FROSTPUNK 2

FROSTPUNK 2

8.5

Boj s večnou zimou a občianskymi frakciami

Recenzia na PC verziu

Dosť bolo letných horúčav, teraz je čas na hromady snehu a poriadnu metelicu. Vrátil sa totiž Frostpunk s post-apokalyptickým svetom, uvrhnutým do večnej zimy. Pokračovanie úspešnej survival budovateľskej stratégie je tu šesť rokov po premiére pôvodnej hry a neobyčajný zážitok tvorcovia poriadne prehĺbili a zintenzívnili. Prináša to pokrokovú hrateľnosť, ale aj viac útrap a v neposlednom rade veľa politiky.

Frostpunk 2 má neobvyklý systém výstavby, podobne ako jeho predchodca, avšak aj ten je teraz prekopaný a pozmenený. Základom osídlenia zostáva masívny generátor, ktorý zásobujete palivom, aby udržal prijateľnú teplotu v okolí, inak by skrátka v extrémnej zime všetci pomrzli. A priebežne ho musíte aj vylepšovať a upraviť pre rôzne druhy paliva. Plochu na výstavbu najskôr treba prispôsobiť rozbíjaním ľadu pomocou mechanizmov. Až potom je možné stavať dištrikty, ktoré sú tvorené tromi alebo viacerými políčkami.

Optimálne staviate obytné zóny v blízkosti generátora, prípadne iných tepelných zdrojov a ťažobné dištrikty na miestach s rôznymi surovinami. Dôležité je aj stavanie potravinových dištriktov na miestach s očistenou úrodnou pôdou. Mnohé ložiská majú limitované zásoby, preto sa treba permanentne obzerať po ďalších. Či už priamo v hlavnej lokalite, alebo v susedných sektoroch po výstavbe logistických dištriktov s prieskumnými tímami. Tie koordinujete prostredníctvom mapy a môžu naraziť na nové suroviny, ale aj skupinky preživších, dokážu pripraviť vhodné miesta na vysunuté základne a zabezpečiť transport. Bez takéhoto expandovania vaša kolónia nedokáže dlhodobo prežiť a postupne zohráva čoraz väčšiu úlohu.

Frostpunk 2
Frostpunk 2 V krajine sú neustále teploty pod bodom mrazu, ale v určitých fázach sa mierne otepľuje alebo príde super chladné obdobie.
V krajine sú neustále teploty pod bodom mrazu, ale v určitých fázach sa mierne otepľuje alebo príde super chladné obdobie.


Frostpunk 2 Rozhodovať o nových zákonoch a  vyhláškach budete prakticky neustále. Frakcie si nakloníte sľubmi.
Rozhodovať o nových zákonoch a vyhláškach budete prakticky neustále. Frakcie si nakloníte sľubmi.


Frostpunk 2 Výskum je tentoraz bohatý a rozdelený na niekoľko oblastí.
Výskum je tentoraz bohatý a rozdelený na niekoľko oblastí.





Výstavba výskumného inštitútu zas prináša možnosť osvojiť si pokročilé technológie a budovy, ktorých je teraz požehnane a ďalšou dôležitou stavbou je mestské zastupiteľstvo. Tam veľmi často zažijete hlasovanie o nových zákonoch, ale hneď v úvode aj o vašom menovaní do pozície správcu. Čaká vás komplexný systém, kde predkladáte svoje návrhy, ale aby boli schválené, musíte si nakloniť dostatočné množstvo členov rady. Tí pochádzajú zo všetkých spoločenských vrstiev mesta. Sú to občianske frakcie, ktoré majú rozdielne priority, predstavy o budúcnosti mesta a jeho prioritách. Nikdy nevyhoviete všetkým, lebo čo sa páči jednej či dvom skupinám, to nemusí sedieť ostatným.

Rozhodnutia výrazne definujú vaše vzájomné vzťahy so sociálnymi skupinami, ktoré môžu byť negatívne, až nepriateľské, neutrálne či vrúcne. Avšak môžete vyjednávať a hoci aj každej strane prisľúbiť niečo iné na oplátku za jej hlasy. Potom máte podstatne väčšiu šancu uspieť. Lenže po schválení nesmiete zabudnúť na svoje sľuby, inak vás oklamané a neuspokojené frakcie prestanú rešpektovať. Môžu robiť problémy a predovšetkým vás nebudú chcieť podporovať pri ďalších hlasovaniach a v krajnom prípade sa aj vzbúria. A pripomínam, že hlasovať sa bude veľmi často – o právach a povinnostiach občanov, detí, o sociálnych istotách, o nových projektoch, vyhláškach, ustanoveniach, budovách. V skratke je to zahrnuté do štyroch oblastí – prežitie, mesto, spoločnosť a pravidlá.

Komunita sa formuje a napreduje, čo vyjadruje niekoľko faktorov: progres, adaptácia, zásluhy, rovnosť, tradície a dôvody. Zlepšovať vzťahy s frakciami ale môžete aj mimo predstavenstva, keď priamo im predložíte návrhy, podporíte ich projekty, dáte im úľavy alebo príkazy. Slúžia na to jednoduché karty s pokynmi a vyjadrením dôveryhodnosti. Pomôže aj čítanie správ a návrhov komunity ako takej, ktoré si otvoríte po kliknutí na vyskakujúce symboly priamo v teréne. Podobným spôsobom aj koordinujete dištrikty, ktoré sa dajú rozširovať, zveľaďovať, zbúrať a viete tam upravovať počet priradených zamestnancov. To je veľmi dôležité, lebo na všetky aktivity potrebujete pracovnú silu. Limituje vás celková kapacita obyvateľov mesta, ale aj ich zdravotný stav. S chorými počítať nemôžete, čo je o dôvod viac starať sa o teplo a dobré zabezpečenie obyvateľov.

Priveľká nespokojnosť komunity, či už čo sa týka ekonomiky a produkcie, alebo ustanovení môže viesť k vášmu zvrhnutiu alebo záhube kolónie. A tým to pre vás skončí. Vybalansovanie všetkých aktivít vyžaduje prestížne plánovanie a prihliadnutie na dôsledky svojich činov a rozhodnutí. Hra však ponúka niekoľko obťažností, aby to dokázal zvládnuť rôzne vyspelí hráči. Navyše štandardne sa progres ukladá, alebo si ho môžete aj sami manuálne uložiť a po fatálnom zlyhaní sa vrátite o istý časový úsek späť a môžete svoje chyby napraviť, respektíve im predísť. Je tu však aj dobrovoľná voľba, po zapnutí ktorej sú vaše rozhodnutia nemenné a nedajú sa vrátiť. Hra inak funguje v reálnom čase s možnosťou zrýchlenia a pauzy, ktorá tiež nemusí byť povolená na vysokej obťažnosti. A čas je skutočne dôležitý, lebo si treba pripraviť zásoby na mimoriadne studené obdobie, treba konať pre občanov, ktorí budú vyžadovať urýchlené splnenie sľubov, treba čakať na výskum a prieskum terénu.

Príbeh sa postupne posúva v niekoľkých kapitolách, pričom zvyčajne ďalej pokračujete v tom, čo ste začali. V pokročilej fáze sa začnú výrazne prejavovať problémy s frakciami, ktoré majú konflikty aj medzi sebou a hádžu vám polená pod nohy. Môžu vznikať protesty, ktoré ochromia niektoré dištrikty, sabotáže, po ktorých sú nutné opravy a hraničí to s vydieraním. Môžete vyjednávať, v menšej miere využiť bezpečnostné zložky a opatrenia, ale úplný pokoj už nedosiahnete. A tieto konflikty začnú byť už dosť otravné. Treba si všímať ukazovateľ napätia v spoločnosti a skúšať zaviesť vhodné zákony, opatrenia a získať nové vynálezy, ktoré tiež pomôžu. A v neposlednom rade expandovať a skúmať čoraz vzdialenejšie sektory kvôli zdrojom.

Okrem príbehu môžete hrať aj samostatné sandboxové mapy v režime Utopia builder, kde si nastavíte parametre a vyberiete oblasť. Škoda, že tu nie sú scenáre so špecifickými úlohami, ale tie môžeme očakávať v troch plánovaných, samozrejme, platených DLC. Hra má pri vydaní obsahovať Frostkit na vytváranie vlastných modov a scenárov, ktorý sme ale v novinárskej verzii zatiaľ nenašli. Okrem toho môžete využiť Twitch integráciu pre streamerov a divákov.

Frostpunk 2
Frostpunk 2 Prieskum okolia bude nevyhnutnosťou kvôli ďalšiemu progresu a surovinám.
Prieskum okolia bude nevyhnutnosťou kvôli ďalšiemu progresu a surovinám.


Frostpunk 2 Osídlenie sa rozrastá v kruhu okolo životodarného generátora.
Osídlenie sa rozrastá v kruhu okolo životodarného generátora.


Frostpunk 2 Utopia builder prináša samostatné mapy s nastaveniami, kde vám môžu život strpčovať iné občianske frakcie.
Utopia builder prináša samostatné mapy s nastaveniami, kde vám môžu život strpčovať iné občianske frakcie.





Graficky je na tom hra veľmi dobre. Napriek tomu, že obsahuje vlastne len jediné prostredie, keďže sa odohráva vo svete večného snehu a ľadu, nie je to len prázdna nevýrazná pustatina. Práve naopak, tvorcovia sa o to viac sústredili na detaily, či už samotného mesta, jeho prístavieb a dištriktov, alebo okolitých hôr a nerovností v teréne. Plus celý ráz krajiny mení počasie. Všetko sa dá zoomovať a otáčať. Nastavenia sú komplexné a zahrňujú DLSS. Dopĺňa to väčšinou vážna pomalá hudba, ktorá zvýrazňuje bezútešnosť daného prostredia.

Frostpunk 2 prináša mrazivý zážitok, ktorý korešponduje s jeho zasadením do večne zasneženého sveta. Vidieť posun vpred oproti prvej časti, no hra už teraz stavia do jednej roviny ekonomiku s výstavbou a politiku. Na jednej strane tak posúva žáner budovateľských stratégií dopredu, ale nie každého hráča bude baviť neustále riešenie požiadaviek reptajúcich frakcií. Paradoxne, hoci je práve vďaka tomu hra jedinečná, vymedzuje sa len pre špecifické publikum. Niektorí hráči by skrátka chceli viac stavať a menej riešiť ideologické pletky, napokon ich máme v reálnom živote až nad hlavu. Nijako to však neznižuje kvality produktu, ktorý prináša veľmi komplexný zážitok s osobitým štýlom a ponímaním post-apokalyptického sveta.


napísal uni 17.9.2024
Páči sa mi! (+7)
8.5
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
FROSTPUNK 2
+ viditeľný posun vpred v porovnaní s pôvodnou hrou
+ špecifická forma výstavby a hospodárstva
+ viac technológií a rozšírený prieskum okolia
+ výrazné zameranie na občianske frakcie, zákony a formovanie spoločnosti...
- ...čo však môže byť postupne až otravné a frustrujúce
- niektoré súčasti hry sú menej prehľadné a náročnejšie na osvojenie


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: 11 bit Studios / 11 bit Studios
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania: 20. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (13)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (1)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26604)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk