Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Výkon na úrovni RTX 4080 dostupný všade so sebou na rôznych typoch zariadení...

pridal tomass 27.4.2024 o 9:44 pod hry
Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

HRY > NOVINKY >

Cloud gaming zažíva v posledných rokoch obrovský Boom a medzi jedného z najväčších hráčov na trhu patrí aj najväčší výrobca grafických čipov, Nvidia. So svojou službou pomenovanou GeForce NOW prináša niekoľko výkonnostných a cenových úrovní svojich členstiev.

Pozrime sa, v akom stave je služba teraz a čo všetko ponúka. Možno viete, že za posledný čas pribudlo napríklad Ultimate členstvo, 4K rozlíšenie, plná ponuka funkcii RTX 40 kariet. Ale do ponuky pribudli aj Game Pass hry a môžete tak hrať aj hry v predplatnom a hry z Microsoft Store.

 

Členstvá GeForce NOW

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Free - 1080p

Základné členstvo síce slúži skôr na vyskúšanie možností cloudu na vašich zariadeniach, hrať ale budete môcť nepretržite len jednu hodinu na základnom výkone, no získate ho zadarmo.

Premium - 1080p + RTX

Ak ale túžite po vyššom výkone spolu aj s RTX funkciami v 1080p rozlíšení, môžete siahnuť po platenom členstve Premium, ktoré je výkonnostným ekvivalentom ku grafickým kartám ako RTX 3060 alebo RTX 2080. Hrať budete môcť nepretržite až 6 hodín a dosiahnuť maximálne 60 fps. Cenovo sa pohybujeme na úrovni 10.99 Eur mesačne alebo 54.99 Eur za 6 mesiacov.

Ultimate - 4K/120 fps  alebo 1080p/240 fps + RTX 40 funkcie

Nás ale zaujíma hlavne Ultimate členstvo, ktoré dosahuje výkon podobný RTX 4080. Mať teda možnosť hrať v 4K rozlíšení, streamovať hry až v 120FPS alebo využívať všetky vychytávky aktuálnej generácie grafických kariet ako Ray tracing, DLSS, Frame Generation alebo Reflex znie celkom lákavo. 

Presnejšie môžete hrať v 4K rozlíšení, ktoré podporuje rýchlosť do 120 fps, alebo v 1080p až do 240 fps, čo môže byť vhodnejšie, ak hrávate multiplayerové hry, keďže s vyšším framerate prinesie ešte rýchlejšiu odozvu. Podporované sú, samozrejme, aj 1440p rozlíšenia alebo 1600p rozlíšenia. Tie pôjdu pri 120 fps.

Hrať môžete nepretržite až 8 hodín, takže sa určite väčšina hráčov nebude cítiť limitovaných. Za Ultimate členstvo si už ale priplatíte, a to buď 21,99 Eur mesačne, alebo 109 Eur za 6 mesiacov.

 

Ak sa na základe špecifikácií ale neviete rozhodnúť, ktoré členstvo by bolo pre vás najvhodnejšie, môžete využiť aj ponuku na 24h prístup, ktorý je ale v porovnaní s mesačným členstvom mierne nevýhodný. Za Priority zaplatíte 4,39 Eur a za Ultimate 8,79 Eur. Ak aj zvažujete kúpu polročného predplatného, výhodnejšie vás pravdepodobne na skúšku kúpiť rovno mesačné členstvo.

 

Prvé dojmy z GeForce NOW Ultimate

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

GeForce NOW síce nie je mojou prvou Cloudovou službou, no hneď po úvodných prihláseniach som zostal milo prekvapený možnosťami, ktoré aplikácia GeForce NOW ponúka. Jednoducho si prepojíte svoje Steam, Epic, Ubisoft alebo Xbox účty a získate prakticky hneď prístup k vašej knižnici hier. Pri Xbox účte, samozrejme, získate prístup k hrám v Game Pass predplatnom. Nie sú tam ešte všetky, ale postupne pribúdajú. Nakoniec celková knižnica podporovaných hier nie je neobmedzená, a teda neobsahuje každú jednu hru, na ktorú si spomeniete. 

Viete ale spustiť cez 1900 hier, čo rozhodne bude stačiť nejednému hráčovi. Pred spustením požadovanej hry vám aplikácia v detaile hry ponúkne okrem náhľadových obrázkov a možnosť zvoliť si obchod, v ktorom danú hru vlastníte, ponúkne vám možnosť pridania skratky priamo na plochu a nechýbajú ani základné informácie o tom ktoré Nvidia technológie daná hra podporuje.

 

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Ak sa teda rozhodnete využiť možnosť vytvorenia skratky na pracovanej ploche, spúšťanie hier bude pre vás prakticky na nerozoznanie od bežného spustenia priamo na PC. Po spustení hry cez GeForce NOW sa pred vami objaví okno klienta, kde vlastníte hru, teda napr. Steam, kliknete ako bežne na tlačidlo Hrať a po niekoľkých sekundách načítavania sa pred vami objaví spustená hra.

Rozdiel, ktorý si ale všimnete hneď, je hlučnosť a teploty vášho zariadenia. Hlučnosť a teploty zostavy sa pohybovali počas hrania Zaklínača 3 s RT Ultra nastaveniami na úrovniach, aké dosahuje pri prehrávaní videa a surfovaní na webe. Ešte väčší rozdiel si ale viete všimnúť pri notebookoch. S dobrým internetovým pripojením si často nevšimnete ani výrazný lag, takže pocitovo hráte podobne, ako keby ste hrali hru natívne.

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Praktický test

Hoci bežne testujeme herné zariadenia na sérii benchmarkov na väčšej množine hier, pri GeForce NOW Ultimate sme sa rozhodli pre iný prístup. Testov desktopových a notebookových RTX 4080 je dostupných dostatočne veľa či už od nás alebo zahraničných portálov. Viete teda získať prehľad o tom, v akej výkonnostnej kategórii sa pohybujeme. Našim cieľom bolo otestovať hlavne novinky v podobe NVIDIA funkcií, akými sú najnovšie DLSS, Ray-tracing akcelerovaný pomocou RTX a Ray Reconstruction, Generovanie snímok a, samozrejme, aj funkciu Reflex pre potlačenie latencie. Na test sme sa rozhodli zvoliť vzorku troch hier: Zaklínač 3, Alan Wake 2 a Fortnite. Všetky tieto hry obsahujú implementácie najnovších NVIDIA technológií, v prípade Zaklínača aj staršie Nvidia technológie ako napr. Hair Works pre reálnejšiu animáciu fyziky vlasov a srsti.

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Pri testovaní sme využívali optické pripojenie na internet s rýchlosťou 800/80 Mbit/s. Pre overenie stability pripojenia a zvolenie správneho servera sme v nastaveniach využili možnosť otestovania rýchlosti pripojenia. Nvidia požaduje pre optimálny herný zážitok minimálny Bandwidth 15Mbps a odporúča ideálne viac ako 50Mps.

Presnejšie: 

  • 15Mbps pre 720p pri 60 fps
  • 25Mbps pre 1080p pri 60 fps
  • 35Mbps pre 1440p / 1600p pri 120fps alebo 1080p pri 240fps
  • 45Mbps pre 4K pri 120fps

Plus, ak idete cez wi-fi, ideálne je mať 5GHz router pre čo najlepšiu odozvu.

My sme dosiahli 75Mbps. Podobné odporúčania ponúka aj pre latenciu, kde minimálna požadovaná je menej ako 80ms a ideálna menej ako 40ms, pričom my sme dosiahli 22ms. Samozrejme, potrebujete dosiahnuť ideálne 0% straty packetov, no vyžadovaná je maximálne 2% strata packetov.

Streamovanie nielenže preverí váš internet, ale zároveň prenesie aj množstvo dát. Ak teda plánujete na hranie využiť mobilné dáta, viete si si upraviť v nastaveniach GeForce NOW kvalitu streamovania defaultného Balanced na šetrenie dát, kedy streaming spotrebuje približne 10GB dát pri hodine hrania. Nvidia myslela aj na kompetitívnych hráčov a pridala nastavenie aj pre nich. Ak vám ale žiadne z nastavení úplne nevyhovuje, môžete siahnuť po custom profile a vytvoriť si nastavenie, ktoré vyhovuje priamo vašim potrebám.

Dosiahnuté rýchlosti závisia aj od servera, ku ktorému sa pripájate. Záleží prevažne od vašej polohy, ku ktorému serveru vás GeForce NOW pripojí, no aj od vyťaženia daných serverov. Počas testovania sme sa stretli s pripájaním na servery EU Southwest a EU Central pri hraní z Bratislavy, no pri pripojení zo stredného Slovenska nás aplikácia automaticky pripojila na EU West server. Ping sa ale líšil len minimálne, teda v rozmedzí približne 2ms.

Ako prvú hru sme sa rozhodli otestovať hneď Alan Wake 2, ktorý dáva zabrať aj tým najvýkonnejším grafickým kartám na trhu. Ako sme písali už v predchádzajúcej časti, všetko vyzerá, ako keby ste hrali hru natívne na vašom PC. Môžete teda vojsť do nastavení a hru si nastaviť podľa svojich preferencií.

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?
 

Či už chcete dosiahnuť čo najlepší vizuál alebo čo najvyššie fps, je len na vás. My sme testovali v 1440p rozlíšení, kde RTX 4080 podáva skvelé výsledky aj pri vysokých nastaveniach, no pomáhali sme si s DLSS s nastavením na Kvalitu. Osvedčil sa nám Medium Preset, ktorý dosahoval priemerne 50-65 fps. Hra podporuje, ale aj Frame Generation, takže po jeho zapnutí sme sa dostali na hranicu priemerných 85-90 fps.

 

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Celková odozva, ping, sa pohybovala na úrovni 23-24ms. Hru môžete, samozrejme, hrať na klávesnici s myšou alebo pripojeným gamepadom. Hra bežala plynule bez nejakých vizuálnych artefaktov, no ako každá cloudová služba je citlivá na prepad rýchlosti internetu. To sa vám vie prejaviť napríklad trhnutím obrazu. Hranie bolo ale dostatočne pohodlné na to, aby človek aj zabudol, že nehrá natívne na vlastnom PC. Následné hranie na mobilných zariadeniach ako smartfón alebo tablet sú už príjemný bonus a hry tam vyzerajú fantasticky.

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?
 

 

Zaklínač 3 si aj po rokoch od vydania prešiel výraznejšou modernizáciou, kde vývojári do hry zapracovali Ray-tracing, generovanie snímok, ale aj DLSS. Hra dá teda opäť zostavám zabrať, a to hlavne so zapnutými RT funkciami. Rozhodli sme sa využiť RT Ultra nastavenia, 1440p rozlíšenie a DLSS s preferenciou Kvality. V najnáročnejšom prostredí v hre, v meste plnom ľudí, sme dosiahli 78-65 fps, no po zapnutí generovania snímok sme sa dostali na úroveň 90 fps, pričom ping bol len 27ms. Hra bola opäť výborne hrateľná, dokonca aj na smartfóne s emulovaným Xbox gamepadom. Samozrejme, hru ako Zaklínač rozhodne nechcete hrať na dotykovej obrazovke, no na krátke kochanie sa po mape postačí aj dotykové ovládanie. Fungujú aj staršie technológie ako Nvidia Hair Works, takže si počas hrania budete môcť vychutnať aj vylepšenú simuláciu vlasov a srsti.

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

 

Poslednou hrou na test bol Fortnite. Hoci sa neradím medzi fanúšikov danej hry, Fortnite ide technologicky stále s dobou a prináša pravidelne implementácie najnovších herných funkcií. Zároveň sa jedná o kompetetívnu online multiplayerovú hru, pri ktorých sa často počíta každá milisekunda a hráči len ťažko budú tolerovať aj najmenšie zaváhanie. Po prvom spustení som zostal ale mierne prekvapený z toho, ako plynulo sa hra ovláda a ako reaguje. Dobrej odozve je určite nápomocná Reflex a Reflex + Boost fukcia, ktorá sa snaží minimalizovať latenciu. Využili sme teda naše tradičné nastavenia, teda 1440p rozlíšenie s DLSS na preferovanie kvality a porovnali sme si Ultra a High presset.

Čo teraz ponúka GeForce NOW a ako funguje?

Samozrejme, so zapnutým Ray-tracingom. Utra preset dosahoval priemerne 80 fps, čo je rozhodne slušná hodnota, no pocitovo oveľa lepšie hrateľným bol High preset, ktorý dosahoval priemerne 90 fps, v niektorých oblastiach, samozrejme, aj viac. Ping sa nám stabilne držal na úrovni 24-27ms. Fortnite si teda rozhodne naplno užijete aj pri hraní z Cloudu a ak sa mierne pohráte s nastaveniami, nebudete mať problém dosiahnuť aj maximálny limit 120 fps, ktoré vám Nvidia umožní streamovať.

 

Zhodnotenie

GeForce NOW Ultimate nie je vďaka svojej cene služba určená pre každého. Je potrebné si uvedomiť a správne sa rozhodnúť, čo vlastne ako používateľ potrebujem. Vo väčšine prípadov na hranie postačí Premium členstvo, no ak chcete výkonovo prakticky nahradiť herný high-end desktop, oplatí sa vám investovať do Ultimate členstva.

V porovnaní s cenou herného PC je cena predplatného relatívne výhodná a zároveň z histórie je možné vidieť, že NVIDIA svoje „zostavy“ pravidelne upgraduje po príchode nových generácií grafických kariet. Ak váhate, rozhodne odporúčame niektoré z členstiev aspoň vyskúšať. Cloudové hranie má síce stále svoje problémy, hlavne z nutnosti spoľahnúť sa na stabilitu a rýchlosť internetového pripojenia, no cloud spravil aj dostatočný pokrok, aby dokázal konkurovať výkonným herným počítačom.

Do Geforce NOW služby môžete vstúpiť na oficiálnej stránke.





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (7)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk