Aký výkon ponúka Asus Zenbook S 14 s novým Intel Ultra procesorom?

Asus včera predstavil svoj notebooky s novými Intel procesormi a jeden tu už máme.

pridal saver 5.9.2024 o 13:41 pod hardware
Aký výkon ponúka Asus Zenbook S 14 s novým Intel Ultra procesorom?

HARDWARE > NOVINKY >

Asus včera predstavil svoj notebooky s novými Intel procesormi a jeden tu už máme. Konkrétne je to nový Asus Zenbook S 14, ktorý bude dostupný aj v Zenbook S 16 verzii s väčším displejom. Je to malý a supertenký ultrabook (s hrúbkou pod 1cm), na jednoduchý prenos, ale zároveň s dostatočným výkonom a dlhou výdržou.

Aký výkon ponúka Asus Zenbook S 14 s novým Intel Ultra procesorom?

Notebook ponúka 14-palcový dotykový OLED displej s 2880x1800px rozlíšením a 120Hz refreshom (pridané aj dotykové pero). Procesor je tu Intel Core Ultra 7 258V, teda nižšia verzia Ultra 7 s taktovaním do 4.8GHz (vyššia 268 verzia má taktovanie do 5GHz) a rovno vo verzii aj s 32GB RAM. Totiž v týchto nových Intel čipoch sú pamäte rovno nalepené na čipe a dá sa vybrať buď 16GB, alebo 32GB verzie. Vďaka tomu sa znižuje spotreba a aj latencia, ale zároveň si nemôžete v notebooku rozšíriť pamäť. Aj keď procesory sú primárne pre ultrabooky a teda viac pamäte bude potrebovať málokto. 

Aký výkon ponúka Asus Zenbook S 14 s novým Intel Ultra procesorom?

Pridáva sa 1TB SSD, Wifi 7 podpora a skromná ponuka portov, kde sú dva USB-C, jeden USB-2, HDMI a 3.5mm jack. Celé to dopĺňa slušná 72Wh batéria, ktorej výdrž bude s novým procesorom vysoká. Nabíjačka je tu 65W cez USB-C, čo je aj maximálna spotreba notebooku. Zároveň je nabíjačka veľmi malá a zmestíte ju aj do vrecka.

Celé to dopĺňa veľmi pekný keramický povrch krytu notebooku. Materiál Asus nazval Ceraluminum. Je to ako na pohľad, tak dotyk veľmi príjemný materiál. Telo notebooku je následne s hliníka.

Aký výkon ponúka Asus Zenbook S 14 s novým Intel Ultra procesorom?

Čo sa týka výkonu, zatiaľ to vyzerá veľmi dobre, notebook je svižný a pri bežnom používaní bezproblémový. Ide rýchlo bez zaváhaní a na malé telo relatívne dobrým zahrievaním a relatívne tichými ventilátormi (okolo 54 stupňov máva pri záťaži pri ventilátoroch).

Prvé testy tejto nižšej Ultra 7 verzie ukazujú:

  • Cinebench 2024 - 382 bodov multicore (pod apple m1), 116 bodov singlecore (nad apple m1 ultra a max)
  • Steel Nomad benchmark - 8.20 fps / 819 bodov  (ROG Ally X má  5.11 fps)
  • Cyberpunk 2077 -  50 fps v benchmarku (1080p, Steamdeck nastavenie, XeSS quality) (ROG ALLY X má 45 fps)

Výkon tam je decentný a bude zaujímavé sledovať, ako si procesor povedie v handheldoch.

Aj keď zdá sa mi, že v ovládačoch ešte nie je úplne dobre nastavený manažment VRAM. VRAM si samozrejme systém priraďuje z hlavnej 32 GB RAM. Konkrétne tu systém hneď ukazuje, že má hneď vyhradené maximum do 16GB, čo sa zdá ako zbytočne veľa na túto grafiku. Zároveň však nastavenia Asus aplikácie umožňujú nastaviť len automatiku alebo od 1 GB až po maximum 8GB. Ak je nastavená automatika, možno to umožňuje využiť aj 16GB, ale nie som si istý, lebo pri automatike keď chcel Cyberpunk využiť viac ako 8GB, tak začal cachovať a sekať, lebo si myslel, že má k dispozícii 16GB a zrejme sa začal o pamäť pretláčať so systémom. Keď som obmedzil na maximum 8GB v Asus aplikácii, tak už išiel pekne, vedel, kde má limity. Ale nie je to stopercentné a bude to určite potrebné zafixovať, niektoré veci tak začnú sekať.

Ak v tejto verzii pridelíte 8GB grafike, zostane vám 24GB štandardnej RAM, čo je pekné a nemali by ste s tým mať problém. Ak by ste kupovali 16GB verziu Intel čipu, tak rátajte s tým, že tam bude tesnejšie (tak ako vo väčšine handheldov) a ten notebook bude vhodný len na menej náročné veci, respektíve hry. Ešte to celé potestujem a zhrniem to následne v recenzii.

Aký výkon ponúka Asus Zenbook S 14 s novým Intel Ultra procesorom?

V každom prípade, veľmi príjemný malý tenký notebook s pekne vysokým výkonom ako v procesorovej, tak aj v grafickej oblasti, kde teraz Intel prekonáva AMD. Plus notebook vyzerá parádne.





Páči sa mi! (+2)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (13)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (1)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26595)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk