CONCORD

CONCORD

Keď spojíte Strážcov galaxie s Overwatchom

Dojmy

Sony len nedávno ohlásilo svoju prakticky prvú väčšiu PvP multiplayerovku Concord a teraz tu už máme betu a čoskoro nás v auguste čaká aj vydanie. Na titule robí Firewalk Studios, ktoré Sony dávnejšie odkúpilo a ktorého prvou hrou bude práve Concord.

Concord sa predstavil nedávno na State of Play prezentácii, a to trailerom, ktorý veľmi pripomínal štýl Strážcov galaxie, teda zábavné farebné sci-fi s rozmanitými postavami. Práve tieto postavy autori púšťajú proti sebe v bojoch na rôznych planétach a lokalitách. Pritom celé to pripomína Overwatch a niet divu, že to všetci k nemu prirovnávajú. Čo nie je nevyhnutne zlé, keďže publikum Overwatchu sa zmenšilo a môže čiastočne prejsť aj sem. Aj keď obmedzením pre Concord je na jednej strane to, že je oproti prakticky všetkej podobnej konkurencii platená a zároveň ponuka platforiem je obmedzená.  A konkurenciu hre nerobí len Overwatch, prichádza Marvel Rivals, čo je rovnako kopia Overwatchu, ale je tu aj práve vydaný XDefiant a už aj na konzoly prichádza Valorant.  Veľa hier to v tejto kategórii skúša a veľa neuspeje.

Bude zaujímavé sledovať, či si hra pri tejto konkurencii dokáže získať publikum a kam to dotiahne. Totiž rovno si povedzme, je to relatívne pekné, hrá sa to relatívne dobre, nie sú tam chyby alebo problémy, ale možno chýba niečo, prečo by si hráči mali zvoliť práve toto. Chýbajú inovácie. Autori zobrali všetko z Overwatchu, pridali postavy ako zo Strážcov galaxie, ale zabudli pridať niečo svoje. Ale nepredbiehajme, možno chcú len začať s niečím známym.

Concord
Concord V hre vás privíta partia ako vystrihnutá zo Strážcov galaxie
V hre vás privíta partia ako vystrihnutá zo Strážcov galaxie


Concord Pustíte sa s nimi 5v5 do bojov na rôznych planétach.
Pustíte sa s nimi 5v5 do bojov na rôznych planétach.


Concord Každá postava má svoje špecifické zbrane, rýchlosť a odolnosť.
Každá postava má svoje špecifické zbrane, rýchlosť a odolnosť.





K prezentácii hry treba povedať, že autori sa pohrali úvodnými prestrihovými animáciami, pekne predstavia posádku a väčšinu postáv. Možno trochu škoda, že animácie sú len rozhovory a chýba tam akcia, ktorá by zaujala. V každom prípade, je to príjemný začiatok a aj postavy sú rôznorodé, okrem ľudí aj mimozemské z rôznych rás. Po animáciách vám hra už ponúkne štandardný výber režimov a aj pohľad na možnosť obliekania postáv, kde sa všetky skiny budú odomkýnať alebo kupovať.  Zároveň sa budú odomkýnať aj pózy, doplnky na zbrane, skiny na zbrane. Nakoniec to je základ týchto hier odomkýnať alebo kupovať rôzne malé veci, aby ste si mohli potom postavy prispôsobiť. Čakajte tu mikrotransakcie na skiny.

Základ hrateľnosti titulu sú PvP boje s rôznymi postavami, kde každá má svoje silné a slabšie stránky. Niektoré sú rýchle so slabšími zbraňami určené na útok, nechýbajú pomalšie a veľké tank postavy so silnými zbraňami, len, samozrejme, to, že sú veľké, znamená, že sa aj ľahšie trafia. Je tu aj bojovníčka so snajperkou alebo chlapík s brokovnicou. Tie postavy sú diverzné, doslova. Chudé, tučné, staré, mladé, zeleninové, jeden je aj odpadkový kôš. Každý si nájde niečo svoje. Kombináciou postáv a celým prístupom to veľmi pripomína Overwatch. Spolu je teraz v hre 16 postáv, pričom si všetky môžete levelovať samostatne. Môžete sa orientovať len na niektoré, s ktorými sa vám dobre hráva.

Samotná hra sa hrá vo FPS pohľade na stredne veľkých mapách s relatívne dobrou prehľadnosťou a vysokým Time To Kill časom. Nie je to ultra rýchle Call of Duty, skôr podobné Overwatchu, aj keď väčšinou sa mi zdalo zabíjanie ešte pomalšie. Pri streľbe do nepriateľa vidíte, koľko ste mu zobrali energie a koľko mu ešte zostáva. Ale vždy záleží aj akou zbraňou strieľate a kam sa trafíte. V zásade stále to uberá energiu veľmi pomaly. Pritom ak ste zranení môžete na mape nájsť kútiky s pluskom, ktoré vás ošetria, alebo nájsť spoluhráča, ktorý má postavu s možnosťou liečenia.

V základnom režime Brawl hráte 5v5 boje na rôznych mapách, kde je základ zabíjať protivníkov a skončiť ako lepší tím. Pritom v hre sa neustále respawnujete a môžete si vždy vybrať inú a teda aj v priebehu boja môžete zmeniť taktiku podľa toho, čo váš tím práve potrebuje. Ideálne je, ak máte v tíme dohodnuté, kto za koho hrá, aby ste sa navzájom dopĺňali. Ktoré postavy sú najlepšie, je zatiaľ ťažké určiť, ale postupne sa počas bety a spustenia hry vyprofilujú.

Ďalším režimom bude Takeover s obsadzovaním  kontrolných bodov, ktoré tak budete musieť ovládnuť a obraňovať, alebo Rivalty je obmena Brawlu, ale odstráni možnosť respawnovania. Ohlásený je aj Cargo Run s vyzdvihnutím robota alebo Trophy Hunt so zbieraním bonusov po mŕtvych nepriateľoch.

Pritom popri hraní máte možnosť plniť aj joby, za ktoré dostanete bonusy a to napríklad zabiť 50 nepriateľov., vyliečiť určité množstvo zdravia, zahrať si za 4 postavy v jednom zápase. Joby budú v hre plne automatizované, prichádzajú v denných, týždenných a sezónnych ponukách. Následne od sezón môžeme čakať pridávanie nových máp, skinov a zrejme aj postáv.

Concord
Concord Samotná hrateľnosť bude podobná Overwatchu a Valorantu
Samotná hrateľnosť bude podobná Overwatchu a Valorantu


Concord Jedna z postáv je nejaká prerastená zelenina.
Jedna z postáv je nejaká prerastená zelenina.


Concord Prvá dávka máp je rozmanitá, ale nie až taká zaujímavá, aká mohla byť.
Prvá dávka máp je rozmanitá, ale nie až taká zaujímavá, aká mohla byť.





Hra ide na Unreal engine a ponúka decentný výsledok. S postavami sa viditeľne pohrali, hlavne prestrihové scény to ukazujú, až je miestami škoda, že z toho nespravili rovno singleplayerovku s príbehom. Ale toto je multiplayerovka a väčší príbeh tu nečakajte a ani viac prestrihových scén. Rovnako detaily sú mimo postáv už nižšie a prostredia v mapách už sú menej zaujímavé a detailné.  Osobne som čakal, že keď sa tak inšpirovali Strážcami galaxie, že spravia viac exotické lokality. Ale zatiaľ sú v bete len tri mapy, možno ďalšie prekvapia. V otvorenej bete má prísť štvrtá mapa. Ale čo sa týka samotného dizajnu máp, sú dobre navrhnuté, majú chodby na prepojenie väčších námestí, vyvýšené plošiny. Teda všetko čo potrebujete v tomto štýle PvP bojov.

Framerate je na PC dostatočne vysoké a pomáhajú k tomu aj všetky možnosti upscalingov , kde nechýba FSR, XeSS alebo DLSS a rovnako sa pridáva aj Frame generation pri DLSS a zvýšiť tak môžete framerate ešte viac. Aj keď je to multiplayerovka, a teda frame generation si zapínajte, len ak vám neklesne odozva, lebo odozva ovládania je tu najdôležitejšia. Na RTX 4080 mi to išlo okolo 140 fps aj s frame generation.

Ovládanie je dobre nastavené, nakoniec tu sa toho nedá veľa pokaziť, stačí vám hýbať sa, strieľať a aktivovať jednu z troch zbraní. Dobre sa to ovláda na klávesnici a myši a aj na gamepade, aj keď na klávesnici a myši, samozrejme, lepšie.

Concord
Concord Každá postava má svoju hlavnú zbraň a dve doplnkové možnosti.
Každá postava má svoju hlavnú zbraň a dve doplnkové možnosti.


Concord Time To Kill bude dosť vysoký.
Time To Kill bude dosť vysoký.


Concord Popri hraní plníte joby, za ktoré dostáva XP bonusy
Popri hraní plníte joby, za ktoré dostáva XP bonusy





Celkovo je Concord decentná multiplayerovka, má potrebný základ, na ktorom sa bude dať ďalej stavať, pridávajú sa rozmanité postavy, nechýba zábavná hrateľnosť, ale či to bude stačiť na to, aby uspela, je otázne. Nemá totiž niečo originálne a má pred sebou veľkú prekážku v podobe 40-eurovej ceny, keďže konkurencia je free 2 play. Možno boli pre Sony prioritou peniaze pri vydaní a nechce riskovať straty, ak by sa hra nechytila. Z herného hľadiska sa zdá ako dizajnovaná na free 2 play, keďže je viditeľne orientovaná na skiny, ktoré mohli byť dobrou motiváciou na mikrotransakcie a battle passy. Uvidíme, či bude pre hráčov tá cena prekážkou, oni rozhodnú.


napísal saver 15.7.2024
Páči sa mi!
CONCORD
+ jednoduchá a zábavná hrateľnosť
+ veľa rôznych postáv so špecifickými zbraňami
+ dobre dotiahnuté už teraz v bete
- hra má málo niečoho vlastného a originálneho
- ideálne by bolo, keby bola free 2 play


PC
PS5

Vývoj: Sony / Firewalk Studios
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 23. august 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (0)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (0)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26017)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk