STORMGATE

STORMGATE

Očividná imitácia Warcraftu a Starcraftu útočí

Dojmy

Vojnové stratégie majú momentálne útlm, ale hráčmi sú stále žiadané. A keď sa objaví RTS od veteránov, ktorí kedysi pracovali pre Blizzard na hrách Starcraft II a Warcraft III a navyše je free to play, kto by odolal?  A vôbec neprekáža, že je to zatiaľ len verzia s predbežným prístupom, kde toho ešte veľa chýba. Prekáža však niečo iné – v prvom rade to, že obsah, ktorý hra aktuálne ponúka, je len čiastočne bezplatný - áno, správne tušíte, keď sa neuspokojíte iba s obmedzenou ochutnávkou, musíte si priplatiť.

Ak vás neodradila zmienka o platení, trochu viac si hru priblížime. Skúsiť ju môžete hocikedy, investície nie sú povinné, ale značne obmedzujúce a ak váhate s inštaláciou, naše informácie vám osvetlia, čo Stormgate vlastne ponúka a či sa vám do toho oplatí ísť. Takže iste, prečo nie, keď je to zadarmo? Je tam určitý priestor na zábavu, ale zrejme vás stále bude škrieť, že vývojári na každom kroku natŕčajú digitálnu ruku, aby ste im niečo šupli do vrecka, ak sa chcete posunúť ďalej.


Ponuka hry je nateraz solídna – kampaň, kooperácia, versus režim a custom mapy. Ale keď tieto záložky rozklikáte, už to vyzerá trochu horšie. V kampani si môžete zahrať prológ označený ako kapitola 0. Sú to tri misie, prvé dve vyslovene banálne, tretia už prináša aj trochu výzvy a tú si môžete nastaviť voľbou obťažnosti. Uvidíte nejaké prestrihové scény z príbehu, zoznámite sa s nesympatickou hrdinkou, ktorá je hlavnou postavou ťaženia a ďalším hrdinom, ktorý jej asistuje s veľkým kladivom.

Zistíte, že sa to ovláda aj hrá ako väčšina tradičných RTS, predovšetkým Warcraft a Starcraft, ktorých vplyv tu až nehorázne bije do očí. Veľmi povedomý štýl brífingu, stavanie na hrdinoch, ktorých doplníte jednotkami vyprodukovanými v kasárňach vo svojej základni, ťažba dvoch surovín a budovy na ubytovanie, aby ste zvýšili kapacitu vašej armády.

Ešte aj ten vizuál, aj keď sa hrdo prezentuje v Unreal engine 5, strašne pripomína Starcraft 2. Predovšetkým vzhľad aj zameranie rôznych jednotiek a dizajn budov. A tiež užívateľské rozhranie, hoci sú tam aspoň kozmetické odlišnosti. Na paneli v dolnej časti obrazovky sa dá preklikávať sortiment budov,  základných a pokročilých jednotiek, neskôr aj vylepšení, a to bez toho, aby ste museli priamo označovať okolité stavby. U tých je len vhodné nastaviť, kam sa vypľujú vyprodukované posily alebo robotníci.  

V tretej misii kampane sa trochu zabavíte pri obrane základne svojimi pešiakmi a veľmi neúčinnými obrannými vežičkami, pričom súčasne musíte zničiť nepriateľské sídla a oslobodiť VIP väzňa. A možno si poviete, že je to fajn a ide sa ďalej. Lenže nejde. Nasleduje totiž prvá kapitola a tá vás vyjde na 10€. Ste ochotní zaplatiť?


Ok, takže prechádzame na druhý režim – kooperačné misie. Spoluhráčov sme tam našli dosť rýchlo, ale z piatich hrdinov, reprezentujúcich rôzne frakcie, ktoré sú v hre tri (aká náhoda, podobne ako v Starcrafte) je zadarmo len jeden – ostatní len za peniaze. Zaplatíte? Ak nie, zahráte si za už známu frakciu z kampane s holohlavým hrdinom s kladivom. Pri štarte má každý z hráčov vlastnú centrálnu budovu a hlavnú postavu, každý si sám ťaží a buduje. Ale sú pri sebe, spoločne by mali zlikvidovať protivníka, jeho základne a predovšetkým ničivú zbraň, prípadne aj prepadávať nepriateľské chránené zásobovacie  konvoje. V okolí sú nejaké neutrálne budovy, ktoré prinášajú bonusy, keď ich ovládnete a zbavíte sa ich strážcov. Je to celkom fajn, ale nič také, čo by sme už nevideli, napríklad v Starcrafte...

Versus režim s voľbou jeden na jedného konečne umožňuje hrať za každú z troch rás – Vanguard sú ľudia,  Celestials technologicky vyspelá frakcia inklinujúca k protossom, Infernals sú bytosti ako z pekla, ale inak svojim štýlom výstavby a produkcie  pripomínajú nemŕtvych alebo zergov. No majú aj niečo z orkov a  veteráni, ktorí hrali už prastaré hry od Blizzardu, tu môžu vidieť bez hanby skopírovanú dvojhlavú jednotku z Warcraft II. Odhliadnuc od toho sa PvP multiplayer hrá celkom fajn a už tu aj funguje liga, kde na základe svojich úspechov budete zaradení do divízií.

V custom režime sa dá hrať s inými hráčmi alebo aj AI, vybrať si ľubovoľnú frakciu a dokonca použiť takzvaný BuddyBot, ktorý pomáha s výstavbou a tréningom jednotiek (je aj v kooperačnom režime). Na výber je niekoľko máp hrateľných jeden na jedného alebo dvaja na dvoch.

Čo si teda o Stormgate myslieť? Ak je pre vás prioritou singleplayer a obzvlášť kampaň, hra vás rýchlo odstaví a bude vydierať. Kooperácia vám síce obmedzí výber, ale je zábavná, no a PvP a custom režimy vám toho dovolia najviac. Takže sa do hry oplatí ísť kvôli multiplayeru. Pri hodnotení originality a identity môžeme jednoznačne povedať, že je to prostoduchý klon Warcraftov a Starcraftov s mixom fantasy a sci-fi a prakticky ničím vyslovene novým. Hrateľnosť je solídna, aj keď taká klasická, tradičná, ale trochu tomu chýba charizma spomínaných titulov, ktoré Stormgate imituje. Niekomu to postačí, ale všetkým milovníkom stratégií určite nie.


napísal uni 14.8.2024
Páči sa mi!
STORMGATE


Stormgate
PC

Vývoj: Frost Giant
Štýl: Stratégia / Realtime
Early Access od: 13. augusta 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26428)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk