STARFIELD: SHATTERED SPACE

STARFIELD: SHATTERED SPACE

6.0

Horor z temnoty vesmíru

Recenzia na PC verziu

Starfield, minulý rok vydaný titul od Bethesdy, preniesol jej RPG štýl hier do nového univerza, kde po fantasy a post-apokalyptických svetoch prešiel do sci-fi. Ukázal budúcnosť ľudstva žijúceho vo vesmíre s tisíckou planét, množstvom frakcií a tajomným artefaktmi.  

Pôvodná Starfield hra otvorila hráčom svoj rozsiahly vesmír, ktorým ich previedla, ukázala im ako žije ľudstvo v roku 2330, ako kolonizovalo sériu planét. Pričom na niektorých to prekvitá bohatstvom, iné sú plne v rukách zločincov a priekupníkov, niektoré sú ešte len v čase divokého západu, iné nemajú ani to a sú len chudobné osady alebo výskumné stanice. Na to všetko dozerá vojnová flotila, ktorá sa snaží  brániť svety pred útokmi  pirátov a zločincov. Zároveň v hre nechýba pohyb po planétach, vystupovanie na vesmírne stanice, ale ani boje vo vesmíre, lietanie medzi planétami. Nesadlo to každému, ale ak už to hráčom sadlo, mohli si užiť aj cez sto hodín hrateľnosti, plnenia misií, objavovania planét, vylepšovania lode a stavby opevnení. Zároveň pridali zaujímavý New Game+ prvok, ktorý vďaka cestovaniu časom umožnil hru hrať znovu s úpravami v univerze a s plným vylevelovaním.

Teraz nás príbeh zavedie do sídla frakcie Va'ruun, a to na ich tajnú, v mapách nezaznačenú planétu Va'ruun'kai. Tam majú svoje sídlo, praktikujú svoju vieru k Veľkému hadovi, ale je to aj miesto, kde skúšali nové aplikácie technológií pre cestovanie vesmírom. Problém je, že sa niečo zvrtlo. Ich mesto je čiastočne zničené a zahalené zvláštnym energetickým poľom a rovnako aj ich vesmírna stanica, ktorá vás na túto planétu dostane. 

Starfield: Shattered Space
Starfield: Shattered Space Nová planéta s vážnym problémom a podivným obyvateľstvom.
Nová planéta s vážnym problémom a podivným obyvateľstvom.


Starfield: Shattered Space Expanzia začne peknými bojmi v nulovej gravitácii s podivnými vortexmi všade naokolo.
Expanzia začne peknými bojmi v nulovej gravitácii s podivnými vortexmi všade naokolo.


Starfield: Shattered Space Zvláštne bytosti vám vysvetlia, čo sa udialo.
Zvláštne bytosti vám vysvetlia, čo sa udialo.





Samotná expanzia vám pridá do hry novú vedľajšiu misiu, ktorou sa do nej dostanete.  Môžete ju aktivovať hocikedy po prejdení prvých úloh v hre. Stačí nemať aktívnu misiu a nasmerovať loď na novú sústavu. V nej sa pred vami objaví masívna vesmírna stanica. Ak sa ju vydáte preskúmať, budete zatiahnutí do víru udalostí, ktoré vás prevedú stanicou a dovedú až na planétu Va'ruunov. Keďže tí sú veľmi pobožní, môžete im naznačiť, že ste vyvolení a prišli ste ich zachrániť. Následne vás čakajú tri frakcie v meste, ktoré musíte uzmieriť a pomôcť vyriešiť ich problém. Je to problém s realitou, ktorú sami poškodili a ktorá ich ohrozuje.  Ako to vyriešite a s akým výsledkom, bude na vás, ale je tu veľa rozhodnutí, ktoré vás zavedú k rôznym koncom.

Budete tak plniť tri väčšie questy s niekoľkými priradenými misiami, v ktorých budete presviedčať ľudí, aby vám pomohli niečo nájsť, aby vám povedali, kde niečo je alebo kde niekoho hľadať. Pri každej frakcii to bude iné, a zavedie vás na iné miesta v meste alebo jeho okolí. Sú to však viac-menej štandardné úlohy, podobné tým v základnej hre, bez nejakého výraznejšieho nového prvku. Mierne to oživuje malá puzzle úloha s rituálom v jaskyni, kedy vás zasvätia, alebo úvodná misia, kedy bojujete v lodi bez gravitácie. 

Samotná planéta v hre je pekná a zaujímavá, aj keď miestami možno až príliš fialová. Teraz je nejaká móda robiť fialové hry. Ale tu sa to hodí a atmosféru pekne dopĺňajú všade sa objavujúce žiariace bielomodré polia, ktoré naznačujú porušenú realitu. Spolu so svetielkujúcimi teleportujúcimi sa bytosťami dodávajú expanzii tajomný nádych a s vyskakujúcimi pavúčími monštrami z inej dimenzie sa expanzia presúva do hororu.

Obťažnosť bude závisieť od vášho levelu a vašich zbraní. V hlavnej hre sa dalo pekne vylevelovať, vyzbrojiť sa a až následne prejsť do tohto sveta. Ak ste tak urobili, nemusíte s nepriateľmi výrazne stresovať a môžete si užívať hru. Viete pritom používať svoje svoje zbrane, ale aj prebrať ich vlastné a relatívne silné zbrane. Osobne aj tak používam modifikovaný Big Bang, ktorý má síce malý zásobník, ale vysokú efektivitu a nie je s ním problém sa nepriateľmi prestrieľať. Niekedy sú boje intenzívne, niekedy jednoduché, záleží aj na tom, z koho si spravíte nepriateľov. Môžete naštvať aj miestnych vojakov v meste a neostane vám nič iné ako vystrieľať ich, ako sa to stalo mne a mesto zostalo bez ochrany. A to ešte nevedeli, že som v jednej misii zabil väzňov a zvalil to na inú frakciu.

Možnosti rozhodovania sa a konšpirovania, odhaľovania iných konšpirácií stojacimi za konšpiráciami, sú tu pekné  a aj objavovanie, čo všetko je v pozadí tohto miesta, je zaujímavé. Ale to je asi všetko. Mesto a ani planéta nepridáva do hry a ani celého príbehu nič zásadné a je to viac-menej len samostatný voliteľný doplnok do univerza.

Samotná dĺžka hry je variabilná, záleží na tom, čo všetko z misií splníte, ako rýchlo pobeháte prostredím a či sa orientujete aj na vedľajšie úlohy, alebo či preskakujete rozhovory. Základná dĺžka je okolo 5 hodín, ak sa príliš nezdržujete. Viete to natiahnuť na približne 15 hodín aj s vedľajšími úlohami a preskúmaním všetkého v okolí.  

Čo vám expanzia pridá po prejdení, sú len nové preskinované budovy na výber do pevností a nové zbrane, ktorých bude okolo šesť. Pribudne aj päť vortexových granátov, ktoré viete aj sami vyrobiť s rôznymi účinkami. Nie sú to výrazné vylepšenia. Je to škoda, keďže prakticky za prejdenie expanzie nedostanete nič hodnotné. To aj naznačuje hodnotu expanzie.

Starfield: Shattered Space
Starfield: Shattered Space Tentoraz čakajte čisto ručne spracované prostredia, niektoré budú pôsobivé.
Tentoraz čakajte čisto ručne spracované prostredia, niektoré budú pôsobivé.


Starfield: Shattered Space Expanzia prinesie menšie mesto a jeho okolie, v ktorom budete riešiť úlohy pre vedenie mesta.
Expanzia prinesie menšie mesto a jeho okolie, v ktorom budete riešiť úlohy pre vedenie mesta.


Starfield: Shattered Space Využitie si nájde aj práve pridané vozidlo do hry.
Využitie si nájde aj práve pridané vozidlo do hry.





Po technologickej stránke je Starfield oproti stavu pred rokom už vylepšený v rôznych ohľadoch, zafixované sú rôzne menšie problémy, dotiahnuté grafické detaily, pridali aj vyššiu obťažnosť, ale hlavne boli medzičasom pridané aj nové možnosti, ako sú plné mapy miest, pridaná bola možnosť zmeniť kameru pri rozhovoroch, nedávno pribudla aj možnosť kúpiť si vozidlo a jazdiť s ním po planétach. Plus veľa detailov vylepšujúcich zážitok. Samotná expanzia v tejto oblasti nič zásadné nepridáva.  Ale čo sa týka vizuálu, je vidieť, že je to ručne spracovaná oblasť s množstvom detailov a niekoľkými pôsobivými lokalitami. Vonkajšie prostredia sú tiež decentné, často pekne detailné, ale inokedy príliš kamenisté s množstvom prekážok, čo komplikuje cestovanie vozidlom a aj pohodu pri preskúmavaní prostredia.

Výkon je v hre decentný. Na RTX 4080 ide v 4K cez 100 fps, aj keď aj s DLSS a Frame generation, čo sú už štandardné funkcie v hrách a tu ich Bethesda pekne aplikovala, aj s FSR a prakticky všetkým možným dnes dostupným. Škoda absencie zapracovania Ray-tracingu, ktorý by sa tu už hodil a dobre by sa v niektorých prostrediach využil a spravil ich vernejšími.  Vizuál je často veľmi pekný, ale niekedy je pre zmenu nasvietenie zvláštne a práve tam by pomohol Ray tracing

Čo v hre nevylepšili, sú loadingy. Nahrávanie čakajte znovu a všade. Často sú síce rýchle, ale aj keď majú len  sekundu, ukážu loading obrazovku. Je škoda, že to Bethesda nevyriešila. Napríklad Star Wars Outlaws funguje presne na rovnakom systéme, ale nahráva počas animácie prechodu oblakmi alebo pri skokoch. Rovnako aj mody ponúkajú niečo podobné, ale Bethesda si tu stále trvá na svojich loadingoch.

Starfield: Shattered Space
Starfield: Shattered Space Čakajte veľa rozhovorov, keďže príbeh mesta a jeho frakcií je komplikovaný
Čakajte veľa rozhovorov, keďže príbeh mesta a jeho frakcií je komplikovaný


Starfield: Shattered Space Planéta je miestami pôsobivá.
Planéta je miestami pôsobivá.


Starfield: Shattered Space Vitajte v podivnom náboženskom chaose.
Vitajte v podivnom náboženskom chaose.





Celkovo je Shattered Space decentná expanzia pridávajúca hlboký príbeh, ako aj relatívne zaujímavú temnú planétu so sériou väčších úloh a novými nepriateľmi. Nie je to zlé, ale ani výrazné a stále je to len dávka toho istého a nič nové do hry nepridáva. Nie je to niečo, čo by ho výraznejšie hru posunulo dopredu, či už v oblasti hlavného príbehu, alebo možnosťami.  Nie je to expanzia na úrovni Phantom Liberty pre Cyberpunk a ani Vessel of Hatred expanzie pre Diablo IV. Skôr malý voliteľný doplnok. Je to škoda, lebo hra by potrebovala niečo väčšie.

Znamená to, že ak vás pôvodná hra nebavila, toto nepomôže, aby vás zaujala. Ale ak vás bavila a špeciálne ste pravý RPG hráč, ktorý chce veľa rozhovorov, veľa rozhodnutí a hĺbku príbehu, ako aj informácie na pozadí, toto bude presne pre vás. 


napísal saver 7.10.2024
Páči sa mi! (+2)
6.0
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
STARFIELD: SHATTERED SPACE
+ zaujímavá planéta a hlboký príbeh a pozadie frakcií
+ niektoré jedinečné boje v netradičných prostrediach
+ veľa možností rozhodovania sa a vedenia príbehu
- takáto expanzia nie je práve to, čo hra potrebovala
- žiadne novinky do hrateľnosti
- vzhľadom na ponuku obsahu mohla byť cena nižšia


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox Series X|S

Vývoj: Bethesda / Bethesda
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 30. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Výmena i5 12600kf (11)
Zdravím! Momentálne fachčím na zostave s i5 12600...
|Čo sa mohlo stať s pc? (55)
Čaute, dneska som prišiel z roboty, zapol PC ktorý...
|Game-debate.com (3)
Ahoj ... ide vám táto stranka niekomu ? Je to stra...
|Rada ohľadom nákupu win 11 (5)
Ahojte, Chcem sa poradiť ohľadom nákupu Win 11 n...
|Alienware / nový notebook (3)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27308)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk