METRO AWAKENING

METRO AWAKENING

Ešte hlbšie sa ponorte do temného metra

Ľudia ako ja už čakajú pomerne dlho. Čakáme na nejaký dôvod oprášiť zase naše VR headsety a ponoriť sa do nejakej kvalitnej hry. Alebo aspoň na to, aby sme ich nevešali na internetové bazáre za malú časť pôvodnej sumy. Potenciál technológie je obrovský, ale zdá sa, že s hrami je to vlastne čoraz horšie. Meta si platí exkluzivity, ale ukazuje sa, že to je čierna diera na peniaze. PlayStation už na virtuálnu realitu z vlastnej dielne (respektíve hry pre ňu) asi kašle. Beat Saber je stále výborný, ale hráme ho už dlho. A po Alyx neprišiel boom podobných hier. Ešte však svoje VR headsety nepredávajte. Metro Awakening je hra, ktorú by totiž ich majitelia nemali vynechať.

Na Gamescome som mal možnosť zahrať si nejakých 45 minút z hry, čo však nebola nejaká konkrétna pasáž z hry v takejto dĺžke, ale demo pozostávalo z viacerých rôznych úsekov vystrihnutých z rôznych častí hry a následne zlepených dokopy. Výsledkom je síce trochu guláš, ktorý novinárovi nedáva z rôznych pohľadov zmysel (napríklad naratív), ale zato poskytuje možnosť vyskúšať si rôzne podoby hry, ktoré hráči počas hrania budú môcť zažiť na vlastnej koži. A bude to teda naozaj pestré. No zároveň je dobrou správou, že to bude skutočný metro zážitok.

Arťom tu nie je, toto nie je jeho príbeh. Píše sa rok 2028 a do Arťomovho príbehu teda zostáva ešte pár rokov. Svet zasiahla jadrová katastrofa a zvyšky civilizácie sa uchýlili do tunelov metra, kde sa snažia prežiť. A možno aj niečo vybudovať, no do toho ešte zostáva kopa času. Vonku svet pustoší radiácia, v tuneloch metra zase mutanti, ale aj iní ľudia. A vy sa tam snažíte prežiť. Nielen to. V koži doktora Serdara chcete túlate temnými a neraz aj zamorenými tunelmi, aby ste našli svoju ženu a aj liek, ktorý tak zúfalo potrebuje. Z príbehu sme v deme videli len náznaky, drobné útržky, ale stojí za ním sám Dmitry Glukhovsky, takže by mal byť dobrý a skvele zapadnúť do Metro sveta.


Za hrou síce stojí úplne iné štúdio, ale musím priznať, že z nej cítiť naozaj poctivé Metro. Hlavne teda z pohľadu atmosféry, prostredia a spracovania. Vo Vertigo Games sériu zjavne veľmi dobre študovali, aby zachytili to všetko, čo robí Metro Metrom. Akurát teda teraz to všetko zažijete vo virtuálnej realite, čo so sebou prináša pozitívne a aj negatívne stránky. Tými pozitívnymi je napríklad to, že sa do hry dostanete naozaj hlboko. Už štandardné Metro je veľmi atmosférický zážitok. Ale keď máte na hlave headset, tak je to naozaj akoby ste sa sami plazili tými tunelmi plnými mutantov či gigantických pavúkov. Ak máte arachnofóbiu, toto nebude pre vás, ale k tomu sa ešte dostanem.

Keďže bolo demo vlastne akýsi prierez hrateľnosťou, tak som si mohol vyskúšať ako príbehové pasáže, tak aj intenzívne atmosférické časti, stealth, akciu či dokonca nejakú tú hádanku. Respektíve ani nie hádanku, ale problém, pri ktorom od vás hra vyžaduje zapojiť uši a hlavu. Aj ten stealth sa dal vlastne zahodiť a mohli ste skúsiť nepriateľov vystrieľať (ako som to na Gamescome skúsil ja), ale hra vám vie naspäť ukázať, že si musíte vyberať svoje boje a kedy budete tasiť zbrane. Hlavne proti ľudským nepriateľom, ktorých je na vás zväčša viac, takže ak zastrelíte jedného, niekde spoza rohu prídu ďalší a vy môžete okrem nich čeliť aj problému, že nemáte dostatok munície. Takže nejaké to zakrádanie sa by ste nemali podceňovať.

Ďalšia pasáž z dema, ktorú by som chcel vypichnúť, sa týkala spomínanej audio hádanky. Veľmi si zakladala na atmosfére, kedy sa túlate temnými tunelmi, na hlavu vám skáču pavúky (opäť nič pre arachnofobikov) a vy sa pritom snažíte vyriešiť, kam to vlastne máte ísť. Pôjdete rovno tunelmi a zistíte, že sa vrátite na začiatok. Ak sa vám to stane viackrát, domyslíte si, že tu bude nejaký háčik. Tak začnete pátrať po tom, čo vás vlastne má navádzať, kým si nevšimnete, že sa z niektorých trubiek ozýva jemný ženský hlas. A vy predsa hľadáte svoju ženu. Hra je však navrhnutá tak, že ak by ste dlho tápali, vaša postava povie niečo, čím naznačí, aby ste sa zamerali na hlas. Aj tak sa vám môže stať, že ešte trochu poblúdite, ale aspoň už viete, čo si máte všímať. Za ďalším rohom ale čakajú ďalšie pavúky.

A tých sa fakt ťažko zbavuje. Skáču vám rovno na hlavu, takže sa ich musíte zbaviť z nej. Navyše sa pohybujú v tme, takže ich často síce počujete, ale nevidíte. Celkovo tu akcia funguje trochu inak ako v bežných Metro hrách a to aj tým, že zbrane držíte priamo v rukách. Musíte sa tak nimi naučiť mieriť vo virtuálnej realite, vedieť si prisvietiť, ale aj nabiť baterku. Ak vám totiž zhasne v zlom momente, môže vás to stáť poriadnu porciu života. V hre to všetko bude dávkované postupne a určite to zvládnete. V deme, ktoré strieda jednu pasáž za druhou, je to trochu zmätočné. Ale dobre to ukázalo, že toto nebude ďalšia arkádová VR akcia, ale naozaj treba používať ruky aj hlavu.

Ďalším rozdielom je, že tu je všetko založené na ručných interakciách. V predchádzajúcich Metro hrách ste stlačili kláves na klávesnici alebo tlačidlo na gamepade a postava niečo spravila. Vybrala niečo z inventára, vymenila filter a podobne. Tu si to všetko musíte robiť sami. Siahnete za pravé rameno a z batoha niečo vytiahnete. Na ľavej strane zas vytiahnete niečo iné. Hra takto na rôzne časti tela rozdelila jednoduché interakcie, takže si akurát musíte zapamätať, kde čo máte. Potom už len rukami siahate po tom, aby ste tie veci vybrali, či je to iná zbraň alebo aj generátor. Ten poslúži na nabitie baterky, ale aj dodanie elektriny tam, kde vo svete chýba. Napríklad na otvorenie dverí.

No a keďže sa nachádzate vo svete zaplavenom radiáciou, tak nesmiete zabúdať na ochranu pred ňou. Stále na zápästí vidíte svoj stav, takže sa oplatí tu a tam hodiť pohľad na svoju ľavú ruku a skontrolovať, v akom prostredí sa nachádzate a ako na tom ste. Navyše je zvýšená radiácia sprevádzané dobre známym zvukom. Musíte si nasadiť masku a starať sa o to, aby ste mali dobré filtre. Ak na to zabudnete, vaša postava vám to tiež jednoznačne naznačí lapaním po dychu. Tu to všetko prebieha vyššie spomenutými intuitívnymi interakciami, akoby ste si masku nasadzovali a filtre menili v skutočnosti. Respektíve je to podobné, masku si nemusíte presne nasadiť a utiahnuť.


Už asi aj z popisu vyššie ste vyčítali, že hra má veľmi slušne spracovanú audio stránku, ktorá je dôležitá pre to, aby ste sa dokázali ponoriť do tohto sveta. A naozaj to tak je. Hudbu som si v deme vlastne veľmi nevšímal, oveľa dôležitejšie boli všetky tie ostatné zvuky navôkol, ktoré dotvárali svet a jeho atmosféru. A tá vedela poriadne nahnať husiu kožu. Niežeby bola hra nejakým veľkým hororom. Je rovnaká ako predchádzajúce Metro hry. Ale keď máte ten headset na hlave, túlate sa temnými tunelmi a hra zahrá na hororovú strunu, zažijete veľmi príjemné mrazenie. Snáď to tak bude aj vo zvyšku príbehu.

Čo sa týka vizuálneho spracovania, od vydania Metro 2033 sme boli rozmaznávaní tým, že nám vždy z grafiky padala sánka. Minimálne teda na PC. Tu sa niečo také asi nebude konať. Demo nám predviedlo, že na pomery PSVR 2 (kde som mal možnosť si hru vyskúšať) je grafika veľmi slušná, ale stále je to len hra v konzolovom VR, čo so sebou prináša kompromisy. To znamená, že ich vidíte na kvalite textúr, ale aj objektov, prípadne načítavaní častí scény. Nevyzerá to zle, ale od Metro značky sme zvyknutí na trochu iní štandard. Chápem prítomnosť týchto kompromisov a som zvedavý, ako bude hra vyzerať na PC. Či aspoň tam posunie hranice grafiky pre VR.

Oplatí sa teda kvôli Metro Awakening kupovať VR headset? To zatiaľ ťažko povedať, ale zdá sa, že hra má obrovský potenciál stať sa ďalšou veľkou vecou pre VR po dlhej dobe. Takže by som to zhrnul asi tak, že s kúpou headsetu si možno počkajte na recenzie. Ale ak už nejaký headset máte (hra vyjde na PCVR, PSVR 2 a novšie Questy), tak rozhodne zaostrite na hru, lebo to môže byť niečo, čo by ste rozhodne nechceli premeškať.


napísal matus_ace 25.9.2024
Páči sa mi! (+4)
VIDEÁ Z HRY
METRO AWAKENING


Metro Awakening
PC
VR
Oculus Quest
PS VR 2

Vývoj: Deep Silver / Vertigo Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|34 aoc cu34g2xp/bk (20)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (47)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26779)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk