STARFIELD: SHATTERED SPACE SĽUBUJE TEMNEJŠÍ TÓN A NOVÉ VÝZVY

STARFIELD: SHATTERED SPACE SĽUBUJE TEMNEJŠÍ TÓN A NOVÉ VÝZVY

Starfield hrá na hororovú notu

Starfield sa túto jeseň zmení. Prinesie nám niečo nové, niečo temné, niečo poriadne iné. V expanzii Shattered Space nás čakajú nové miesta, nové príbehy a aj noví nepriatelia. Vývojári si povedali, že chcú priniesť úplne odlišný zážitok v porovnaní so základnou hrou. A čo od tejto očakávanej expanzie môžeme čakať? To nám počas Gamescomu prezradil Tim Lamb, skúsený producent, ktorý pracoval na Skyrime, Falloutoch a teraz pracuje na Starfielde.

Prezentácia na Gamescome mala istý dojem alebo estetiku podobnú hre Dead Space. Kde ste brali inšpiráciu pre toto rozšírenie - pre jeho príbeh, pre túto estetiku a pre celé toto zasadenie?

Takže, Starfield, základná hra, je vlastne o akomsi nádejnom optimizme, čo sa týka skúmania galaxie, Settled systems a cestovania vesmírom, je to o nádeji a je to naozaj rozsiahle. Myslím, že tím bol nadšený konceptom vychýlenia tohto smerovania na úplne opačnú stranu. Ako by sme mohli navodiť temnejší pocit? Ako expanziu môžeme urobiť tak, aby pôsobila viac cudzo? Ako do nej môžeme skutočne vniesť viac napätia? Myslím, že práve odtiaľ pochádza naša inšpirácia.

Starfield má jeden z najunikátnejších konceptov New Game Plus na trhu. Ako zapadá Shattered Space do konceptu New Game Plus v Starfielde?

Súhlasím. Nemusíte mať dokončenú hru, aby ste sa mohli zapojiť do expanzie Shattered Space. V podstate po úvodnom vstupe do hry môžete prejsť rovno na Shattered Space obsah. Existuje, ale táto slučka nie je potrebná na to, aby ste si Shattered Space užili. Pocit z opätovného hrania Shattered Space s New Game Plus však rozhodne bude iný. Má podobné prvky ako ostatné úlohy, na ktoré narazíte po rozohraní New Game Plus. Mimo tejto slučky úplne neexistuje.

Starfield: Shattered Space sľubuje temnejší tón a nové výzvy

Ovplyvňuje rozšírenie nejakým spôsobom obsah základnej hry?

Povedal by som, že nepriamo, v tom zmysle, že sa nachádzate v odľahlej lokalite, ktorá nie je na začiatku objavená, ale nie je izolovaná tak, že predmety, vybavenie alebo zbrane, ktoré tam získate, si nebudete môcť zobrať aj inam. Všetko, čo získate, môžete priniesť späť do Settled systems.

Čo nám môžete povedať o nezvyčajnom prostredí rozšírenia?

Keď hráč priletí na Va'ruun'kai, domovskú planétu rodu Va'ruun, pristane v meste Dazra, ktoré sa nachádza v centre ručne vytvorenej oblasti, podobnej veľkosti ako oblasti, ktoré ste zažili v základnej hre. Celá táto oblasť je ručne vytvorená. Došlo tu k - no, nechcem povedať, že ku kataklizme, ale k vážnej udalosti, ktorá menšie rody dostala do boja o moc, v ktorom sa hráč musí orientovať, kým rozlúšti záhadu toho, čo sa vlastne stalo.

Čo môžeme očakávať od mesta Dazra a jeho okolia na planéte?

Môžete očakávať ručne vytvorenú základnú oblasť, ktorá sa veľkosťou podobá oblastiam na akejkoľvek planéte, na ktorej pristanete v základnej hre, ale je kompletne ručne vytvorená. Pre mňa sú obzvlášť vzrušujúce výškové zmeny a malé zákutia. Núti vás to premýšľať: „Získam niečo, keď nakuknem za ten roh?“ Sú tu prekvapenia a miesta, pri ktorých keď ich uvidíte alebo navštívite, budete mať pocit: „Viem, že sa sem neskôr vrátim. Neviem kedy ani prečo, ale určite sa sem vrátim.“ Takže v tejto širokej oblasti je veľa skúmania a objavovania.

Trailer pôsobí výrazne temnejšie. Je príbeh temnejší? Môžeme očakávať viac nezvyčajných alebo hororových prvkov?

Od žiarivého optimizmu Starfieldu, ktorý sa zameriaval na prieskum, sa zámerne prešlo do opačného extrému. To tím nadchlo - premýšľali sme o tom, čo sme ešte neurobili a čo by sme mohli vyskúšať. Mnohí hráči sa pravdepodobne v základnej hre stretli s občanmi Va'Ruun v nejakej podobe. Toto rozšírenie nám dáva príležitosť preskúmať ich nezvyčajné, odľahlé a drsné prostredie, ktoré pôsobí ešte cudzokrajnejšie, keď odhaľujeme kultúru tajomných stúpencov Veľkého hada. Takto to takmer muselo byť a stalo sa to pre nás skvelým odrazovým mostíkom pre ďalší postup.

Starfield: Shattered Space sľubuje temnejší tón a nové výzvy

Shattered Space sa odohráva niekoľko týždňov po tom, čo došlo ku kataklizmatickému experimentu, však?

Áno.

Existujú teda nejaké skutočné udalosti alebo situácie, ktoré vás inšpirovali pri spracovaní nehody a jej dopadov?

Nie sú mi známe. Myslím, že je to jedna z tých situácií, ktoré môžeme vytvoriť tak, aby sme umožnili hráčovi mať v hre vlastnú agendu. V Starfielde môžete zažiť veľa power fantázií. Môžete byť vesmírny nindža s wakizaši, alebo môžete byť Starborn Iron Man. Existuje veľa rôznych power fantázií a túto sme chceli vyskúšať ako silné zasadenie pre iný typ vesmírnej power fantázie.

Všimol som si, že aj členovia tímu na prezentácii spomínali, že v rozšírení budú bitky viac zamerané na boj zblízka. Je to hlavná mechanická alebo herná zmena, alebo prinášate viac?

Boli tam úpravy a zmeny a je tam aj pár nových vecí. Okrem novej hudby, výbavy a zbraní sú tam aj nové typy nepriateľov. Dynamika s týmito novými nepriateľmi sa v závislosti od situácie alebo typu postavy, za ktorú hráte, stáva intenzívnejšou, keď vám niekto stojí priamo pred nosom, čo na vás vyvíja tlak, aby ste sa rozhodli, ako situáciu zvládnete. A potom sú tu ešte Vortex Horrors, ktoré boli tiež ukázané. Prinášajú viac prvku prepadnutia, čím vytvárajú prekvapivé momenty. Takže keď tieto veci zmiešate dohromady, na hráča to vyvíja väčší tlak.

Keď ste už spomenuli novú hudbu, čo môžeme očakávať od Inona Zura tentoraz s týmto odlišným prostredím?

Spolupráca s Inonom Zurom je fantastická. Robili sme s ním už niekoľko hier a rozšírení, takže nám naozaj rozumie. Dochádza k spätnej väzbe, ale on je fantastický a myslím, že naozaj vystihol tajomstvo a tón, ktorý má Shattered Space. Má to jednoducho ten správny pocit!

Starfield: Shattered Space sľubuje temnejší tón a nové výzvy

Starfield je dobrým príkladom toho, že vývojári berú do úvahy spätnú väzbu od fanúšikov. Vylepšili ste mnohé aspekty hry a teraz ste pridali aj vozidlá. Aké sú vaše plány do budúcnosti hry okrem expanzie Shattered Space?

Od vydania hry prinášame pravidelné aktualizácie a vylepšenia kvality každých niekoľko týždňov. Máme celý tím, ktorý počúva komunitu, poskytuje informácie a triedi spätnú väzbu. Tento proces prebieha od vydania. Zhromažďujeme viaceré podnety, destilujeme to, na čo sa chceme zamerať, a určujeme, čo sa nám zdá najdôležitejšie. Počúvame komunitu a vytvárame budúce plány pre Starfield.

Nechcem príliš sľubovať ani zachádzať do podrobností, ale plánujeme v tomto prístupe pokračovať, len nie rovnakým tempom. Keď sa pozriete na posledné dve aktualizácie spolu - Rev 8 a Shattered Space - ide o dva podstatne väčšie prírastky, ktoré sme urobili. Nechcem znižovať to, čo sme dosiahli; za krátky čas sme urobili veľa. Tieto posledné prírastky však pôsobia dôležitejšie, väčšie a zmysluplnejšie. Predpokladáme, že medzi jednotlivými aktualizáciami bude väčší odstup, ale naším cieľom je zamerať sa na to, aby boli zmysluplné.

Starfield bol prvou úplne novou značkou Bethesdy po mnohých rokoch a zdá sa, že hra je pomerne veľká - možno taká veľká ako dve ďalšie veľké značky, The Elder Scrolls a Fallout. Predstavujete si, že sa Starfield stane podobným behemotom ako tieto dve RPG série?

No, podľa mňa sú ako súrodenci - všetci sú súčasťou jednej rodiny, ale existujú v samostatných svetoch. Dúfam, že hra bude rovnako dlhoročná a bohatá ako The Elder Scrolls a Fallout. Osobne by sa mi to veľmi páčilo! Vždy si myslím, že náš najnovší titul je náš najlepší titul. Keď na ňom pracujeme, hovorím si: „Toto je najlepšia hra, akú sme kedy vytvorili!“. Rád by som pokračoval v podpore Starfieldu a videl, ako si ho užíva viac ľudí. Keď sa ľuďom naše hry páčia, to ma naozaj teší.

Ďakujem za rozhovor.


napísal matus_ace 10.9.2024
Páči sa mi! (+1)
STARFIELD: SHATTERED SPACE SĽUBUJE TEMNEJŠÍ TÓN A NOVÉ VÝZVY


PC
Xbox Series X|S

Vývoj: Bethesda / Bethesda Game studios
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 6. september 2023
 30.9. 2024 (PC,Xbox Series X|S)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (13)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (1)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk