STAR WARS: HUNTERS

STAR WARS: HUNTERS

7.0

Star Wars snaha o mobilný Overwatch

Recenzia na Switch verziu

Poslednú dobu sa aj na menšie hry čaká akosi podozrivo dlho. Zynga a Disney v roku 2018 uzavreli dohodu o vývoji mobilnej Star Wars hry a vo februári 2021 sme sa dočkali oficiálneho oznámenia Star Wars: Hunters, multiplayerovej hero shooter akcie pre Switch mobily. Hra mala vyjsť ešte v tom istom roku a naozaj sa hráči na pár trhoch dočkali soft launchu na mobiloch. Ale čas plynul, hra sa posúvala, až sme sa jej konečne dočkali na začiatku júna tohto roka. Takmer 3 roky po pôvodnom soft launchi. To by mohlo naznačiť, že hra čelila veľkým problémom, ale výsledok je kvalitný. Ak tu tak problémy boli, za tie roky sa ich podarilo vyriešiť.

Máte Star Wars radi kvôli postavám a príbehu? Tak tu z toto nájdete...nič. Star Wars: Hunters nemá ani len náznak nejakého príbehu, takže vieme, že sa odohráva niekedy medzi epizódami VI a VII, kedy sa rôznorodé postavy ocitajú v arénach, kde si chcú dať do držky. To je celé. Ak sa nad takýmto minimalistickým dejovým zasadením zamyslíte, aj tak nakoniec nedáva zmysel (Napríklad kde sa tu zobral Sith?), ale keďže tu o príbeh vôbec nejde, tak to hre dokážeme odpustiť. Akurát škoda, že Blizzard už pred niekoľkými rokmi s Overwatch dokázal, že sa tímové hero shooter hry dajú robiť aj s dobrým príbehom.

O čom teda hra vlastne je? O strieľaní, oháňaní sa svetelným mečom a celkovo narábaní aj s ďalšími zbraňami. A kto sa nimi oháňa lepšie, ten si z arény odnesie viac XP. Respektíve skôr ten, kto je v lepšom tíme. Jeden dobrý hráč tu dokáže veľa, dokáže strhnúť vedenie na stranu svojho tímu, ale sám nedokáže vyhrať. Musíte sa tak spoľahnúť na troch ďalších spolubojovníkov, s ktorými si musíte kryť chrbát, dopĺňať sa a spolupracovať, aby ste sa navzájom potiahli k víťazstvu. Poznáte to z mnohých iných podobných hier.

Star Wars: Hunters
Star Wars: Hunters Akcia je zábavná a intuitívna
Akcia je zábavná a intuitívna


Star Wars: Hunters Ultimátne schopnosti si musíte vedieť naplánovať
Ultimátne schopnosti si musíte vedieť naplánovať


Star Wars: Hunters V hre si neustále odomykáte niečo nové
V hre si neustále odomykáte niečo nové





Taktiež je to dosť o číslach a tým hlavým je počet hrdinov. Celkovo je tu aktuálne 13 rôznorodých postáv, ktoré sú rozdelené do 3 tried: DPS, tanksupport. Toto delenie nijako nevybočuje z medzí, aké položili iné žánrovky. DPS je trieda postavená na pôsobení poškodenia súperom, takže ide hlavne o postavy, ktoré na súperoch vedia napáchať dosť škody. Tank je postava určená na držanie  a zatlačenie súperov, lebo má veľkú výdrž, ale zase možno menšiu obratnosť a iné nedostatky. No a support zase slúži na podporu spoluhráčov, v tomto prípade najmä liečením. Nečakajte tu však priamo nejaké healera. Viaceré postavy vedia liečiť, ale skôr je to taká vedľajšia schopnosť.

Z tých 13 postáv tu vlastne nenájdete žiadnu takú, ktorú by ste predtým poznali. Zato sú tu tradičné Star Wars archetypy – veľký a silný Wookiee, agilná Sithka, pašerák, Stormtrooper, Mandalorian, trandoshanský lovec hláv, droid a podobne. Teda ak poznáte univerzum Star Wars, budete vedieť, čo môžete od daných postáv čakať. Aj keď teda Jawovia prekvapia. Človek by od nich nečakal nešikovný support a nakoniec si jednou z najsilnejších DPS postáv v hre. Každá postava tu má nejaký príbeh, ale v hre sa ho nedozviete. Môžete si ho prečítať na oficiálnej stránke. Škoda.

Avšak dôležitejšie ako nejaké príbehy sú vlastnosti jednotlivých postáv. A musím uznať, že sa autorom podarilo nájsť pekný mix rôznorodých postáv a taktiež pekný balans, kde zatiaľ nikto výrazne nevyčnieva ako OP postava. Uvidíme, ako sa metagame postupne posunie a ako sa jednotlivé postavy vyprofilujú. Takže si tu každý postupne nájde niekoľko postáv, ktoré sedia jeho hernému štýlu. Ja už som trochu starší, pomalší, s horšími reflexami. Dosť teda liečim alebo hrám za Stormtroopera, ktorý má pred sebou energetický štít a dokáže povolať posily. Každá postava tu má len jednu zbraň, zato ale má aspoň dve vedľajšie schopností (ktoré majú menší cooldown) a jednu ultimátnu schopnosť, keď nazbierate dostatok energie.

Napríklad pre toho spomínaného Stormtroopera je to povolanie dvoch ďalších Stormtrooperov. Tí toho veľa netrafia, ale aspoň trochu pomôžu. Droid J-3DI sa zase zbesilo roztočí so svetelným mečom. Rebelka Zaina ako support zase zabodne zástavu Rebelov a spoluhráčom v jej okolí boostne život. Mandalorian Aran Tal vytiahne svoje plameňomety a to nepriateľom spôsobí obrovské problémy. Podobne by sa dalo pokračovať ďalej, ale pre ilustráciu to asi stačí a viete si asi vytvoriť obraz o tom, ako tu ultimátky fungujú. Jeden rozdiel tu však je. Po mapách môžete zbierať život, keď ste na tom zle, ale aj pickup na doplnenie energie pre ultimátku. Po zobratí vám pribudne pár percent navyše a niekedy sa možno aj oplatí vyhnúť boju a zobrať nejaké 3 pickupy. Rovno do bojovej vravy naskočíte s nabitou ultimátkou a naraz pokosíte celý nepriateľský tím.

Star Wars: Hunters je ale free to play hrou, takže aj keď je ponuka postáv pekná a pestrá, musíte si ich postupne odomknúť. Samozrejme, vizuálne zaujímavejšie postavy (robotický Jedi, Sith, Trandoshan) sú ďalej, takže si ich neodomknete po dni hrania, ale aj tak odomykanie postáv nie je až také náročné. Za týždeň hrania sa dostanete k Rieve, čo je tá Sitha, takže asi dostanete väčšinu toho, čo si chcete odomknúť. Po nej je v hre ešte niekoľko postáv, takže stále budete mať čo odomykať, ale od začiatku rýchlo získate prístup k postavám všetkých 3 tried, takže budete vedieť v zápasoch voliť postavu podľa toho, čo tím potrebuje.

No a potom si ešte na postavy odomykáte nové skiny, nové skiny zbraní, nové emotikony a neviem čo všetko ešte. Je tu toho taká kopa, že sa v tom stratíte. Musím ale priznať, že je hra pomerne štedrá a prakticky každú chvíľu si odomknete niečo nové. Niekedy sú to len kredity, inokedy kryštály, potom ale odomknete pekný skin alebo niečo iné a užitočné. Paradoxne, aj keď je toto free to play hra, v tomto odomykaní pri príde férovejšia ako svojho času Battlefront 2 rovno po vydaní.

Star Wars: Hunters
Star Wars: Hunters Z postáv si každý vyberie postavu, ktorá mu sadne
Z postáv si každý vyberie postavu, ktorá mu sadne


Star Wars: Hunters Každá postava má niekoľko vedľajších schopností
Každá postava má niekoľko vedľajších schopností


Star Wars: Hunters Okrem klasických postáv narazíte aj na dosť netypické
Okrem klasických postáv narazíte aj na dosť netypické





Samozrejme, ak by sa vám nechcete hrať a čakať, vytiahnite kreditku a všetko môžete mať hneď. Postavy si odomykáte za spomínané kryštály, ale osobne mi to príde zbytočné, keď hraním si ich odomknete pomerne rýchlo. A inak je to len o kozmetike. Za peniaze si tu neodkážete kúpiť nič, čo by vás nejako zlepšilo oproti ostatným. Zároveň ale musím dodať, že tých odomknutých vecí a neviem ešte čoho je tak veľa, že po niekoľkých dňoch stratíte záujem a len to odklikáte, kredity si nepreberiete a podobne.

Autori sa tu stále snažia nabudiť dojem odmeny, až je toho jednoducho príliš a vlastne to pre vás ani nemá až taký veľký význam. Stále si niečo levelujete – raz svoj profil, potom zase postavu, potom svoj postup v Season passe, potom zase postup v nejakej výzve. Jednoducho je toho až príliš a stráca to pre hráča na hodnote. V štýle klasických free to play hier navyše Hunters nezabúda ani pri každej príležitosti vám rovno pred nos hodiť niečo, kde môžete otrieskať peniaze. Ale keď zapnem hru, chcem ju hrať, nie najskôr dostať dve obrazovky s niečím, čo si môžem kúpiť. A celkovo je aj hra samotná neprehľadná vďaka neustále niečomu odomknutému, vysvietenému, aktívnemu, niečomu v aktuálnej akcii a podobne. Tak chaotické a prepchaté menu som teda už dlho nevidel a orientuje sa v ňom fakt zle.

Ale to všetko je len balast okolo, poďme konečne na hrateľnosť. Hunters sa v zásade až tak nelíši od ostatných hero shooterov, avšak keďže je to primárne mobilná hra, tak má menší rozsah, čo znamená len 4 postavy a aj menšie mapy. Máp je zatiaľ 6 a musím povedať, že nie sú vôbec zlé. Teda jedna je dosť neprehľadná a nie najlepšie navrhnutá, ale ostatné sú fajn, dve dokonca veľmi dobré a sú na nich aj dynamické prvky, na ktoré si musíte dávať pozor – vlak alebo preteky klzákov na Tatooine. Keďže sú mapy menšie, boje sú o niečo intenzívnejšie a často je to naozaj 4 na 4 na jednom mieste, zväčša v centre mapy. Ale je tu aj slušná vertikalita, rôzne ďalšie prvky, ktoré sa postupne naučíte využívať vo svoj prospech.

Star Wars: Hunters
Star Wars: Hunters Postavy si odomykáte rýchlo a čoskoro sa bude oháňať svetelným mečom
Postavy si odomykáte rýchlo a čoskoro sa bude oháňať svetelným mečom


Star Wars: Hunters Hra obsahuje štvoricu herných režimov
Hra obsahuje štvoricu herných režimov


Star Wars: Hunters Spolupráca s tímom je kľúčová
Spolupráca s tímom je kľúčová





Po mapách tak beháte, lozíte, využívate rôzne jump pady a iné prvky a snažíte sa získať prevahu nad súpermi. Pritom gunplay nie je vôbec zlý, každá zbraň tu pôsobí autenticky a naozaj som sa tých mnoho hodín hrania bavil. Je tu aj vhodná zostava režimov, ktoré sa aj v rámci matchmakingu pekne prestriedajú a dajú sa hrať na všetkých mapách. Squad Brawl je obdoba Team Deathmatch a vyhráva tím, ktorý ako prvý získa 25 zabití nepriateľov. Power Control je o kontrolovaní oblastí. Na mapách sú 3 a skóruje ten tím, ktorý súčasne ovláda aspoň dve. Vyhráva tím, ktorý nazbiera 100 bodov. Podobný je režim Dynamic Control, ale tam je len jedna zóna, ktorá sa postupne strieda po mape. Tu prebiehajú naozaj intenzívne boje a zloženie tímov je kľúčové. Posledným režimom je Trophy Chase, čo je akási obdoba lovu na vlajku. V strede mapy je droid ako trofej a vyhráva tím, ktorý ho dokopy dokáže držať 100 sekúnd. Avšak držanie droida vás spomalí a tiež obmedzí vaše používanie schopností, takže musíte dobre spolupracovať s tímom.

Ako som písal, je to zábava a režimy sú dobre navrhnuté, čo sa pekne dopĺňa s dobre navrhnutými mapami. Akurát je to všetko veľmi krátke a zápasy končia za menej ako dve minúty. Musia byť veľmi silné a vyrovnané tímy, aby sa dosiahol časový limit zápasu, ale aj ten je len 4 minúty. Chápem, že mobilná hra musí byť nadizajnovaná tak, aby sa dala odohrať medzi dvoma zastávkami MHD, ale nie je už čas sa posunúť z tohto stereotypu? Dlhšie zápasy by hre len prospeli.

Pritom smutné je, že sa to nemení ani po odomknutí Ranked hrania. Chápal by som ešte, že Casual hranie bude kratšie, ale aj Ranked má rovnaké problémy a zápasy jednoducho končia príliš skoro. Ani sa nestihnete zahriať a už nahrávate ďalší zápas. Cítiť to hlavne doma pri hraní na Switchi, kde chcete viac, chcete dlhšie zápasy a hlbší zážitok. Je to síce zábava, ale vďaka tomuto to pôsobí trochu povrchne.

Star Wars: Hunters
Star Wars: Hunters K postavám si môžete odomknúť aj kopu skinov a inej kozmetiky
K postavám si môžete odomknúť aj kopu skinov a inej kozmetiky


Star Wars: Hunters Niektoré mapy sú naozaj dobre navrhnuté aj so slušnou vertikalitou
Niektoré mapy sú naozaj dobre navrhnuté aj so slušnou vertikalitou


Star Wars: Hunters Občas je v hre naozaj náročné sa zorientovať
Občas je v hre naozaj náročné sa zorientovať




Okrem Casual a Ranked zápasov si môžete zahrať ešte tréning, môžete si skúšať aj ešte neodomknuté postavy a hlavne je tu Events režim, kde pravidelne rotujú eventy, takže raz za čas prináša nejakú obmenu pravidiel a vyskúšate si niečo nové. Napríklad môžete hrať za náhodných hrdinov. Výhoda je v tom, že si tak zahráte aj za postavy, ktoré nemáte odomknuté. Alebo si zahráte variáciu na existujúce režimy.

Graficky je to mobilná a Switch hra, takže tu nečakajte nejaké zázraky, ale zase nevyzerá to ani zle. Hra je sympaticky štylizovaná, postavy vyzerajú dobre a hlavne sa to stabilne a rýchlo hýbe, čo je pri multiplayerovkách kľúčové. Dabingu tu veľa nečakajte, raz za čas postava niečo utrúsi a to je všetko. Ale hudba je fajn, pekne autenticky zapadá do predlohy stanovenej fenomenálnym Johnom Williamsom a ku hre dobre sadne. Navyše sa nesnaží na seba strhnúť pozornosť a hrá len vtedy, keď to má nejaký zmysel. Na Switchi musím pochváliť zakomponovanie ako dotykového ovládania (ktoré zjednodušuje orientáciu v tom prekombinovanom menu) a tiež pohybového mierenia.

Star Wars: Hunters je prekvapivo zábavný a dobrý herný počin, ktorý by ste si rozhodne mali vyskúšať. Nič za to nedáte. Postavy, mapy, režimy a aj hrateľnosť sú dobre vybalansované, navrhnuté a aj realizované v hre. Akurát tomu niečo chýba. Mohla by to byť veľmi dobrá hra, je „iba“ dobrá. Chcelo by to viac hĺbky. Dlhšie zápasy by umožnili lepšie zapracovať aj na taktike, metagame by bola živšia, variabilnejšia. Nepomáha ani spam mikrotransakcií na každom kroku.


napísal matus_ace 12.6.2024
Páči sa mi! (+2)
7.0
Ohodnotiť
STAR WARS: HUNTERS
+ zábavná akcia
+ dobre navrhnuté a vybalansované postavy
+ zaujímavé mapy
+ odomykanie postáv a kozmetiky zatiaľ pôsobí férovo
+ presný a hladký gunplay
+ podpora dotykového aj pohybového ovládania na Switchi
- neustále vás spamuje propagovaním mikrotransakcií
- komplikované menu
- krátke zápasy a časom hra pôsobí trochu plytko
- devalvuje hodnotu a prehľadnosť unlockov tým, že vám stále niečo dáva


RECENZIE HRÁČOV
Switch

Vývoj: Zynga / Naturalmotion games
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 4. jún 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (0)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (0)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26017)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk