ASPHALT LEGENDS UNITE

ASPHALT LEGENDS UNITE

7.0

Trhanie asfaltu v bezplatných pretekoch

Pred takzvanými bezplatnými hrami mám veľký rešpekt. Ale radšej si hru zakúpim za plnú sumu. Dôvod? Prostý. Všetko niečo stojí a najdrahší mi je môj čas. Free to play tituly stále hľadajú cestu, ako sa dostať k našim peniazom. Takže buď som ako zákazník odolný a budem sa hrať len s tým, čo je dostupné zdarma, alebo si pomôžem inak. V prípade Gameloftu som sa už naučil, že za tie roky vie vypustiť aj zadarmo veci, ktoré sa oplatí aspoň vyskúšať, no stále je to risk a dráždenie hada bosou nohou. Stojí (staro)nový Asphalt za to? Rozhodne, len sa obrňte trpezlivosťou.

Titul je prefarbený deviaty diel s tým, že vyšiel aj na PC a na nových generáciách herných konzol. Vadí to? Hráčom mobilných verzií podľa nejakých reakcií áno, ale zahrať si to na počítači a na klávesnici je konečne možnosť ako si vychutnať agresívnu adrenalínovú jazdu na maximum! Áno, na klávesnici. Pretože sa to aj tak hrá dostatočne dobre a zábavne. Z nejakého neznámeho dôvodu sa mi však nedal rozbehnúť ani jeden gamepad, hoci podľa Steamu ich hra podporuje. Takisto som nevedel nastaviť 4K rozlíšenie, ale iba 2K. To sú vlastne jediné technické problémy, ktoré som s hrou za celý čas mal. Lenže hrať preteky a neumožniť aspoň použiť ovládač, chce poriadnu odvahu. Na počudovanie to aj na klávesnici bola bomba.


Zjednotený Asphalt Legends Unite je arkádová jazda najčistejšieho zrna. Úvod do hry je lákavý a majstrovsky spracovaný – návyková hrateľnosť je len čerešničkou na torte. Nebyť free  to play modelu, tak je hra klenotom. Hoci graficky podpriemerným. Ale k tomu sa dostanem. Som pomerne háklivý na rôzne lacné odmeny vo forme lootboxov a kartičiek. Ale bavíme sa o produkte, za ktorý sme neplatili peniazmi. Skáču na nás samé odmeny. Denné spustenie hry? Odmena. Hrali ste dnes už tri preteky? Odmena atď. Pritom ide neskôr o pomerne nepodstatné odmeny, ktoré vám už nič nebudú hovoriť. Ale hra má tendenciu takto motivovať.

Čo je horšie, už po pár hodinách hrania bola nutnosť hrať denné výzvy, multiplayer a zbierať dané odmeny po omrvinkách, aby som mal šancu dostať sa v kariére ďalej.  Chcete nové vozidlo? Tak si na to musíte nazbierať karičky a potom sa k nemu dostanete, lenže to zaberie obrovské hodiny herného času. Autíčka si  vylepšujete ako v RPG hre, čiže sú dobré podľa toho, na akej sú úrovni. Môžete vylepšovať režim nitro, motor, očakávajte banálny tuning, ktorý je potrebný. Časom zapadnete do neskutočného a nudného grindovania a buď sa donútite nakupovať drobnosti za pár eur, alebo od hry odídete..

Samotná herná náplň je však zábavná, dokonca neskutočne zábavná – až tak, že som si na voľný čas zakúpil novú Forzu Motorsport. Začalo mi vďaka ingredienciám v Asphalte chutiť hranie, rozmýšľal som prečo a nič iné mi nenapadlo, len to, že je to konečne pretekárska hra, ktorá je hravá. Zapnete ju a jazdíte. Používate všemožné nitrá a turbá, robíte saltá, ničíte konkurenčné vozidlá a jašíte sa a pritom je jazdný model funkčný a nepôsobí ako keby ste sa hrali s plastovými autíčkami. Z herných módov sa tu naskytnú klasiky, kde pretekáte na čas, proti ostatným vozidlám, ale napr. budete aj unikať policajtom a ich zátarasám, pričom je dobré si všímať kde a ako sú umiestnené, lebo niektoré sa nedajú len tak preletieť! 

Titul ponúka vyše 250 licencovaných vozidiel, bohužiaľ, tentokrát vynechali moje obľúbené Subaru, ale ostatné automobilky tu majú pomerne bohaté zastúpenie. Takisto tratí a máp je zatiaľ dostatok, hoci dosť často sa opakujú. Sú pomerne krkolomné, rozmanité a vrstvené – ale zábavné. Občas sa vám stane, že vám do cesty vrazí vlak alebo iné vozidlo bežnej premávky, či nejaká nečakaná budova. Ale je to arkáda najvyššieho stupňa, ktorá nejde svojou náladou ad absurdum. Toto je dobre vyladené.

Herné kolá rátajte na minúty, ide primárne o mobilný titul, a tak desiatky minút v jedných pretekoch nestrávite, ale budete si užívať hru s častými pauzami a možno opakovaniami pretekov. Úprimne mi to dokonca aj na PC niekedy vyhovovalo, ale oveľa častejšie ma to vytrhávalo z ponorenia do hry. Takže zábavnosť strácala postupne na sile. Toto je otázka vkusu, pravdou je, že na počítačoch sme na toto málo zvyknutí.

Multiplayer oproti kariére nemá ten neduh postupnej nutnosti grindovania. A to vďaka obľúbenosti titulu a tomu, že je to free to play, tak do online hry nebol problém sa dostať – takisto vyhrať sem-tam nejaké tie preteky nebol problém. Takže v tomto smere možno zvýšiť známku, ale pre tých, čo hľadajú čisto singleplayerové hranie, sa asi treba obrátiť niekam inam.


Audiovizuálny zážitok nie je na výkonnom počítači a 4K monitore žiadny kumšt, ale stačí to – rozhodne to neberiem ako negatívum. Len škoda toho 4K rozlíšenia. Možno ide len o chybu aktuálnej verzie hry, rovnako viem o prípadoch kedy ľudia hrajú na gamepadoch pomocou nejakých tretích programov. Zážitok z hrania však vizuál nekazí, automobily vyzerajú verne a rovnako to platí o hernej trati a jej okolí. S hudbou je to tiež v pohode, hoci zvuky sú už horšie. Porovnal som to trochu neférovo práve s Forzou, ktorá na mojej zostave bola niekde na kilometre v popredí. Ale s tým sa nedá nič robiť – rozpočet a snaha o vernosť robí zázraky.

Asphalt Unite Legends hodnotím ako vysoko nadpriemerný titul, ale nutnosť (minimálne v hre pre jedného hráča) míňať svoj drahocenný čas alebo drobné za rýchlejšie vylepšenie (za kredity) hre značne uberá body a rozhodne sa k nej neplánujem vrátiť. Je to škoda. Určite to majú v Gamelofte vymyslené funkčne, na mobiloch to môže platiť, ale na počítač takéto praktiky nepatria a dúfam, že sa neuchytia.


napísal Possol 29.7.2024
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
T.B
Ohodnotiť
ASPHALT LEGENDS UNITE
+ zábavná herná náplň
+ množstvo áut a obsahu
+ super spracované preteky
- v hre nefungoval gamepad
- absencia 4K rozlíšenia
- nutnosť grindovať alebo si priplatiť


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Gameloft / Gameloft
Štýl: Racing
Dátum vydania: 17. júl 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám garmin epix gen 2 (0)
Vyšsia rada Sapphire/Titan. V záruke do decembra 2...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk