TEST DRIVE UNLIMITED: SOLAR CROWN

TEST DRIVE UNLIMITED: SOLAR CROWN

5.5

Dlhá cesta do Hongkongu

Recenzia na PC verziu

Poznáte ten pocit, kedy do poslednej chvíle dúfate a potajomky sa modlíte k svojich malicherným bohom, aby to nedopadlo tak, ako myslíte, že to napokon celé skončí? A ono to dopadne na milú Jarmilu. Vždy. Viete to, cítite to v stareckých kostiach, nič s tým nespravíte. Detinskou naivitou sa utešujete, že čo ak tá povestná motyka vystrelí. Hoci vám skúsenosť jasne a zreteľne vysvetľuje, prečo sa tak nestane. Test Drive Unlimited: Solar Crown takým prepadákom ako vykresľujú niektoré recenzie rozhodne nie je. Výdych. Ale nie je to ani žiadna sláva. Povzdych.

Sériu Test Drive nemá zmysel predstavovať. Jednak je to už tak dávno, čo som so zatajeným dychom sledoval na PP-06 vo fotorealistickej grafike vykreslenú prístrojovú dosku. A jednak si na to málokto spomenie a málokoho to zaujíma. Test Drive bola bomba. Potom ticho, pár nudných dielov a prišiel TDU. Test Drive Unlimted ponúkal niečo, čo Need for Speed či Midtown Madness (poznáte túto sériu?) len naznačovalo a bola to neskutočná bomba. Hráč dostal k dispozícii Oahu, tretí najväčší z Havajských ostrovov, a bolo len na ňom, kam nasmeruje volant. Plnenie rôznych misií tradičného strihu neohromí, ale voľnosť po celom priestore, odhaľovanie rôznorodých zákutí, prejdenie všetkých ciest a podobných drobnôstok spravili z Test Drive Unlimited kult.

Test Drive Unlimited: Solar Crown
Test Drive Unlimited: Solar Crown Nočné preteky vysvieteným centrom sú vizuálne príťažlivé, no zároveň aj neprehľadné.
Nočné preteky vysvieteným centrom sú vizuálne príťažlivé, no zároveň aj neprehľadné.


Test Drive Unlimited: Solar Crown Hra ponúka množstvo pohľadov, takže si ten svoj nájde každý.
Hra ponúka množstvo pohľadov, takže si ten svoj nájde každý.


Test Drive Unlimited: Solar Crown Výlety do voľnej krajiny sú spestrením, len ich musíte nájsť.
Výlety do voľnej krajiny sú spestrením, len ich musíte nájsť.





To bolo v roku 2006 a áno, odvtedy ubehlo už dlhých 18 rokov, hoci sa to mnohým z nás zdá ako včera a teda áno, už máte na krku väčšinou štyri krížiky, ale čo už. Po piatich rokoch sa Unlimited vybralo nielen na Oahu, ale aj Ibizu. Bola to paráda, ešte o kúsok výživnejšia nirvána než predtým. Len škoda, že potom niekto vybral kľúče zo zapaľovania a zahodil ich ktovie kam. Teda vie to Nacon. Chvalabohu aj žiaľbohu, ako by povedal jeden náš postarší mysliteľ a lingvistická hviezda. Vlastne nám možno Unlimited chýbalo len tak trochu. Prečo? Lebo Forza Horizon. Mohli by sme skončiť, ale v pozadí sa uškŕňa The Crew, ktoré je ďaleko, preďaleko pred dnes popisovaným kúskom. Podobný typ hier je obrovským žrútom času. Chcete prejsť každý kilometer ciest, odomknúť si čo najviac vozidiel, nájsť všetky vraky a čo ja viem čo ešte. Jaj, ešte sa tam preteká.

Test Drive Unlimited: Solar Crown sa snaží ponúknuť všetko to, čo mali jeho predchodcovia a zároveň to skombinovať s coolovosťou Forzy Horizon. Výsledok je už tradične nemastný, neslaný patok bez chutí a zápachu. S trápnymi postavami a kvázi príbehom, ktorý by obstál jedine tak vo filmovej produkcii hanbatých snímok. Mesto, klany, drsný ujo a drsná teta, brm brm a vyhraj všetko. Odhliadnuc od technických problémov pri launchi hry, keď sa nedalo prihlásiť a tým pádom spustiť hru, to na prvý pohľad nevyzerá zle. Občas síce nutnosť byť neustále online s prihláseným kontom hapruje a hra vás odhlási. Počas pretekov s nutnosťou reštartu to príliš nepoteší. Deje sa to už len veľmi sporadicky, ak vôbec. Hra funguje obstojne, náreky niektorých recenzentov nad tým, ako sa doteraz nemohli niekoľko dní nalogovať (nemohli, nedalo sa, bolo to zle odkomunikované, trikrát áno), už nie sú skutočnosťou a ak hru dostanete do rúk teraz, všetko pôjde ako po masle.

Máme tu jedna k jednej prenesený Hongkong so všetkými svojimi špecifikami. Honosným centrom, kde sú samé mrakodrapy, biznis centrá, nadjazdy a podjazdy, nákupné centrá, letisko a prístav, ale pôsobí to genericky. Následne sa dostaneme aj mimo naškrobenú civilizáciu a budovy sú rozťahané skôr do šírky ako výšky. A je tu aj príroda, serpentína sem, serpentína tam, dokonca tamto vidieť aj more. Ale inak nuda. Máme tu ďalej skromnejšiu, ale stále dostačujúcu garáž, miesta na objavovanie, vraky na hľadanie (dokonca až dva), cesty, ktoré musíte prebrázdiť. Proste klasika s Ferrari, Audi, Porsche, Nissanom, Mercedesom, Fiatom, Chevroletom a podobne. Vozidlá sa od seba odlišujú v klasických atribútoch (akcelerácia, rýchlosť, ovládateľnosť, brzdenie...) a nakupovaním nových súčiastok ich môžete vylepšovať.

Jazdný model spadá do kategórie arkádových, avšak vôbec to nie je na škodu. Jazdenie v Solar Crown má byť rovnako v Horizon o rýchlosti, zábave, podmanivom pocite plnom adrenalínu, ktorý vám strieka aj z tých otvorov, o ktorých ste ani len netušili, že máte. Teraz príde rana na solar. Ehm. Solar Crown je možno o rýchlosti, zábava a atmosféra príliš však absentuje a vybrala si dovolenku. Nie na jeden-dva dni,  lež riadny sabbatical. Na papieri je všetko správne: obrovský ostrov s množstvom ciest, budov, vozidiel a autentického feelingu, že ste v Hongkongu. Paráda, lenže vám sa vlastne ani veľmi nechce. Dôvod je prozaický: Hongkong síce ponúka síce husto zastavané oblasti rôzneho charakteru, ale formou sú to len mŕtve makety. Prostrediu ako takému chýba rôznorodosť, život alebo akýkoľvek dôvod, pre ktorý by ste krajinou len tak jazdili.

Sú to totiž práve výlety mimo centra diania, ktoré by vás mali priklincovať do stoličky až tak, že budete brázdiť ostrov odhora až dole. A budete sa kochať. Užívať si rýchlu jazdu, samotné prostredie, krásnu krajinu. Nič z toho Solar Crown neponúka v takej miere, aby ste sa nepozerali na hodiny, či už to nemôžete vypnúť a konečne zahodiť do kúta. Hongkong je až príliš monotónny, bez významných miest, lokácií alebo objektov, ktoré by ste chceli odhaliť. Absentujú akékoľvek body záujmu, historické vsuvky – proste čokoľvek, čo by hru oživilo a prinútilo hráča jazdiť si len tak. Civilné vozidla sú taktiež len chabé atrapy, ktoré si idú svoje a maximálne na vás blikajú. A potom do vás vrazia.

Čo by to teda mohlo zachrániť? Misie, úlohy, zadania. Zabudnite. Solar Crown vystihuje slovo grind: umelé naťahovanie hernej doby a nútenie hráča opakovať dokola tie isté zadania. Všetko len preto, aby nazbieral dostatok skúseností, avatar mu poskočil o nejaký ten level vyššie alebo nezbieral nemalý obnos peňazí, za ktoré si kúpi nové autíčko alebo vylepší to aktuálne. Vo svojej podstate to nie je problém, pretože si stačí vybrať obľúbenca a s ním prejazdíte stovky kilometrov a nebude to žiadna otrava. Fanúšikov plných garáží to však nepoteší. Dupľom, ak vozidlá nie je možné predávať a preto potrebujete mať riadne tučné konto.

Test Drive Unlimited: Solar Crown
Test Drive Unlimited: Solar Crown Relax v Mustangu ako sa patrí.
Relax v Mustangu ako sa patrí.


Test Drive Unlimited: Solar Crown Trhače asfaltov nesmú chýbať ani tu.
Trhače asfaltov nesmú chýbať ani tu.


Test Drive Unlimited: Solar Crown Prístrojové dosky sú vymodelované detailne.
Prístrojové dosky sú vymodelované detailne.





Poďme však k úlohám. Okruhy, z bodu A do bodu B, naháňačky, trhanie asfaltu pri rýchlostných kamerách. Jemným spestrením je jazdenie cez checkpointy, kedy je každé umiestnenie bodované a v konečnom dôsledku nemusíte zvíťaziť, hoci ste v závere na prvej pozícii alebo naopak. A to všetko v meste či v poršátku v off-road režime. Nuda, nuda, nuda – žiadne donáškové misie alebo iné zadania, ktoré by odlíšili pretekanie sa voči ostatným od krutého stereotypu. Prostredie nie je zaujímavé, to už vieme. Ani jednotlivé trate, ktoré sú často príliš krátke na to, aby vás zaujali. Pritom jazdný model ako taký je príjemne chytľavý a úpravy vozidla reflektuje zmenou správania sa na vozovke.

Hromžiť je možné na umelú inteligenciu, ktorá sa správa predovšetkým nevyspytateľne. Náročnosť misií sa nedá odhadnúť a niektoré úlohy budete reštartovať viackrát. Protivník niekedy vyslovene podvádza (alebo ako sa okolo môjho vylepšeného Mustangu môže prehnať Citroen 2CV, tak nepochopím), inokedy má problémy s jednoduchou zákrutou. Nie je nutné plniť všetko rad za radom, ale protivníci pôsobia až príliš strojovo a umelo, takže ani súboje blatník na blatník nie sú správne adrenalínové. Je to nepríjemné hlavne v prípade, ak vám počítač doplní štartový rošt o vozidlá príliš vysokej úrovne, takže ich nemáte najmenšiu šancu dobehnúť. Samotné pretekanie sa stáva najotravnejšou časťou hrania.

Technické spracovanie nespraví dieru do sveta. O nutnosti online pripojenia už viete a nie je to žiadna veda, len sa na to treba pripraviť. Vizuálne nič moc, navyše autá občas miznú ako mávnutím kúzelného prútika, model poškodenia prostredia je skôr primitívny, ale semafor padne ako lokša, takže aspoň Andrej bude mať radosť. Autá sa deformujú len minimálne, o zmene jazdných vlastnostiach dochrámaných približovadiel môžeme všetci iba snívať. Vyzerá to nič moc, konkurencia je kdesi úplne, ale úplne inde. Navyše je to hardvérovo náročnejšie, než by sa pri pohľade na obrazovku zdalo. Pokles framerate je pravidelným návštevníkom pretekárskych orgií. Aspoň, že tie prístrojové dosky sú vymodelované vkusne a detailne.

Test Drive Unlimited: Solar Crown
Test Drive Unlimited: Solar Crown Off-road preteky nechýbajú ani tu, ale sú obzvlášť náročné.
Off-road preteky nechýbajú ani tu, ale sú obzvlášť náročné.


Test Drive Unlimited: Solar Crown Autíčko, s ktorým je radosť jazdiť centrom mesta i úzkymi uličkami.
Autíčko, s ktorým je radosť jazdiť centrom mesta i úzkymi uličkami.


Test Drive Unlimited: Solar Crown Postupne odhaľujúca sa mapa ponúka dostatok ciest na objavovanie.
Postupne odhaľujúca sa mapa ponúka dostatok ciest na objavovanie.




Ako teda z toho von? Môžeme sa svorne pridať k upaľovaniu na hranici a rumázgať nad dokafranou sériou, ktorá to vlastne celé naštartovala. Netreba však hneď naháňať vývojárov s vidlami v rukách. Test Drive Unlimited: Solar Crown je skrátka priemernou hrou. Bodka. Aké zdroje boli do vývoja dodané, taký je výstup. Jednoducho sme to vedeli, samotní vývojári to naznačovali. Technicky priemerné dielko, ktoré nezabaví dlhšiu dobu – hlavne ak sa pozriete vedľa, kde sa na vás bude ceriť Forza Horizon a posledný The Crew na vás začne mrkať. Multiplayer je zatiaľ pol na pol zaplnený ľuďmi, ktorí sa po pár zákrutách odhlasujú, ak sú na chvoste alebo jazdia príliš agresívne. Priemerná arkáda, taká Forza z Temu.


napísal kordi 16.9.2024
Páči sa mi! (+2)
5.5
Vo svete
5.6
Ohodnotiť
TEST DRIVE UNLIMITED: SOLAR CROWN
+ verne prenesené prostredie
+ zábavný jazdný model
+ možnosť jazdiť dlhé hodiny a objavovať Hongkong
+ rozmanité vozidlá a ich vlastnosti
- stereotypné a frustrujúce preteky
- nudné jazdenie ostrovom bez lákadiel
- priemerné technické spracovanie
- občas sa môžu vyskytnúť problémy s online pripojením

Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i7-7700K, 12 GB RAM, 6 GB VRAM GeForce GTX 1660/Radeon RX 480, 50 GB HDD
Doporučená konfigurácia:  CPU Intel Core i7-11700K/Ryzen 7 3700K, 12 GB RAM, 8 GB VRAM GeForce RTX 2080/Radeon RX 6650


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Nacon / KT Racing
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 12. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (13)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (1)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk