Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Chcete notebook s dostatočným výkonom a modernými technológiami?

pridal saver 29.6.2024 o 14:54 pod hardware
Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

HARDWARE > NOVINKY >

Ak hľadáte nový notebook v strednej triede vybavený modernými technológiami, Asus pre vás má prichystaný svoj ASUS TUF Gaming (FA507NV-LP111W) herný notebook. Ten spája grafický čip GeForce RTX 4060 a pridáva k nemu procesor AMD Ryzen 5, vďaka čomu je dostatočne výkonný na všetko a stále v prijateľnej cene okolo tisíc eur.

Presnejšie, Asus použil grafický čip strednej triedy GeForce RTX 4060 8GB a procesor AMD Ryzen 5 7535HS zo strednej triedy. Grafický čip má rovno 140 W napájanie a teda najvyšší výkon, aký môže v notebookoch dosiahnuť. Dopĺňa ich 16GB DDR5 RAM a 1TB SSD disk.

V zásade vám notebook ponúkne pekný výkon na učenie, bežnú prácu, ako aj hranie. A čo je dôležité, je zároveň aj tichý a nebude vás rušiť.

Špecifikácia ASUS TUF Gaming (FA507NV-LP111W):

  • Displej: 15.6" FullHD LCD 144Hz
  • CPU: AMD R5 7535HS
  • GPU: RTX 4060 8GB
  • SSD: 1TB
  • RAM: 16GB
  • Wi-Fi: WIFI 6
  • Porty: USB 3.2A 2x, USB 3.2C 2x
  • Systém: Windows 11
  • Batéria: 90Wh

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Notebook zároveň ponúka príjemný vzhľad s pevným telom a kovovým krytom so štýlovým dizajnom miereným na hráčov. Z pripojení pridáva štyri USB porty, z toho dva USB-C, pričom jeden je určený aj na nabíjanie, ale s obmedzeným maximom výkonu. Naplno môžete nabíjať priloženým zdrojom, ktorý sa pripája cez vlastný konektor. Z konektorov sa ešte pridáva LAN port a HDMI port.

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Notebook má 15.6-palcový IPS displej s rozlíšením 1920x1080px a 144 Hz frekvenciou. Obraz vás nesklame, farby budú pekné a na hranie dostatočne verné, je tu sRGB so 100% pokrytím. 144Hz je samozrejmosť, a hoci s čistým výkonom GeForce RTX 4060 čipu ho v náročnejších hrách len tak nevytiahnete, NVIDIA funkcie v tom pekne pomôžu.

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

  • GeForce RTX funkcie

Čo je dôležité, notebook má zapracovanú RTX 40 grafiku, ktorá má ako RTX raytracingové funkcie, tak hlavne všetky DLSS funkcie, ktoré výrazne pomáhajú výkonu. Ponúka Super Resolution, Frame Generation a aj najnovšie Ray Reconstruction funkcie. K tomu sa pridáva aj Reflex pre rýchlejšiu odozvu.

A čo vlastne funkcie ponúkajú?

DLSS - Super Resolution - upscaling cez AI

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Nvidia svojho času začala ako prvá s upscalingom pomocou AI a stále je v tejto oblasti jednotkou. Aktuálne majú už tri nadstavby nad DLSS. Jednou z nich je základné Super Resolution, ktoré má za úlohu zväčšiť obraz do určeného rozlíšenia tak, aby to nebolo ani vidieť. Zároveň dokáže vytiahnuť aj detaily, ktoré natívne rozlíšenie ani nemusí ukázať. DLSS naraz spraví vyhladzovanie, zaostrenie obrazu a upscaling.

V DLSS Super Resolution funkcii totiž Nvidia vytvára upscaling cez Deep learning a rekonštruuje obraz vďaka RTX Tensor jadrám, kde naučené údaje aplikuje na obraz a zaisťuje kvalitný obraz. V Quality nastavení vie byť kvalitnejší ako natívne rozlíšenie s TAA antialiasingom.

 

DLSS - Frame Generation - pridávanie frejmov cez AI

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Ďalším krokom pre DLSS bola verzia DLSS 3.0, ktorá teraz pridáva Frame Generation, teda generovanie dodatočných snímok v hre. Funkcia vždy zoberie dva frejmy a vytvorí medzi nimi tretí - prechodový. Umožňuje to zvýšiť framerate aj dvojnásobne.

Samotný vložený obraz vytvára pomocou motion vektorov a využíva akcelerátory optického toku, ktoré real-time analyzujú obraz. Tieto akcelerátory sú dostupné len na nových RTX 40 kartách, a preto je funkcia obmedzená na aktuálnu generáciu grafík. Zároveň, keďže vytváranie frejmov zvyšuje oneskorenie ovládania, automaticky sa vždy implementuje aj Nvidia Reflex na zlepšenie odozvy.

 

DLSS  - Ray Reconstruction - vylepšenie ray tracingu cez AI

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Najnovšie rozšírenie DLSS smeruje k vylepšeniu ray tracingu. Vo verzii DLSS 3.5 môžete zatiaľ v plne raytracovaných hrách ako Alan Wake 2, Cyberpunk 2077 alebo Portal RTX zapnúť túto funkciu a zlepšiť kvalitu ray tracing efektov. Zároveň funkcia môže ako bonus zlepšiť aj framerate. Napríklad v Alan Wake 2 je to o 14%.

DLSS Ray Reconstruction umožní enginom vypnúť denoising funkciu, čo na jednej strane ušetrí čas a na druhej strane nerozmaže ray tracingové efekty. Celý ray tracing si následne DLSS samé opraví cez AI. To znamená presnejšie svetelné efekty, kvalitnejšie odrazy, redukciu artefaktov a presné reakcie na blikajúce svetlá.

Titulov zatiaľ nie je veľa, ale ďalšie hry s podporou Ray Reconstruction teraz prichádzajú. V auguste príde Black Myth: Wukong, rovnako koncom augusta príde aj Star Wars Outlaws a updatom ho dostane aj NARAKA: BLADEPOINT. Popritom DLSS s Ray Reconstruction je už zapracované aj v RTX Remix utilite, takže všetky upgradované hry na plný ray tracing budú mať aj rekonštrukciu lúčov. Na RTX Remix sa teraz pripravuje aj Half-Life 2 RTX.

 

DLAA - AI antialiasing 

Nakoniec je tu menší doplnok - DLAA funkcia, ktorá robí opak DLSS. Nezvyšuje rozlíšenie, ale len skvalitňuje obraz, prakticky naň implementuje 8xMSAA antialiasing. Niektoré hry ho už zapracovávajú priamo do možností antialiasingu. Zároveň vytvorí stabilnejší obraz bez preblikávania a artefaktov.

 

NVIDIA Reflex

Ďalšia funkcia, ktorá je teraz dôležitá v hrách, je NVIDIA Reflex. Tá zlepšuje odozvu ovládania a je primárne určená pre kompetetívne multiplayerové hry, kde je rýchla odozva základom prežitia. Čím rýchlejšie sa vaše reakcie prejavia na obrazovke, tým máte väčšiu šancu prežiť a vyhrať. Táto funkcia sa však postupne rozširuje aj do iných oblastí a využíva sa spolu s Frame Generation na znižovanie latencie pri generovaní frejmov.

Zapnutie Reflex funkcie optimalizuje proces renderovania hry a znižuje čakania v systéme, aby sa vaša reakcia prejavila čo najrýchlejšie na obrazovke. Pri multiplayerových hrách sa tak streľba prejaví rýchlejšie.

 

Max-Q

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Notebook samozrejme prichádza aj so sadou Max-Q technológií už piatej generácie, ktorá optimalizuje notebook, jeho výkon, hlučnosť a tiež batériu. Totiž DLSS technológie sú optimalizované aj pre notebooky a spolupracujú s Max-Q, čo zvyšuje výkon a výdrž batérie.

Notebook má zároveň pamäť s dvojnásobnou šírkou pásma, čo zlepšuje energetickú účinnosť. Pridáva sa ultra nízke napájanie GDDR6 a nakoniec GPU umožňuje dynamické taktovanie pamäti.

 

NVIDIA Broadcast

GeForce RTX kartu využíva aj NVIDIA Broadcast aplikácia. Tá ponúka možnosť upravovať video chat a teda umožní zmeniť pozadie, upraviť zvuk, ale napríklad aj upraviť oči cez AI.  

Vybrané funkcie nájdu majitelia GeForce RTX grafických kariet integrované aj v nástrojoch tretích strán ako OBS, Elgato Voice FX a ďalších.

 

 

  • Výkon notebooku

Notebook má v sebe GeForce RTX 4060, čo naznačuje základný výkon pre 1080p, a možno náročnejšie hry by mali problém, ale dnes vďaka DLSS Super Resolution a Frame generation idú oveľa lepšie. Máme tu peknú ukážku nových hier ako na Hellblade a aj Ghost of Tsushima.

 

 

Hellblade 2 

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Hellblade je dnes jedna z najkrajších hier, zároveň funguje na Unreal engine 5 a teda sú v nej všetky najmodernejšie funkcie ako Naninte alebo Lumen nasvietenie, ktoré tu funguje na hardvérovom ray tracingu. Ale rovno zapracovala aj DLSS Super Resolution a Frame Generation.

Pozrime sa však, ako dokáže DLSS zvýšiť framerate. Konkrétne na maximálnych nastaveniach na 1080p rozlíšení.

  • Bez DLSS, natívny obraz - 39 fps
  • DLSS Super Resolution Quality - 53 fps
  • DLSS Super Resolution + Frame generation - 87 fps

Pekne vidíme, že s DLSS Quality je hra už bližšie k 60 fps, zrejme na strednom DLSS nastavení by to bolo 60 fps, ale pre kvalitu obrazu je dobre nechať Quality a radšej zapnúť Frame Generation, keďže RTX 40 séria grafík ho podporuje a pomocou Optical Flow Acceleratora vygeneruje čo najpresnejší medzifrejm.

 

Ghost of Tsushima

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Ghost je menej náročná hra, keďže je to port ešte z PS4, ale pekne zase ukazuje, ako vie pre zmenu využiť 144Hz displej.

  • Bez DLSS, natívny obraz - 67 fps
  • DLSS Super Resolution Quality - 88 fps
  • DLSS Super Resolution  + Frame generation - 135 fps

Bez DLSS je framerate medzi 60-70 fps, so zapnutím DLSS na quality nastavenie to skočí na 88 fps a ak k tomu ešte pridáte generovanie frejmov, rovno poskočí na hodnoty medzi 130-140 fps.

 

 

3D Mark 

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

Nový 3D mark benchmark Nomad dal výkon 22.28 fps, ak by ste si to chceli porovnať s inými notebookmi.

Notebook je príjemne tichý, ale tu je dôležité vedieť, že je tichý v Performance režime. Má ešte Turbo režim ako každý Asus notebook a jednoducho si to viete cez ROG utilitu prepnúť, ale či sa oplatí, je otázne. Zvýši totiž hlučnosť a výkon zvýši len minimálne. 

V 3D Mark Spy benchmarku to vyzerá nasledovne aj s ukážkou výkonu bez napájania, ktoré mierne poklesne:

  • 3D Mark - 7270  (7379, 6713) - bez napájania
  • 3D Mark - 9595  (10271, 6690) - 27 db pri záťaži na Performance
  • 3D Mark - 10108 (10960, 7020) - 47 db na Turbo

Môžete experimentovať s Turbo a Performance režimami podľa toho, ako chcete zvýšiť výkon. Pri Performance režime je výkon dostatočný a hlučnosť sa pohybuje medzi 27 dB až 37 dB, pričom notebook sa snaží byť čo najtichší. Ak chcete vytiahnuť maximum z notebooku, môžete prepínať na Turbo režim, avšak zvýšenie výkonu je len o 5% až 7% FPS navrch, čo nie je vždy stojí za zvýšený hluk a zahrievanie. Hluk v Turbo režime môže dosiahnuť až 47 dB, pretože notebook v tomto režime maximalizuje svoje chladenie.

Ak budete hrať bez napájania, notebook sa podtaktuje viac v oblasti CPU aj GPU, čo znamená obmedzený výkon, vhodný skôr na menej náročné hranie. Batéria vám tiež nevydrží dlho, preto je vhodné pre hranie mať notebook pripojený k napájaniu.

Čo ponúka herný notebook ASUS TUF Gaming s GeForce RTX 4060 grafikou?

 

Oplatí sa?

Asus TUF Gaming (FA507NV-LP111W) je veľmi pekným spojením AMD čipu a RTX grafiky v strednej triede, pričom výkon naviac prichádza vďaka technológiám RTX 40 grafiky. Dôležitý je aj nízky hluk a to všetko za dobrú cenu.

  • Notebook kúpite za 1029 eur vo verzii aj s Windows 11.

 





Páči sa mi! (+5)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zaujem o pc (19)
Caute, otazocka mal by niekto zaujem o pc co ma...
|Vyskladanie pc (30)
Čaute, chcem si vyskladať vlastné PC a bol by som ...
|Lenovo legion go vs asus rog a... (17)
Zdravim , zvazujem kupu handlandu rozhodujem sa me...
|Ps4 dualshock poradte ako opra... (4)
Ahojte, moj novy dualshock cca 3 mesiace standardn...
|Poraďte dobré sci-fi (13)
Zdar nevie niekto poradiť dobrú Sci-fi knižnú séri...
|Svet, ukrajina, vojny ... (22499)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk