KUNITSU-GAMI: PATH OF THE GODDESS

KUNITSU-GAMI: PATH OF THE GODDESS

8.0

Rituál očistenia pod ochranou vášho meča

Recenzia na PC verziu

Od istého času môžeme sledovať pokusy o rôzny mix žánrov, z čoho neraz vzniknú nevšedné hry. Problém je v tom, že ich nie každý ocení, pretože pre niektorých hráčov je to trochu mätúce a radšej sa držia toho, čo dobre poznajú, hoci možno bez väčších inovácií. Kunitsu - Gami je akčná stratégia, ktorá tiež bude úmorne bojovať o priazeň komunity, lebo je iná. Ale kto tento titul ohrdne, môže len ľutovať, lebo príde o dobrú zábavu.

Už názov napovedá, že je hra inšpirovaná japonskou kultúrou a je to tak. V úvode pri príchode na veľké stretnutie spoznáte hrozbu v podobe kreatúr zvaných Seethe. Panna Yoshiro a jej ochranca Soh ledva uniknú a nebezpečenstvo začína pohlcovať svet. Táto ústredná dvojica sa však nevzdáva a putuje po masívnej hore, aby získala jedenásť posvätných masiek a vykonala ceremoniál očisty. Z vás sa stane Soh, bojovník vyzbrojený mečom, ktorý pri sekaní do bizarných stvorení Seethe priam tancuje so svojou smrtiacou čepeľou. Ale to je len zlomok toho, čo dokáže a musí vykonať.
 
Pri hraní budete zostupovať z vrcholu hory a vchádzať do jednotlivých oblastí, ktoré sa na nej postupne objavujú a odomykajú. Väčšinu takýchto sektorov predstavuje osada, ktorú treba oslobodiť a jej blízke okolie. Keď sa to podarí, obvykle sa na hore objaví nová ikona, kde vás čaká súboj s bossom, po ktorom neraz získate jednu masku a potom môžete postúpiť ďalej. Oslobodzovanie oblastí je možné tak, že sa zničia brány Tori Gates, odkiaľ v noci z iného sveta nepretržite prichádzajú Seethe. Tieto brány ale dokáže oslabiť len panna Yoshiro a až potom ich spolu so Sohom a osadníkmi úplne eliminujete. 

Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Soh je bojovník a sprievodca, ale dôležitá je panna, ktorá tanečným rituálom uzatvára Tori brány.
Soh je bojovník a sprievodca, ale dôležitá je panna, ktorá tanečným rituálom uzatvára Tori brány.


Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Pannu ale najskôr treba počas dňa priviesť na miesto po vyznačenej spirituálnej ceste.
Pannu ale najskôr treba počas dňa priviesť na miesto po vyznačenej spirituálnej ceste.


Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Postupne oslobodíte celú horu a popritom môžete opravovať osady.
Postupne oslobodíte celú horu a popritom môžete opravovať osady.





Cez deň teda so Sohom vyznačíte spirituálnu cestu, po ktorej sa pomaly presúva Yoshiro, až kým sa nedostane k bráne. Lenže to zvyčajne nestihne za jeden, ale za dva alebo aj viac dní. Musíte sa teda pripraviť na nočné invázie kreatúr, počas ktorých treba za každú cenu ochrániť pannu. Dennú fázu môžete využiť na očisťovanie objektov v okolí, čo vám potom otvorí oltáre s odmenami. Alebo aj zvierat, ak ich dostihnete, za čo získate dávky liečivej potravy. Popritom na váš pokyn môžu byť opravené ochranné brány a pasce umiestnené v okolí na zadržanie kreatúr. No očisťujete aj osadníkov, ktorým potom viete priraďovať a meniť povolania a rozmiestniť ich ľubovoľne v oblasti.

Povolania osadníkov sú väčšinou bojové a odomykajú sa postupne s novými maskami. Základom je bojovník so sekerou, ktorý útočí len v krátkom dosahu svojej zbrane. Naopak veľký dosah, ešte zvýšený umiestnením na plošinách a možnosť útočiť aj na lietajúce Seethe, majú lukostrelci. Potom príde na rad asketik, ktorý spomaľuje potvory, odolný sumo wrestler, bojovník s oštepom, s puškou, liečiaca šamanka a ďalšie povolania. V sortimente je aj zlodej, ktorý síce z boja zuteká, ale  cez deň vie odomknúť poklady. Na priradenie povolaní aj niektoré iné aktivity potrebujete dostatok kryštálov, ktoré sú hlavne z očistených objektov a porazených Seethe.

Keď uplynie deň, otvoria sa Tori brány a hrnú sa nimi nepriateľské hordy po celú noc. Priamo na protivníkov útočíte ako Soh a môžete sa ľubovoľne presúvať. Osadníci sú statickí obrancovia, ale aj v noci ich smiete premiestňovať aj meniť ich povolania. Soh má dva základné útoky, z ktorých vie vytvárať kombá, ďalej uskočenie, obrannú pozíciu, v ktorej sa dá doliečiť, ak máte zásoby a spočiatku jednu špeciálnu schopnosť, ktorú je možné použiť raz za čas. Neskôr po vylepšení viete pridať pár ďalších špecialít. Môžu to byť jedinečné útoky, ale aj posilnenie osadníkov v boji.

Ak Soh padne, ešte to nie je tragédia, lebo po krátkom časovom intervale, kedy je vo forme spirituálnej gule a môže nanajvýš zbierať kryštály z kreatúr, sa znovu oživí. No tieto chvíle dokážu nepriatelia patrične využiť. Musíte dúfať, že sa zhmotníte včas, osadníci kreatúry aspoň trochu oslabia a pomôžu aj bránky a pasce, ktoré zdržia alebo zrania potvory a snáď panna neutŕži priveľa zranení. Lebo jej smrť už znamená koniec - a potom už len môžete reštartovať celú oblasť alebo použiť automaticky uloženú pozíciu a vrátiť sa do niektorej predošlej fázy dňa alebo noci.

Keď napokon dokážete zatvoriť všetky Tori brány, môžete si trochu vydýchnuť a v oslobodených osadách vykonávať opravy. V praxi to znamená, že znova vstúpite do už očistených oblastí a oslobodených osadníkov, ktorí predtým poslúžili v boji, poveríte opravami jednotlivých budov a zákutí osídlenia. Zvyčajne im to trvá dlhšie, takže po zadaní úloh môžete ísť do ďalších bojov, prípadne si reštartovať dobyté oblasti kvôli lepšiemu výsledku a splneniu sekundárnych zadaní. Po návrate si vyzdvihnete odmeny za hotové opravy a pošlete osadníkov na vykonanie ďalších. 

Po kompletnej oprave osady dostanete extra odmeny v stane s pannou. Sú to hlavne suroviny a zvýšená maximálna kapacita kryštálov. V stane ale môžete uskutočniť aj rôzne úpravy a vylepšenia, ktoré vám pomôžu pri ďalších výpravách. Nájdete tam Tsuba Guards, teda relikvie so schopnosťami pre Soha, ktoré si môžete meniť. Ďalej Mazo talizmany pridávajúce život či iné bonusy, Emaki zvitky a Musuby vylepšenia. To sú vlastne upgrady pre Soha, ale aj  povolaní, ktoré prideľujete osadníkom. Každé povolanie môžete po investovaní kryštálov vylepšiť niekoľkokrát, takže získa vyššiu odolnosť, spôsobí vyššie poškodenie, získa špeciálne útoky. A pozor, smiete urobiť aj opačný proces, teda zrušiť upgrady a vrátia sa vám kryštály, ktoré môžete investovať inde. U Soha je kruhový výber, kde sa môžete naučiť nové techniky s mečom, ale aj osvojiť si luk a jeho vymoženosti. Ďalej mu môžete zvýšiť počet talizmanov a Tsuba Guards, pridať nové povely pre osadníkov a podobne.

Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess V nočných bojoch pomáhajú osadníci, ktorým priradíte povolania a rozmiestnite ich.
V nočných bojoch pomáhajú osadníci, ktorým priradíte povolania a rozmiestnite ich.


Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Mazo talizmany vylepšia vaše zdravie alebo útoky, no môžu upraviť aj parametre osadníkov.
Mazo talizmany vylepšia vaše zdravie alebo útoky, no môžu upraviť aj parametre osadníkov.


Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Za 150 kryštálov bude z tohto osadníka strelec s puškou.
Za 150 kryštálov bude z tohto osadníka strelec s puškou.





Do hry, samozrejme, postupne prichádzajú náročnejšie výzvy, špecifické situácie, okrem iného obrana na lodi plávajúcej cez more, pokročilé formy využitia osadníkov (napríklad na odstránenie bariér) a tiež nové druhy Seethe. Bežne sú to rôzne variácie základných jednotiek bežiacich po zemi, prípadne letiacich vzduchom. No prichádzajú aj stredne silné a veľmi silné potvory, ktoré viac znesú a majú špeciálne schopnosti. Napríklad výbušné Seethe sú veľmi nepríjemné, lebo ak ich včas nezabijete, dostanú sa blízko k panne a ich explózia je veľmi ničivá.

Tvorcovia celkom dobre zvládli ovládanie na PC, kde je možné použiť nielen konzolový ovládač, ale aj myš a klávesnicu a väčšina činností je nastavená rozumne a intuitívne. Plus si môžete klávesy premapovať. Myšou aj meníte pohľad kamery, takže nemusíte dianie sledovať len zboku, ale z akýchkoľvek uhlov pohľadu. Krajina je pritom pekná, plastická, len objekty na očistu sa tam ľahko prehliadnu, niekedy okolo nich viackrát prejdete a nevšimnete si ich. Až pri ďalšom pobehovaní.

Grafika je inak naozaj pekná, s nastaveniami sa môžete pohrať a zahrňuje aj DLSS a Ray Tracing, takže spokojní by mali byť aj hráči s vysokými nárokmi. Pri hraní je to naozaj veľmi pekný pohľad, ale často nám hra zamrzla a potom ešte dlho trvalo aj automatické zaznamenanie chybových hlásení. Hudba sa podobne ako celý folklór hry nesie v japonskom duchu a veľmi dobre sa počúva. Na výber máte japonský a anglický dabing, ale veľmi často ho počuť nebudete.

Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Koncept misií sa veľmi nemení, ale sú tam aj určité spestrenia, napríklad obrana na lodiach.
Koncept misií sa veľmi nemení, ale sú tam aj určité spestrenia, napríklad obrana na lodiach.


Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Bossovia dajú zabrať, aj keď väčšinou vám aj tam pomôžu osadníci.
Bossovia dajú zabrať, aj keď väčšinou vám aj tam pomôžu osadníci.


Kunitsu-Gami: Path of the Goddess Keď už sú potvory preč, bude sa opravovať.  Na toto nám treba troch ľudí.
Keď už sú potvory preč, bude sa opravovať. Na toto nám treba troch ľudí.




Kunitsu - Gami je nepochybne originálna hra, ktorej prídu na chuť obzvlášť priaznivci tower defense štýlu. Základom je totiž obrana niečoho dôležitého, v tomto prípade panny, pred prívalom nepriateľov. Len namiesto veží používate vyzbrojených osadníkov, ktorých strategicky rozmiestňujete. Súčasne je veľký priestor venovaný akcii, ktorú si užijete v podobe ochrancu, na ktorého čaká aj hromada bossov. Dopĺňa to príprava a oprava osídlení a iba symbolický príbeh, ktorý je jednoduchou spojnicou misií. Škoda, že záver je už trochu mimo celého konceptu, akoby už tvorcom došli nápady a zvrhne sa to len na prostoduché zabíjanie supermonštier.


napísal uni 17.7.2024
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
KUNITSU-GAMI: PATH OF THE GODDESS
+ originálny koncept misií, aj keď sa s menšími zmenami opakujú
+ nočné súboje s akciou a taktickým využitím osadníkov
+ japonský folklór, ktorý sa prejavuje v architektúre aj stvárnení monštier
+ relaxačná oprava osád na získanie doplnkových odmien
+ pôsobivé súboje s vybranými bosmi
- príbeh je len načrtnutý a vôbec sa nerozvíja, slúži iba ako spojnica misií
- záver je už mimo stanoveného konceptu a mohol byť nápaditejší
- niektoré prvky v hre sú neprehľadné
- niektoré povolania osadníkov sú nevýrazné a ani ich nevyužijete
- technické problémy, hra občas zamrzne


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 19. júl 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Warner bros. prepúšťa v štúdiu... (0)
Niet sa čomu čudovať, Warner Bros. štúdio Rockstea...
|Tichšia mechanická klávesnica ... (2)
V podstate popis. Hľadám nejaký tichsiu mechanickú...
|Svet, ukrajina, vojny ... (25973)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk