musia pozrieť. V každom prípade, Microsoftu sa tu po rokoch konečne podarilo preportovať Windows na ARM a môže tak začať nová éra PC.

Čo sa týka samotného Asus Vivobook S 15 notebooku, dizanovo je pekne vyriešený, pridáva kvalitný OLED displej, príjemnú a plnú klávesnicu, aj keď podsvietenie nie je ideálne. Zároveň má tiché chladenie. Aj keď samotná cena mohla byť nižšia.


napísal saver 28.6.2024
Páči sa mi! (+2)
8.5
ASUS VIVOBOOK S 15 - WINDOWS NA SNAPDRAGON PROCESORE
+ pôsobivý procesor
+ tichý chod
+ kvalitný OLED displej s vysokým rozlíšením
+ Snapdragon X funguje aj v emulácii veľmi dobre
+ dlhá výdrž batérie
+ minimálne zahrievanie
+ príjemná klávesnica
- kompatibilita s x86 nie je kompletná
- softvér potrebuje rôzne dotiahnutia a updaty


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zaujem o pc (18)
Caute, otazocka mal by niekto zaujem o pc co ma...
|Vyskladanie pc (30)
Čaute, chcem si vyskladať vlastné PC a bol by som ...
|Lenovo legion go vs asus rog a... (17)
Zdravim , zvazujem kupu handlandu rozhodujem sa me...
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22483)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk