EA SPORTS FC 25

EA SPORTS FC 25

8.0

Parádne hrateľný futbal

Recenzia na PS4 verziu

Každá hra sa recenzuje trochu inak, ak ju ako novinár chcete naozaj poctivo zhodnotiť. Pri niektorých hrách potrebujete atmosféru, napríklad pri hororoch zatiahnete okná, nasadíte slúchadlá a ponárate sa do hry. Pri športoch zase dáte do chladničky plechovky piva, zavoláte na večer partiu a hráte do rána. Alebo aspoň dovtedy, kým to ešte neprekáža manželkám. Lebo práve pri takýchto hrách platí, že viac hláv znamená viac rozumu a dobrá partia skúsených virtuálnych futbalistov po pár (desiatkach) zápasov presne zhodnotí, čo je v aktuálnom ročníku dobré, čo je zlé a ako to pôsobí v porovnaní s predchádzajúcimi. Potom si už len doplníte všetky kariéry a ostatné režimy. Jadro je ale v hre proti iným hráčom.

EA Sports FC 25 je druhý ročník zabehnutej futbalovej série od EA pod novým názvom a kým minulý rok sme okrem nového názvu dostali aj poriadny náklad nových technológií a možností, teraz sa toho pod kapotou až toľko nemení. V zásade s novým ročníkom vývojári viac či menej len iterujú to, čo tu bolo pred rokom, aby zlepšili veci, ktoré to potrebovali. A zachovali to, čo fungovalo. S novou hrou tak rozhodne neočakávajte, že by ste mali dostať nejakú výraznejšiu revolúciu, ale určite dostanete lepšiu hru ako minulý rok, pričom už tá bola dosť dobrá.

Teda aspoň zatiaľ. Ťažkou vecou pri týchto hrách je to, že sa často a rýchlo menia. Keď už študujete známku hore, tak si zároveň pozrite dátum zverejnenia recenzie dole. To je dátum, ku ktorému recenzia platí, lebo je možné, že o mesiac sa už hra bude hrať úplne inak a v EA ju zase poriadne prekopú. Robia to každý rok, niekedy k lepšiemu, inokedy k horšiemu. Hra ale nikdy nie je vlastne hotová a stále sa tak mení. Dúfam však, že v EA nebudú meniť to, čo majú teraz. FC 25 je totiž vo veľmi dobrej forme.

EA Sports FC 25
EA Sports FC 25 tento rok je futbal taktickejší a realistickejší
tento rok je futbal taktickejší a realistickejší


EA Sports FC 25 Kartičky opäť hrajú prvé husle
Kartičky opäť hrajú prvé husle


EA Sports FC 25 Technicky je hra špičková
Technicky je hra špičková





Poďme najskôr na to, čo tu funguje najlepšie – autenticita. Takto má vyzerať videoherný futbal. A to prakticky po každej stránke, či už sú to tváre známych futbalových hviezd, štadióny, atmosféra na nich, oslavy, komentár, grafika prenosov a mnoho ďalších aspektov. V EA Sports všetko tak neuveriteľne dotiahli, až sa vám tomu nebude chcieť veriť. To všetko v úplne bezkonkurenčnej šírke herných licencií, čo sa týka hráčov, klubov, líg a pohárových súťaží. Nájdete tu tak takmer 20000 licencovaných hráčov a hráčov z rôznych kútov sveta, pričom si zahráte kopu rôznych súťaží.

A tento rok je ešte väčší počet futbalistov a futbalistiek spracovaných detailne aj s ohľadom na herné štýly, unikátne schopnosti či vlastnosti. Takže už aj pri sledovaní, ako niekto hrá, naozaj vidíte, že daný futbalista je Mbappé alebo Haaland, lebo sa na virtuálnom ihrisku hýbe tak, ako sa oni hýbu v skutočnosti. To tu bolo minulý rok v rámci herných štýlov (PlayStyles) a teraz je to akurát detailnejšie a viac rozšírené. Stále to je ale spracované výborne a budú to ešte autentickejší dojem z toho, čo sa deje na virtuálnom trávniku. A vy si zase so svojimi obľúbenými hráčmi môžete zahrať tak, ako to od nich očakávate, čo sa týka rýchlosti, sily, pohybu aj kopacej techniky.

To všetko vychádza z obrovského množstva dát, ktoré vývojári spracovávali s pomocou umelej inteligencie a tento rok je to posunuté ešte o krôčik ďalej vďaka novým taktickým možnostiam, ktoré taktiež vychádzajú z analyzovania obrovského množstva dát reálnych zápasov a prenesenia týchto dát do hry samotnej. Na základe toho hra využíva nový model umelej inteligencie a ten autori obohatili o nové taktické vrstvy a možnosti hernej taktiky. Tú teraz dokážete viac, lepšie a hlbšie ovplyvňovať počas zápasov aj mimo nich a tiež to lepšie využíva už aj predtým zavedené prvky ako roly hráčov a ich herné štýly.

Možno to znie ako kopa nezmyslov, keď sa to takto rozpíše. Čo to teda vlastne znamená? Že EA Sports FC 25 je po naozaj veľmi dlhej dobe v sérii pekne realistický futbal, ktorý tak nielen vyzerá, ale sa tak aj hrá. Či už sa pozriete na virtuálnych jednotlivcov na trávnikoch alebo aj na pohyb tímu ako takého, celé to pôsobí realistickejšie a vernejšie, menej arkádovo. Ukazuje to ako napríklad kvalitne spracovaný pohyb obrannej línie pri snahe hrať ofsajdovú pascu, tak si to užijete aj pri prvom dotyku s loptou na konkrétnom hráčovi, rovnako aj pri zakončeniach a podobne. Takto dobre vyladená futbalová hra od EA hneď na vydanie tu naozaj nebola už možno aj dekádu.

Prečo teda známka hore nie je výrazne vyššia, keď sa to tak dobre hrá? Lebo je to v zásade len nadstavba na niečo, čo tu bolo minulý rok a už vtedy s tým bodovali, teraz to akurát rozšírili a vylepšili. To samo o sebe nie je nič zlé, akurát mám osobne dojem, že sa v štúdiu sústredili na hrateľnosť, ale zabudli na obsah. Tento rok som si totiž hru zapol a nejakú dobu sa len preklikával ešte o niečo nezmyselnejšie spracovanými menu a podmenu (dizajn je rovnaký ako minulý rok, akurát viac vrstvený, takže teraz sa v tom už viete stratiť). Jednoducho som nevedel, čo si mám vybrať, tak som si zvolil Ultimate Team. A to nie som nejakým jeho veľkým fanúšikom.

Naozaj mi už osobne začína chýbať tá krátka éra, kedy nový ročník so sebou priniesol aj reálny príbehový režim. Viem, že dáta EA Sports im jasne ukazujú, kde hráči míňajú najviac času (aj peňazí), ale táto obohratá paleta herných režimov každoročne vylepšovaných len o novinky ma už trochu nudí. Viem, že každý z tých režimov vždy prináša niečo nové, hlbšie spracované transfery v kariérach, prekopanie niekoľkých systémov v Ultimate Team a podobne, ale po toľkých rokoch to už naozaj nie je niečo, do čoho by som hneď s nadšením skočil a očakával nový zážitok.

EA Sports FC 25
EA Sports FC 25 Opäť si môžete vylepšovať hráčov formou evolúcií
Opäť si môžete vylepšovať hráčov formou evolúcií


EA Sports FC 25 taktika bola v hre úplne prepracovaná
taktika bola v hre úplne prepracovaná


EA Sports FC 25 Ženský futbal má zase o trošku väčšie slovo
Ženský futbal má zase o trošku väčšie slovo





Niečo také tu predsa len je. Volta je takmer úplne preč (stále si viete 3v3 zahrať v rýchlych zápasoch online aj offline). Namiesto toho je tu nový režim malého futbalu a to Rush. Je o niečo väčší, lepšie zodpovedá novým taktickým možnostiam hry a hrá sa naprieč všetkými režimami v hre. Môžete si tak zahrať rýchle zápasy, samotný Rush v online, dokonca je aj v kariére (napríklad mládežnícke turnaje) a tiež v Ultimate Team. Hrá sa 5v5 a nie je to vôbec zlé, je tam nová dynamika, nový herný štýl a svieža hrateľnosť. Akurát už teraz po skúsenostiach s Voltou asi tušíte, že to časom asi pôjde trochu do úzadia. Ale je to príjemná novinka s unikátnym komentárom, ktorý tam parádne sadne.

Opäť tu nájdete dva režimy kariéry – hráčsku a trénerskú. Obsahovo sa nelíšia od toho, čo tu bolo v minulosti, ale prinášajú niekoľko noviniek. Napríklad možnosť hrať v ženských ligách, čo je prvotina pre akúkoľvek futbalovú hru. Nájdete tu tiež nové možnosti zahrať si kariéru vychádzajúcu z reálne prebiehajúcej aktuálnej sezóny. Rozšírené sú možnosti výchovy mládeže, tlačovky a ďalšie menšie či väčšie veci. Ale opäť, nie sú to nejaké výrazné zmeny a novinky, no prináša to niečo viac a zabaví to. Kariéry tiež využívajú ostatné novinky z hry ako vylepšené pohyby, taktiku FC IQ a podobne.

Rozšírené sú aj Kluby, čo je ďalší pomerne populárny online režim. V Clubs si vytvoríte svojho avatara a pustíte sa do hrania s priateľmi na detailnom budovaní vlastného klubu, kde aj tento rok pribudli ďalšie možnosti a väčšia hĺbka. Samozrejme, nechýba tu Rush. Je to fajn, je to zábava, ale žiaden veľký prelom taktiež nečakajte. Nájdete tu aj všetky možné rýchle režimy, hranie podľa vlastných pravidiel, rýchle online zápasy, tréningy, tutoriály, Skill games a všeličo možné, takže vlastne stále v hre je kopu rôznych režimov, ktoré môžete hrať, akurát nie sú úplne nové, neprinášajú prevratné novinky a podobne.

EA Sports FC 25
EA Sports FC 25 Virtuálni hráči štýlom zodpovedajú ich reálnych predlohám
Virtuálni hráči štýlom zodpovedajú ich reálnych predlohám


EA Sports FC 25 Rush je náhradou za známu Voltu
Rush je náhradou za známu Voltu


EA Sports FC 25 Prezentácia zápasov je na špičkovej úrovni
Prezentácia zápasov je na špičkovej úrovni




No a je tu aj spomínaný Ultimate Team, čo je každoročne najväčšie lákadlo pre hráčov, kde si z balíčkov kariet budujete čo najlepší tím, aby ste s ním postupovali naprieč divíziami a snažili sa dostať čo najvyššie. Môžete ho hrať offline, ale jeho sila je v online hraní. A nezáleží na tom, či hráte Rush alebo klasický futbal. Ani UT síce neprináša nejaké zásadné zmeny, ale aspoň spríjemňuje hranie. Jednak vizuálne, keďže sú prepracované štadióny a dianie na nich, ale aj grafika, komentár či dokonca rozbaľovanie balíčkov. Ale hlavne sú tu upravené odmeny, Rivali, roly hráčov, taktické možnosti a budovanie tímu vrátane chémie a podobné menšie veci. Dokonca aj také vec ako zmena ako úprava duplicitných itemov poteší. Neobchodovateľný duplikát tak teraz napríklad automaticky skončí v SBC Storage. Upravené sú checkpointy a zostupy. Ultimate Team sa tak zásadne nemení ani nerozširuje, ale hrá sa lepšie, príjemnejšie, hladšie.

A to je vlastne aj dokonalé zhrnutie nového ročníka EA Sports FC. 25-ka stavia na skvelých technologických novinkách minulého ročníka a posúva ich ešte o trochu ďalej, pričom je teraz futbal realistickejší a taktickejší. A vy nad tým všetkým máte oveľa väčšiu a lepšiu kontrolu. Akurát hra neprináša žiadne zásadné novinky, ktoré by vás presvedčili, že toto je ten ročník, po ktorom musíte siahnuť. Mám teraz na mysli hlavne obsahové hľadisko, kde sa toho mení len veľmi máličko a kým po stránke hrateľnosti hru jednoznačne môžem odporučiť, ak vás koláž zabehnutých režimov už omrzela, tu nenájdete niečo, čo by vás prilákalo.

Pritom audiovizuálne ide o tradične vysoký štandard, takže ani v tomto ohľade hre nie je možné vytknúť veľa vecí. Vyzerá o trochu lepšie ako pred rokom, prezentácia je skvelá, ligové a súťažné grafiky sú zase verné originálnym predlohám a celé je to doplnené aj zodpovedajúco dobrou zvukovou kulisou. Či už sú to teda zvuky zo štadiónov, dobre zvládnutý (a pestrý) komentár alebo aj príjemný soundtrack na pozadí. Len aj na tie glitche tu stále narazíte. Ale tak to bolo vždy a asi to tak aj vždy bude.


napísal matus_ace 30.9.2024
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
EA SPORTS FC 25
+ autenticita
+ veľmi dobrá hrateľnosť (aktuálne)
+ príjemný soundtrack
+ kvalitný komentár a Rush dostal vlastný
+ príjemné drobné vylepšenia naprieč režimami
+ prekopané taktické možnosti
+ výrazne vylepšená AI brankárov
- stále glitche
- bez reálnych noviniek v obsahu
- Rush nie je až také terno
- v zásade len veľký update minulého ročníka


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: EA / EA Sports
Štýl: Šport
Dátum vydania: 27. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Rada ohľadom nákupu win 11 (4)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Alienware / nový notebook (1)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (13)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Hype momenty pre hry (e3 revea... (7)
Som si tak spomenul na hype z roznych (dnes uz sta...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27073)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk