DRAGON BALL: SPARKING! ZERO

DRAGON BALL: SPARKING! ZERO

8.5

Pokračovanie po 17 rokoch

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Najočakávanejšie hry tohto roka? Určite Silent Hill 2 remake, Frostpunk 2, Space Marine 2, Indiana Jones alebo napríklad S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Alebo niečo iné, čo prináša nielen vysokú kvalitu, ale aj veľký hype. Pre menšiu, ale nie zanedbateľnú skupinu niche hráčov to však je niečo trochu iné. Pokračovanie kedysi populárnej, no časom takmer zabudnutej série. Po 17 rokoch nám Bandai Namco konečne prináša novú Dragon Ball hru z Budokai Tenkaichi série. Fanúšikov nadupaných anime bojoviek sa tak majú na čo tešiť. Budokai Tenkaichi by ste však tentoraz v názve hľadali márne, vydavateľ zostal verný japonskému názvu a výsledkom je Dragon Ball: Sparking! ZERO.

Nedá sa povedať, že by tieto hry mali nejakú extrémne veľkú čítanosť, takže predpokladám, že sa aj k tejto recenzii dostanú hlavne fanúšikovia Dragon Ball v akejkoľvek podobe (manga, anime, filmy, hry). Nebudem preto vysvetľovať, čo je to Dragon Ball, kto sú jednotlivé postavy a prečo si potrebujú dať do držky. Nemalo by to veľmi zmysel. Ak aj sú medzi vami nejakí hráči, ktorí Dragon Ball nepoznajú a chcete sa s ním zoznámiť, nemusíte to nutne poznať všetko, aj keď okrem GT Dragon Ball priniesol kopu skvelej zábavy za tie roky. Pozrite si Dragon Ball Z. Prípadne siahnite po niektorom z filmov, napríklad Dragon Ball Super: Broly by mohol byť fajn aj pre nováčikov.

Alebo si zahrajte túto hru, keďže veľká časť príbehu rôznych ér v existencii Dragon Ball značky je tu zmapovaná v rámci príbehového režimu. Zero neprináša základy, takže vám nevysvetlí vzťahy medzi postavami, pôvod ich schopností a neviem čo všetko. Ale prevedie vás kľúčovými momentmi v životoch 8 známych postáv. Príbeh nájdete v rámci Episode Battle režimu a chopíte sa v ňom klaďasov aj záporákov: Goku, Vegeta, Gohan, Piccolo, Future Trunks, Frieza, Goku Black a Jiren. Niektoré postavy majú príbeh dlhší, iné kratší, v čase sa dosť skáče hlavne pri tých dlhších.

Dragon Ball: Sparking! ZERO
Dragon Ball: Sparking! ZERO Do držky si tu dá viac ako 180 postáv
Do držky si tu dá viac ako 180 postáv


Dragon Ball: Sparking! ZERO Nechýbajú ikonické útoky
Nechýbajú ikonické útoky


Dragon Ball: Sparking! ZERO Podľa množstva Ki energie máte k dispozícii rôzne útoky
Podľa množstva Ki energie máte k dispozícii rôzne útoky





Sprevádzané je to prestrihovými scénami (v nich sa môžete prepnúť aj do first person perspektívy), ktoré vás vždy informujú o tom, čo bezprostredne predchádzalo aktuálnej bitke a prečo vlastne teraz ide Goku nakopať Friezu. Nenájdete tu nové príbehy. Toto je vlastne jeden obrovský kompilát toho, čo už pravdepodobne poznáte z DBZ alebo Dragon Ball Super. Zaujímavosťou ale je, že príbehy ponúkajú aj možnosť odomknúť si alternatívne cestičky. Ak v rámci boja splníte špecifické podmienky, budete môcť prežiť alternatívnu líniu k tej kánonickej. Rovnako máte možnosť robiť zmeny v rámci svojich rozhodnutí a tak občas ovplyvniť príbeh. hlavne pre fanúšikov je to niečo, čo poteší a ponúkne niečo navyše. Problémom režimu je, že tu náročnosť bojov dosť často kolíše a kým jeden prejdete s prstom v nose, ďalší reštartujete niekoľkokrát, aby ste súpera porazili. Nebudí to dobrý dojem.

Ak nechcete hrať príbehové súboje, môžete si jednoducho vyhrať Custom Battle režim a zahrať si nejaký boj podľa svojho gusta. Prípadne si môžete zážitok trochu spestriť tým, že si zahráte Bonus Battle režim, v ktorom musíte splniť isté požiadavky na výhru a nájdete tu aj prestrihové scény. Skvelým prídavkom je Edit režim. Ako už samotný názov hovorí, toto je režim, v ktorom si vytvárate vlastné súboje. Nie je to nejaký extrémne komplexný editor, ale môžete vytvoriť niečo vlastné a zazdieľať to ostatným hráčom. Prípadne si stiahnete niečo, čo vytvorili iní hráči.

Nesmie chýbať multiplayer a to ako lokálny, tak aj online. V splitscreene si tak môžete dať v Hyperbolic Time Chamber do držky s ďalšími kamošmi, ktorí vyrastali na DBZ na RTL 2. Alebo sa teda pustíte do online zápolenia v ranked zápasoch, kde vám matchmaking chce nájsť najlepšieho protihráča podľa vašich možností, s ktorým sa pobijete o postup na lepšie miesto v rámci rebríčkov. Prípadne si môžete zahrať niektorý zo 7 herných online turnajov, ktoré vychádzajú zo známych turnajov v anime/mange. Turnaj si môžete založiť, prípadne sa k nejakému pripojiť.

Taktiež tu nájdete obchod, kde si môžete kupovať nové postavy za nazbieranú hernú menu. Nechýba ani možnosť prispôsobiť si profil pre online zápasy a podobne. Pri bojoch zároveň plníte výzvy, čím si tiež odomknete nové postavy, ale aj alternatívne skiny a podobné drobnosti. Celkovo je tu toho na plnenie a odomykanie obrovská kopa, aby ste mali čo získať aj po mnohých hodinách hrania. No a ak by sa vám málilo a chceli by ste o tomto svete vedieť viac, nájdete tu aj Encyklopédiu, kde sú detaily o postavách. Respektíve vám to prezradia Chi-Chi, Bulma a Videl aj trochu netradičným spôsobom. Prípadne môžete nazbierané Dragon Bally vymeniť za želanie, ktoré vám splní Shenron.

No a hra bojuje aj svojím obsahom, hlavne jeho množstvom. Už ste si mohli všimnúť, že je tu pekná ponuka režimov, viacero príbehov a aj nejaká tá pridaná hodnota. Ale okrem toho tu nájdete množstvo arén a až neuveriteľných 182 hrateľných postáv. To je snáď viac ako priniesla ktorákoľvek iná bojovka doteraz a hra tak mapuje všetky doterajšie éry: DB, DBZ, DBGT, DBS a pridáva aj Dragon Ball Daima. Je pravda, že veľa z týchto postáv sú alternatívne verzie tej iste – takže Goku je tu od tínedžera až po Ultra Instinct. K tomu si pridajte rôzne fúzie a podobne. Aj tak je ale zoznam postáv naozaj rozsiahly a nájdete tu ako obľúbené postavy, tak aj niektoré menej známe.

Ale vás asi aj tak zaujíma hlavne to, aká je tu hrateľnosť. No a ak poznáte Budokai Tenkaichi, poteší vás, že sa nesie presne v rovnakom duchu 3D akcie, kedy poletujete nad rozsiahlymi bojiskami, vysielate neuveriteľne silné útoky a na konci boji po vás a vašom nepriateľovi zostala už len spustošená pláň. Postava má v zásade dva základné útoky a tie môžete kombinovať s pohybom, blokom, odrazením útoku a podobne. Navyše viete postavy aj chargovať, čo im ponúkne dostatok sily na špeciálny útok. Pritom Kamehameha je tu ešte len štandardný špeciálny útok, dokážete sa tak chargovať, že využijete aj jeho najsilnejšiu verziu. Postavy majú rôzne takéto útoky a vyzerá to naozaj ako z anime, takže skvele.

Dragon Ball: Sparking! ZERO
Dragon Ball: Sparking! ZERO Hrateľnosť je klasická a vracia sa k tomu, čo hráči na Budokai Tenkaichi mali radi
Hrateľnosť je klasická a vracia sa k tomu, čo hráči na Budokai Tenkaichi mali radi


Dragon Ball: Sparking! ZERO Zahráte si hneď niekoľko známych príbehov
Zahráte si hneď niekoľko známych príbehov


Dragon Ball: Sparking! ZERO Prostredie sa pri vašich bojoch úplne rozpadá
Prostredie sa pri vašich bojoch úplne rozpadá





Ale niekto by mohol povedať, že sú boje trochu schematické. Na jednej strane je to pravda – základná ponuka úderov postáv je relatívne malá, takže rozdávate rovnaké údery a kopance, kým nedostanete príležitosť zasypať súpera niečím silnejším. Ale na druhej strane je to autentické voči zdrojovému materiálu. A je to aj dosť strategické, keďže veľkú rolu v bojoch zohráva energia Ki, ktorú využívate na útoky. Snažíte sa ju dobíjať a neplytvať ňou napríklad na Spirit Bomb útok, ktorý súpera netrafí. Čiže istá forma stereotypu tam môže byť, ale ak by tu autori skúšali niečo iné, fanúšikom by sa to už nemuselo páčiť, lebo by to nebol Dragon Ball.

Grafika krásne zodpovedá anime, akurát je to pekne 3D, takže ako svet, tak aj postavy sú vymodelované v troch rozmeroch a sadne im to. Vidno tu lásku k zdrojovému materiálu a snahu o zachovanie jeho ducha, akurát teda v 3D, kde to všetko okolo vás vybuchuje, rúca sa a vy lietate prostredím. Veľmi dobre k tomu celému sadne aj zvuk, či je to autentická hudba na jednej strane, alebo verný dabing na druhej strane. No a keďže je to anime bojovka, nesmie chýbať japonský dabing pre puristov, ku ktorému si môžete zapnúť anglické titulky. Aby som to celé skrátil, znie a vyzerá to tak, ako sa na Dragon Ball patrí.

Dragon Ball: Sparking! ZERO je splneným snom všetkých tých, ktorí toľké roky čakali n novú časť Budokai Tenkaichi série. V zásade neprináša nič prelomové, ale nájdete tu nielen zábavnú hrateľnosť, ale hlavne obrovskú kopu obsahu, ktorý vám vydrží na desiatky hodín zábavy. Nejaké tie menšie vylepšenia a možnosti navyše, samozrejme, vždy potešia. Zároveň sa ale hra nesnaží osloviť nových hráčov. Je výhradne pre fanúšikov, ostatným hráčom toho veľa nepovie.


napísal matus_ace 14.10.2024
Páči sa mi! (+2)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
DRAGON BALL: SPARKING! ZERO
+ niekoľko príbehov aj s možnosťou voľby a alternatívnej cesty
+ štýlové a autentické audiovizuálne spracovanie
+ obrovské množstvo postáv
+ pokrýva obrovskú časť DB sveta
+ zábavná hrateľnosť
- nevyvážená náročnosť príbehových bitiek
- editor by mohol mať viac možností
- boje môžu niekomu pripadať schematické
- lokálne boje iba v jednej aréne


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Bandai Namco
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 11. október 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cyberpunk 2077 (0)
ahoj nevie niekto náhodou prečo keď niečo zoberiem...
|Epic games /fc 24 (1)
Cauko chcel by som sa opýtať,ak si zakúpim v epic ...
|Win 11 24h2 a ryzen 5700x (3)
ahoj :) mate skusenost niekto teraz s novou aktual...
|Thrustmaster t598 (5)
https://shop.thrustmaster.com/en_gb/t598-uk-playst...
|Predam ps 5 + 2 x ovladac + hr... (0)
Ahojte . Predam PS5. Zakladnu verziu s 2 ovlada...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27591)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk