TOP 10 hry 2000 rokov

Po prekvapivo extrémne pozitívne prijatému článku o top hrách rokov 90-tych, ktoré dokonca uverejnili na hlavnej stránke, prinášam výber ďalšieho desaťročia.

PC
pridal PrecedaVlasť 18.9.2024 o 20:37 pod používateľské články

Po prekvapivo extrémne pozitívne prijatému článku o top hrách rokov 90-tych, ktoré dokonca uverejnili na hlavnej stránke. Pôvodne som totižto mal v pláne pridať len užívateľské články, ktoré by slúžili skôr ako take referencie hlavne pre mňa, keby som sa s niekym bavil o mojich obľúbených hrách. Ale vďaka adminovi, ktorý pridal článok, za čo mu veľmi pekne ďakujem, bol dosah oveľa vetší, čo ma veľmi teší a pod článkom sa aj rozbehla veľmi zaujímavá diskusia, kde som zistil, že na sector chodí pomerne dosť old school fotrov a to je paráda. Dokonca si dal tu námahu a upravil pod jednotlivé roky aj screenshot z víťaznej hry. Na parádu. Rozhodol som sa teda v pomerne krátkom čase spraviť aj dekádu rokov 2000. Jednalo sa o dekádu resp pol dekádu, ktorú ja osobne považujem za najkreatívnejšiu periódu v hrách v vôbec. Ide o zlatú éru, kde medzi rokmi 2003 – 2013 vychádzali tie najlepšie hry, čo sa kvality týka, originality, nápadov, prevedenia, audio vizuálnej stránky. V tejto dobe proste vychádzali takmer každý rok nové hry, ktoré svojím spôsobom revolucionalizovali niektoré žánre. Bolo to aj obdobie kde som dospieval, kde sa mi podarilo po úspešnom štúdiu na dvoch základných školách, krátkom pôsobení na športovom gymnáziu a zase návratu na klasickú základnu školu dostať na vtedy pomerne prestížne gymnazium a po maturite aj na celkom slušnú vysokú školu aj napriek tomu, že sa mi sen nesplnil a nepodarilo sa mi dostať na moju vysnívanú veterinu, možno za to mohol aj fakt, že som bol herný závislák a nebol som plne sústredený na príjmačky. Ale to je jedno, nebudem sa tu ďalej rozpisovať o zbytočnostiach, ale hlavne o tom čo ma počas celého doterajšieho života sprevádzalo a to sú počítačové hry.

 







 

Začneme pochopiteľne chronologicky rokom 2000, ktorý priniesol mnoho noviniek v hernom biznise a vyšlo aj celkom veľký počet originálnych a kvalitných hier ale aj vela kvalitných pokračovaní už známych herných značiek. Rok mám v pamäti zafixovaný aj kvôli tomu, že som si mohol za letné brigády kúpiť predplatné levelu na celý rok, čo bolo v tej dobe výhodná vec, lebo ste okrem nejakej kvalitnej novej originálnej plnej hre dostali časopisy priamo do poštovej schránky a nemuseli ste sa báť, že sa pre vás neujde mesačník z trafiky, kde často objednávali len 10 výtlačkov…

 

 

Na desiate miesto by som dal hru Daikatana, svojho času veľmi negatívne prijatý project Johna Romera, jedného z autorov DOOMa, ale v dnešnej dobe má hra tzv. kultový status, za ktorý môže aj fakt, že Romero sa stale venuje vývoji hier tak aj nových misíí a máp ako pre pôvodný doom tak doom 2.

Na deviate miesto patrí NHL 2001 a FIFA 2001, veľmi dobré pokračovania nhl a fifa ságy, ktoré priniesli okrem nové grafického engine aj množstvo noviniek.

Ôsme miesto patrí pokračovaniu MDK, hra nebula až tak dobrá ako original spred 4 rokov, aj preto, že hra zmenila vývojárov a na hre to bolo riadne cítiť, hlavne v oblasti hrateľnosti, ktorá nebula až tak zábavná ako v originále

Siedme miesto obsadilo pokračovanie red alert hry, teda C&C red alert 2, ktorý nebol až tak dobrý ako originál, lebo to znova rovnako ako pri mdk mal sna starosti úplne iný tým ako originál.

Šiste miesto patrí po práve CMR 2.0, teda Colin Mcrae rally 2. Dnes legendárna rally pretekárska hra, ktorá sa snažila o realistickú fyziku rally závodov ale nezabudla aj na zábavnú časť hry, kde nebula až prehnane technická. Pamätám si hlavne na parádny deštrukčný model a výborný režim kariéry.

Piate miesto patrí Sudden Strike hre, pre mňa osobne jedna z najlepších real time stratégie, ktoré boli kedy spravené, krásna izometrická grafika, prostredie sa dalo totálne zničiť, celé mestá, zákopy, lesy. Krvavé jatká boli hlavne vylodenie v normandii na gold a juno sekcii pobrežia. Výborná hra od ruských vývojárov, soundtrack bol rovnako kvalitný. Takmer neobmedzená hrateľnosť.

Sims je hra, ktorá obsadila síce až štvrté miesto v mojom rebríčku top 10 hier roku 2000, ale hra má veľmi špeciálne miesto v mojom srdci, kedže som pri nej strávil neskutočne veľa hodín, bavilo ma stavanie domu a zariadovanie, nie až tak hranie s postavičkou. Výborná, inovátorská sim stratégia. EA v tomto roku vydalo celkom dosť originálnych nových IP

Bronzovú medailu roku 2000 obdržala dnes už pomaly zabudnutá hra NOLF, teda no one lives forever s cate archer ako hlavnou postavou. Výborná špiónska akcia s parádnym humorom a výbornou hrateľnosťou. Hru vyvíjali monolith productions, ktorí sa neskôr prelávli hrou f.e.a.r., ale aj middle earth akčnými hrami, či conemned sériou.

Ťažko som sa rozhodoval, ktorá hra obsadí prvé a druhé miesto ale nakoniec som sa rozhodol pre Hitman , ktorý obsadil druhé miesto, Je to aj preto, že prvé miesto patrí hre, ktorá je dodnes považovaná za revolučnú. Hitman bol taktiež na svoju dobu neskutočná pecka, pamätám si ako som dokolečka hrával demoverziu a keď vyšla plná hra bol som nadšený z toho , že hra má 6 obrovských levelov.

Prvé miesto patrí zaslúžene hre Soldier of Fortune, ktorá do hier priniesla brutalitu, ktorú sme nevideli od dôb prvého dooma, ale tentokrát v plenj realistickej 3D grafike, kde ste mohli nepriateľom odstreliť končatiny, hlavu, a rozporcovať torzo ako ste len chceli. Legendárna hra, ktorú som si nedávno aj rozbehol na staručkom pracovnom notebooku s integrovanou grafikou a prekvapivo hra bežala až náramne dobre. Hrateľnosť je aj na dnešnú dobu náramne zábavná.

 

Rok 2000 TOP 10

10. Daikatana
9. NHL 2001/Fifa 2001
8. MDK 2
7. C&C Red Alert 2
6. CMR 2.0
5. Sudden Strike
4. Sims
3. NOLF
2. Hitman Condename 47
1. Soldier of Fortune










 

Rok 2001 sa niesol opäť v podobnom duchu ako ten predošlý a videli sme znova mnoho nových IP, ktoré ovládli top 10 rebríčky a niektoré sa stali aj absolútnymi hrami roku 2001. Pre mňa to bol aj rok kde som sa úpenlivo začal pripravovať na príjmačky na strednú školu a tak som niektoré hry hral až po týchto skúškach. Pri prvých troch priečkach to bolo extrémne náročné zvoliť hru roka. Za zmienku určite stoja dve stratégie, tou prvou je Stronghold a tou druhou empire earth.

 

 

Desiate miesto patrí legendárnym športovým hrám NHL 2002 a FIFA 2002, ktorý opäť vylepšili takmer všetko čo sa dalo, pri fife to bol tento rok aj FIFA WC 2002, asi posledná WC hra od EA na ktorej si dali poriadne záležať.

Na deviatom mieste skončila hra AVP 2, parádna atmosferická strielačka s motívom votrelca proti predatorovy, parádna napínavá kampaň, kde ste hrali dokonc aj za tieto zrúdy.

Ôsme miesto patrí hre Desperados, taká commandos hra z divokého západu ale s troška pozmenenými mechanikami niektorými, výborný soundtrack, skvelé mapy a pamätná kampaň.

Na siedmom mieste skončila hra black and white, pre niekoho možno prekvapenie, ale rok 2001 bol doslova nabitý novými hernymi peckami, ktoré skončili práve pred týmto božským zábavným sandboxom.

Šieste miesto patrí hre ghost recon , teda Tom Clancy’s Ghost Recon, výborná vojenská taktická strielačka na štýl prvých rainbow six hier, ale z pravého vojenského prostredia, obrovskými mapa, rozsiahle prostredia, výborná hrateľnosť, hodnoverná balistika. Jedna z naj taktických hier vôbec, ktorá paradoxne v roku 2001 obsadila až šieste miesto

Na piatom mieste skončila dnes legendárna záležitosť, Red Faction. Výborná hra, ktorej hrateľnosť bola na svoju dobu revolučná, deštrukcia, na ktorú nadviazali nasledujúce diely, ale žialbohu z pohľadu príbehu a hrateľnosti to vtedy išlo dole z kopca. Originál red faction mali na starosti chalani z volition studios, ktorí neskôr pracovali na saints row sérii.

Štvrté miesto patrí hre Operácia Flashpoint. Predchodca série arma, ale v tomto prípade s výborným, pútavým príbehom v nezabudnuteľnej kampani, plne nadabovanej, realistická fyzika vozidiel, streľby a všetkého naokolo, obrovský arzenál vozidiel a zbraní. Legenárdna hra, ktorá je dodnes považovaná za mylník vojenských simulátorov.

Tretie miesto patrí hre Max Payne, viem niekto bude asi namietať, že táto legenárdna kultová záležitosť je až na treťom mieste a verte mi aj pre mňa to bolo ťažké rozhodovanie.

Druhé miesto obsadila hra RTCW, teda Return to Castle Wolfenstein. Opäť zas a znova legendárna kultová hra, ktorá oživila starého wolfíka do takej miery, že vytvorila po takmer viac ako jednej dekáde nových fanúšikov tejto hry a získala si srdcia mnohých hráčov svojím unikátnym a chytlavým spracovaním parádnej strielačky. Táto hra je vďaka rôznym módom dodnes živá a považovaná za najlepšiu wolfenstein hru vôbec.

Prvé miesto patrí mojej absolútnej srdcovke Commandos 2, real time tactics stratégií, ktorá je do dnešného dňa v podstate neprekonaná, čo do rozsahu, veľkosti máp a misí a celkovému spracovaniu detailov a rôznych iných aspektov. Dookonca grafika obstojí aj dnes, neviem ako to vývojári z pyro studios spravili, ale dokázali vtedy spraviť hru, ktorá ako keby nikdy nezostarla.

 

Rok 2001 TOP 10

10. NHL 2002/FIFA 2002
9. Aliens vs Predator 2
8. Desperados
7. Black & White
6. Tom Clancy’s Ghost Recon
5. Red Facton
4. Operation Flashpoint
3. Max Payne
2. Return to Castle Wolfenstein
1. Commandos 2: Men of Courage















 

Rok 2002 bol znova v znamení absolútnych herných peciek, tento rok vyšlo na PC toľko kvalitných hier, že zoradiť hry do rebríčka obľúbených bol znova extrémne náročné a vybrať hru roka nebolo vôbec ľahké, ale keď mám pravdu povedať, víťaz bol tento rok viacmenej jasný. Za zmienku stojí pokračovanie Soldier of Fortune II: Double Helix, ktoré síce nebolo až tak dobré ako originál a aj preto sa nedostal do top 10 zoznamu ale za zmienku stojí hlavne kvôli kvalitnému gibbing systému, ktorý omnoho vylepšili oproti prvému sof. A ešte možno datadisk pre prvý stronghold, s podtitulom Crusader.

 

Desiate miesto patrí závodnej hre, pokračovaniu hot pursuit série, kde hrateľnostne to nebola až taká sláva, hru skôr zachraňoval chytlavý soundtrack , ktorý mi predstavil mnoho nových rockovým a metalových kapiel, ktoré som dovtedy nepoznal.

Deviate miesto patrí stratégii Age of Mythlogy, ktorá tento rok dostala remake. Výborná hra, ktorá mala navyše od age of empires stratégií naozaj vynikajúcu kampaň s príbehom, ktorý dával zmysel a bol pútavý. Výborné frakcie rôzne, vylepšovania rôzne, kopec rôznorodých jednotiek a hlavne mýtický bojovníci a rôzne bešte dodávali hre punc jedinečnosti. V podstate nič takéto obodbné ani nikdy nevzniklo. Patrí sem aj pokračovanie sudden strike, ktoré síce v mnohom vylepšilo hrateľnosť originálu ale bohužiaľ kampaň nebola až tak pamätné, kedže všetky známe bitky druhej svetovej vojny boli už v originále a ich datadisku.

Ôsme miesto patrí multiplayerovej strielačke Battlefield 1942 a ich rôznym datadiskom. Bohužiaľ som majoritnú väčšinu hry hral proti botom, kedže internet som mal ale až v druhej triede na gymnáziu bola dostatočne rýchly na hranie online. Výborná hra, síce plná bugov, pôrodné bolesti tejto hry by sa dali kľudne nazvať synonymom ku každej jednej batltefield hre od štúdia dice.

Siedme miesto možno pre niektorých prekvapujúco matrí majstrovstvám sveta 2002 od EA, asi poslednej hre od EA, kde vyšla plnohodnotá hra venovaná majstrovstvám sveta vo futbale, každý jeden štadión plne namodelovaný, tématika majstrovstviem prevedená do dokonalosti, chytlavá vylepšená dynamická hrateľnosť, krásna grafika, proste paráda.

Na šiestom mieste skončilo pokračovanie Hitmana , teda Hitman 2 Silent Assassin , skvelé pokračovania hrania sa na robotického nájomného zabijáka ale tento krát s chytlavým príbehom a omnoho viacej misiami a množstvom spôsobov ako zlikvidovať cieľ.

Piate miesto obsadilo GTA III, prvá GTA hra v plne 3D spracovaní,  krásne spracované mesto a misie, síce nemý protagnista, ale výborná hrateľnosť, ktorá bola návyková. V podstate prvá riadna open world hra,  práve GTA III môže za vznik tohto subžánru, ktorý je v dnešnej dobe takmer všade a každý chce robiť open world hru.

Štvrté miesto patrí hre Splinter Cell, kultová záležitosť. Špiónska stealth hra, ktorá vynikala skvelou realistickou grafikou a výbornou, kvalitnou hrateľnosťou. Pôsobivé bolo hlavne spovedanie a vypočúvanie rukojemníkov. Legendárna hra.

Tretie miesto patrí pokračovaniu hry NOLF, sequel v podstate vylepšil úplne všetko z originalu a v podstate prekonal svojho predchodcu v takmer každom jednom aspekte. Chytlavá zábavná hrateľnosť, vtipné dialógy. Hra sa nebrala príliš vážne a aj táto jedinečnost zčasti mohlo za to, že hra je dodnes aj vďaka módom stále hrávaná.

Druhé miesto patrí výbornej strielačke, ktorá vlastne začala éru fps hier z 2 sv. vojny. Je ním Medal of honor allied assault, ktorá brala inšpiráciu z hlavne filmu zachránte vojaka ryana. Mnoho misií sa vlastne odohráva podľa filmového scenára a aj na hre spolupracoval samotný spielberg. Z hre cítiť, že mala obrovitánsky rozpočet a aj vďaka tomu hra získavala goty ocenenia rad radom. Ten rok ešte vyšla na pc skvelá expanzia spearhead, ktorá dodávala hra cca 7 nových misií.

Prvé miesto záslúžene patrí hre Mafia, hre od českého vývojárskeho štúdia illusion softworks. Hra, ktorá na mnohé roky v podsate predbehla dobu a je dodnes považovaná za ideálnym prototyp príbehových akčných hier vo svojom žánre. Obrovský dôraz bol kladený na hodnoverné zobrazenie dobového new yorku spolu s realistickým vozovým parkom a správaním zbraní. Výborný český dabing hre dodal ten šmrnc. Je zaujímavé, že v európe mala hra obrovský úspech ale v amerike letelo v tej dobe skôr GTA III od rockstar games. Môže za to aj distribútor GoD, ktorý hre neurobil takmer žiadnu reklamu.

 

Rok 2002 TOP 10

10. Need For Speed Hot Pursuit 2
9. Age of Mythology / Sudden Strike 2
8. Battlefield 1942
7. FIFA World Cup 2002
6. Hitman 2 Silent Assassin
5. Grand Theft Auto 3
4. Splinter Cell
3. No One Lives Forver 2
2. Medal of Honor Allied Assault
1. Mafia

 










 

Rok 2003 sa niesol v znamení mnohých noviniek, kde sme v podsate mali celú škálu nových hier, najmä v podobe nových pokračovaní už známych značiek, ale objavili sa aj nové IP, ktoré doslova zvalcovali konkurenciu, zhodou okolností sa jednalo o bývalých vývojárov z konkurenčnej IP, ktorí si založili nové štúdio a opäť vydali fps pecku, ktorá je v podstate s rôznymi výkyvmi kvalitatívnymi stále žívá aj po 21 rokoch. Sranda, že práve medal of honor breakthrough ,datadisk pre allied assault ešte stihli spraviť pre EA, neuveritelny výkon od 2015 inc a infinity ward zároveň na rok 2003. Za zmienku určite stojí aj Commandos 3, ktoré sa možno aj kvôli nabitím hrám v top 10 zozname, ktorých je dokopy 12 nedostalo. A možno je to zčasti aj preto, že to je najslabší diel série, lebo sa autori snažili o omnoho akčnejšie poňatie hry ako ich dve predošlé hry.

 










 

Desiate miesto obsadil kompletný reimagining série Princa z perzie s podtitulkom Sands Of Time. Na svoju dobu výborná skákačka, ktorá zakomponovala mechaniku vrátenia času v prípade smrti pri platformovaní alebo súbojoch s nepriateľmi. Výborná hra

Deviate miesto patrí pre niekoho možno neznámej hre s názvom Freedom Fighters, ktorá bola od tvorcov Hitman série a jednalo sa o výbornú chytlavú strielačku z pohľadu tretej osoby, v ktorej ste bojovali za odboj bojovníkov proti okupačným vojiskám sovietskeho zväzu v alternatívnej histórii.

Ôsma priečka patrí hre Enter The Matrix, ktorú mám stále na poličke vystavenú originálnu krabicovku, asi jedna z posledných klasických kartónoviek. Hra bola výborná v tom smere, že dopĺňala príbeh vedľajších postáv z filmovej trilógie a mala neskutočne dobre spravený súbojový systém aj keď graficky troška zaostávala za konkurenciou.

Siedme miesto patrí výbornej cell shaded fps hre XIII, ktorá síce bola prijatá celkom vlažne verejnosťou no mňa hra zaujala a bavila hlavne kvôli grafickému komiksovému spracovaniu a dabingu od samotného davida duchovneho. Výborná tématická strielačka, ktorá nedávno dostala aj remaster, ale nebol veĽmi vydarený. O Tom Clancys Rainbow Six 3: Raven Shield nemám príliš čo napísať, jedine, že sa jedná o neskutočne kvalitnú taktickú strielačku, ktorá bola prvá zo série kde bol konečne nový engine a bol natoľko vydarený, že hra , resp herná séria používa jadro tohto enginu doteraz.

Šieste miesto obsadila stratégia Command and Conquer Generals, výborná stratégia, ktorá mala na svoju dobu neskutočne dobrú grafiku a pôsobivé animácie výbochov budov a jednotiek. Výborná kampaň aj za zloduchov, samovražedných atentátnikov, skvelé rozmanité jednotky a výborný hudobný doprovod.

Piate miesto patrí pôvodne módu pre half life, teda Day of Defeat. Výborná multiplayerová závislácka záležitosť s chytlavou hrateľnosťou , parádnymi mapami, zvukmi zbraní a hlavne napínavou hrateľnosťou, kde vás kľudne mohol nepriateĺ sundať na jednu ranu do hlavy. Hra mala obrovskú komunitu, ktorej som bol aj ja súčasťou. Mám na ňu len dobré spomienky, taká odreagovačka zábavná. A Zároveň aj GTA Vice City, plnohodnotnej grand theft auto hre, ktorá vychádza rok po GTA 3ke. Až neskutočné na dnešnú dobu ako rockstar chrílo jednu gta hru za druhou pred 20 rokmi. Podľa môjho skromného názoru je vice city o level až dva vyššie ako trojka, už len preto, že je hra zasadená do 80 rokov a ten soundtrack je tak legendárny, že to je až k neuvereniu. Updatovaná grafika a krásne prostredie miami hre dodáva takú nádhernú atmosféru 80tych rokov.

Štvrté Miesto patrí hre od českého štúdia od illusion softworks, áno tí istí vývojári Čo pracovali na legendárnej mafie vedeli do roka spraviť ďalšiu výbornú hru, ktorá sa ale opäť vo svete príliš nepresadila aj napriek tomu, že vydavetaľ už bol plne pod obrovským molochom v podobe take two. Trošku v histórii zabudnutá taktická akčná hra z pohľadu buď prvej alebo tretej osoby s výborným soundtrackom a pamätnými misiami v open world podaní.

Tretie miesto patrí zaslúžene Need For Speed Underground. Kultová závodná hra, ktorá v podstate odštartovala tuningovú scénu vo svete a na slovensu, každý chcel mať podsvietené blatníky, vytunené výbehy a deravý výfuk. Výborný soundtrack ktorý skvele dopĺňal neskutočne dobrú hrateľnosť. Dodnes si takmer naspamäť pamätám niektoré trate a herné módy, ktoré hra mala. Výborná customizácia áut, kde ste si vedeli na mieru spraviť také auto aké ste chceli.

Druhé miesto patrí pokračovaniu Max Payna: The Fall of Max Payne. Znova hra od remedy, ktorá takmer dosiahla na prvé miesto, len krôčik jej chýbal ku tomu. Napriek tomu je druhý max payne vynikajúca hra , ktorá v porovnaní s prvým dielom vylepšuje omnoho práve fyzikálny havok engine, ktorý sa pomaly ale isto začal dostávať do popredia. Bolo to obdobie, keď sa z hier začali stávať vysoko interaktívne záležitosti kde ste sa vedeli vyblbnúť s ragdoll fyzikou a ostatnými predmetmi z realistckými fyzikálnymi parametrami do aleluja. Výborná hra

 

A hra, ktorá tento rok prekonala tak kvalitnú záležitosť akým bezpochýpm pokračovanie Max Payna je, je Call of Duty. Hra, ktorú som bez srandy prešiel hádam aj desať krát ten rok. Hra, ktorá rozšírila ten ošial ohľadom fps hier z 2 svetovej vojny, ktorý priniesol medal of honor. Prvé Call of Duty bolo v podstate prvá fps hra, ktorá prekonala toľko rekordov v predajnosti, ktoré dovtedy boli. Pecková kampaň, výborná hudba, celkové audiovizuálne spracovanie na dve triedy vyššie ako u minuloročnej konkurencie. Jednoducho paráda

 

Rok 2003 TOP 10

10. Prince of Persia Sands Of Time
9. Freedom Fighters
8. Enter The Matrix
7. XIII / Tom Clancys Rainbow Six 3: Raven Shield
6. C&C Generals
5. Day Of Defeat / GTA Vice City
4. Hidden & Dangerous 2
3. Need For Speed Underground
2. Max Payne 2
1. Call Of Duty

 










 

Možno sa znova bude opakovať ako papagáj, ale aj roku 2004 bol zas a znova rokom, kde vôbec nebolo jednoduché zoradiť moje obľúbené hry, ale naopak voľba hry roku bola v tomto prípade extrémne jednoduchá. Za zmienku stoja hry, ktoré sa do top 10 nedostali, ako napr Full Spectrum warrior, výborná taktická strielačka vojenská, alebo pokračovanie need of speed underground 2, ktorá síce bola open world hrou, ale hra stratila na akejsi konzistencii. Taktiež aj Prince of Persia dostal pokračovanie, ktoré bolo temnejšie v podobe Warrior within oproti originalu ale mne osobne hra nejako nesadla až tak ako sands of time, možno aj preto nie je v top 10. Možno by som nasledujúce roky mal spraviť TOP 20 zoznam, ale jednak by to bolo zbytočné a často by sa do rebríčka dostali aj pomerne obskúrne hry, ktoré si to možno ani nezaslúžia v porovnaní s tými ktoré sú v top 10. Za zmienku ešte možno stojí Medal of Honor: Pacific Assault, ale bol to skôr taký krok vedľa v tejto sérií , aj keď boli niektoré misie celkom kvalitné a pôsobivé.

 

 

Desiate miesto patrí pokračovaniu simsov. V mnohých aspektoch lepšia hra ako prvá sims hra, no tých vylepšení bolo až prekvapivo málo.  Iste grafický pokrok bol znatelný ale mne osobne vyhovoval ten z originálu. Rovnako ma štvalo, že EA začalo s platenými expanziami, ktoré boli na svoju dobu extrémne predražené a pridávali do hry len minimum noviniek, boli to len také plytké tématické balíčky.

Deviate miesto patrí závodnej hre Flatout od fínskych bugbear, bola to a doteraz aj je jedna jedinečná závodná hra, ktorá mi pripomula destruction derby hry, ale tu bola tá deštrukcia vytunovaná na perfektnú desiatku, skvelý punk rock soundtrack, výborné trate s mnoštvom predmetov, ktoré ste vedeli zničiť. Výborná odreagovačka na dlhé jesenné večeri

Na ôsmom mieste skončilo tak troška sklamanie v podobe tretieho dielu série Hitman s podnázvom Contracts. Pre mňa osobne jeden z najslabších hitman dielov celkovo, ale aj napriek tomu mal tento diel niektoré veľmi pamätné misie, no graficky už začala hra tak trošku zaostávať za konkurenciou.

Siedme miesto patrí hre Manhunt, extrémne krvavej násilnej hre od štúdia rockstar, je až nepochopiteľné, že toto štúdio rok čo rok výdavalo také herné pecky, hlavne dnes keď v podstate časový rozdiel medzi GTA hrami je takmer 11 rokov a aj vydanie GTA VI je plánované až na rok 2026, Čo bude dokopy 14 rokov...neskutočné. Ale späť ku manhunt, táto hra bola zabanovaná v mnohých krajinách hlavne kvôli takmer fetištistickému zobrazeniu násilia, ale hrateľnostne to bola veľmi zaujímavá hra, ktorá aj dnes nemá obdoby.

Šieste miesto obsadila prekvapivá pecka od vtedy nezmáeho štúdia starbreeze, išlo o hernú adaptáciu flmov o Riddickovi, jednalo sa o akýsi prequel k čiernočiernej tme, kde bol riddick odvlečený do vysoko stráženého väzenia butcher bay. Výborná grafika, skvelá hrateľnosť, skvelý dabing od samotného Vin diesla dodávalo hre punc vysokej kvality a dodnes na hru rád spomínam, škoda, že originálku som nikdy nemal, dodnes to ľutujem, kedže hra sa nedá nikde dostať teraz legálne.

Na piatom mieste je Splinter cell Pandorra tomorrow, ktorá bola pre mňa príjemným prekvapením kde som ja osobne čakal také rozšírenie originalu ale dostal som v podstate plnohodnotnú hru, resp druhé pokračovanie tejto skvelej série. Hra bola ešte krajšia ako originál, bola v tej dobe extrémne náročná na hw, pridala mnoho nových útokov a variácii pohybu oproti originálu a priniesla mnoho nový funkcií. Bohužiaľ v podobe obrovskej konkurencie pri ostatných hrách skončila až na piatom mieste.

Štvrté miesto patrí hre Painkiller, legendárna odreagovačka s legendárnym soundtrackom inštrumentaĺnym metalovým a výborným spracovaním či už grafickým alebo fyzikálnym. Extrémne pamätné levely, kde ste bojovali proti hordám pekelným beštíí a monštrám. Výborná záležitosť, ktorá na hernú mapu priviedla vtedy neznámych poľských vývojárov z People Can Fly.

Tretie miesto obsadil DOOM 3, ktorý bol pre mnohých tak trošku sklamaním, kedže čakali niečo podobné ako spred 10 rokov. Ja osobne som bol na hru extrémne nahypovaný a hltal som informácie a trialeri o hre rad radom ale keď hra vyšla bol som extrémne sklamaný z optimalizácie, kde ani ten najlepší počítač nevedel hru rozbehať na stabilných 60 fps...trošku škoda, Ale hru som o pár rokov viacej docenil keď bol už dostupný výkonnejší hw a na hre je vidieť, že mala velmi vysoký rozpočet, veľmi dobrý atypický doom diel.

Druhé miesto patrí hre Far Cry, ktorá bola pôvodne len akýmsi grafickým benchmarkom pre vtedy dobové grafiky od nvidia, samotné cryengine demo bolo priamo pre nvidiu vytvorené. Následne z toho crytek spravil plnohodnotnú hru, ktorá mala na svoju dobu extrémne kvalitnú nepriatelskú AI v kombináciu s výborným interaktivným prostredím a havok fyzikou.

Prvé miesto patrí Half-Life 2, hra ktorá asi nepotrebuje žiadne predstavovanie. Doteraz mám v pamäti ako som ešte rok predtým hral ten leak na mojom PC a bol som totálne hotový z tej fyziky a celkového spracovania, ako nepriateľa realisticky padli na zem keď si ich odstrelil, tie zvuky a na to že hra bola tak extrémne pokroková tak sa dala hrať aj na relatívne priemernom PC. Potom o rok na to konečne po mnohých odkladoch a leakoch vyšla a hru som takmer na šupu prešiel za jeden deň. Nezabudnuteĺný zážitok, odvtedy každý rok hru prejdem znova a čo je zaujímavé hra nikdy neomrzí a je aj dnes v roku 2024 obstojná v konkurencii ostatných hier. Jedná sa možno o najlepšiu hru vôbec.

 

Rok 2004 TOP 10

10. Sims 2
9. Flatout
8. Hitman 3 Contracts
7. Manhunt
6. Chronicles of Riddick Escape of Butcher Bay
5. Splinter Cell Pandorra Tomorrow
4. Painkiller
3. Doom 3
2. Far Cry
1. Half-Life 2













 

Rok 2005 sa niesol v rozhodovaní kam ďalej so životom, rozhodoval som sa o vysokej škole, kam si podať prihlášku, nasledujúcich maturitách o rok neskôr a iných formalitách. Preto možno aj hranie išlo opäť mierne do ústrania. Pre niekoho možno prekvapenie, že napr Battlefield 2 sa nenchádza v top 10, ale práve táto hra spolu s bf 2142 nepatrí medzi mojú obľúbené battlefield hry.

 

Desiate miesto patrí pokračovanie black and white, ktoré bolo prekvapivo odfláknuté v porovnaní s originálom, podpísalo sa nad tým aj problematický vývoj a tlak od vydavateĺa čo najskôr hru vydať, no napriek tomu je to pre mňa kvalitná záležitosť

Deviate miesto obsadilo Need for Speed Most wanted. Opäť zas a znova špičkovému arkádovému dielu tejto závodnej ságy so znova výborným pmätným soundtrackom a výborným príbehom ,ktorý skvele graduje. Skvelé ovládanie vozidiel, kde autá pôsobia že majú váhu a hra perfetkne využíva aj policajné naháňačky, ktoré skvele oživujú preteky.

Na ôsmom mieste skončil štvrtá Quake hra, rovnako ako pri treťom doomovi som hru prešie až o pár rokov neskôr keď bol na hru už výkonnejší hardware a som rád že som tak spravil, lebo aj napriek pomerne negatívnym reakciám na hru sa jedná o veľmi solídnu strielačku, ktorá celkom zaujímavým spôsobom rozširuje lore týchto hier, podobne ako doom 3 pre doom lore. Svojská záležitosť , ktorá aj dnes celkom dobre vyzerá na moderných počítačoch, ale treba nainštalovať zopár módov.

Siedme miesto patrí hre Swat 4, asi posledná kvalitná hra z tohto subžánru taktických strielačiek , kde si doporobna viete naplánovať postup ako zlikvidovať skupinku feťákov a dealerov alebo iných zločincov.

Na šieste miesto patrí GTA San Andreas. Neviem , no osobne ma táto hra aj napriek pôvodnému hypu až tak neposadila do kresla ako niektorých. Možno to bolo aj tým, že som bol tak trošku sklamaný z grafického spracovania, kde hra celkom hodne zoastávala v porovnaní s inými hrami , no to si vynahradzovala hlavne obrovskými možnosťami hrateľnostnými , ktoré hru zachraňovali, krásny príklad toho, že hra nemusí byť graficky pôsobivá, aby zaujala. Výborný radio soundtrack, skvelé možnosti customizácie postavy.  No hra nepatrí zrovna medzi moje obľúbené GTA hry, to ani zďaleka. Naopak prekvapivo môj brat hral túto hru strašne dlho, si pamätám, že už vyšlo GTA IV a on stále mal radšej San Andreas a drtil ho aj na výške na internáte dokolečka.

Piate miesto patrí Day of Defeat Source, vynikajúcej multiplayerovej class based strielačke na premakanom source engine. Dodnes nechápem z toho neskutočného atmosférické audia, kde strelba realisticky bola tlmená, keď ste počuli mg42ku ako sype do nepriateľov v inej ulici. Neskutočný zážitok a dodnes nepoznám lepší audiovizuál v multiplayerovej strielačke. Battlefield 1 sa ku tomu hodne priblížil.

Na štvrté miesto sa prepracovala Hra Brothers in arms a jej datadisk Earned in blood, ktorý vyšiel ešte v tom istom roku. Je to hra z druhej svetovej vojny, ktorá sa ale hraje omnoho ináč ako iné strielačky v podobe moh či cod. Je to taká taktická strielačka s veľmi zaujímavým a smutným príbehom a skupinke vojakov, ktorí bojovali počas 2svetovej vojny na francúzskom území pri invázií v normandii. Výborná záležitosť.

Pomyselný bronzovú medailu dostáva Call of Duty 2, teda pokračovanie call of duty, ktoré okrem grafiky vylepšilo takmer všetko oproti originálu, no napriek tomu, je dvojka pre mňa až nie taká dobrá hra ako pôvodné call of duty. Je to zvláštne, kedže vo všetkom je dvojka lepšia, ale možno je to kvôli tým misiám, ktoré nie sú až tak zapamätateĺné ako pri cod 1.

 

Druhé miesto patrí hre F.E.A.R. , prelomovej hre v podobe AI nepriateľov, kde nepriatelia skutočne používali taktiku pri tomu aby vás zklividovali a vedeli reagovať prefektne na zmenu prostredia a rôzne situácie pri súbojoch. Okrem toho hra bola výborná atmosferická strašidelná hra, kde vás vedela alma poriadne vylakať. Hrateľnosť bola aj vďaka havok fyzike výborná.

Hrou roku je bez debaty Splinter Cell Chaos Theory, v podstate prototyp vynikajúcej stealth akčnej hry, ktorá je do dnešného dňa v podstate neprekonaná. Graficky to bol opäť posun obrovský, rovnako misie a príbeh boli ešte o niekoľko levelov lepšie ako pri predchádzajúcich hrách. Výborná, dnes kultová hra, ktorá si získala mnoho nových fanúšikov. Škoda, že dnes je táto séria v podstate po poslednom nevydarenom diely úplne mŕtva.

 

 

Rok 2005 TOP 10

10. Black & White 2
9. Need For Speed Most Wanted
8. Quake 4
7. Swat 4
6. GTA San Andreas
5. Day Of Defeat Source
4. Brothers In Arms Road to Hill 30 a datadisk Earned in Blood
3. Call of Duty 2
2. F.E.A.R.
1. Splinter Cell Chaos Theory

 










 

Rok 2006 sa celý niesol v téme zmien ako v mojom živote osobnom živote, kde som maturoval a na jeseň sa zo mňa stal vysokoškolák a v hernej oblasti išlo skôr o jeden z tých slabších rokov, ale to je často aj prípad  a zákonitosť, že po ostatných rokoch plných hojnosti v podobe plných skvelých nový herných značiek a ich ešte lepších pokračovaní. Ale aj napriek suchšiemu roku v podobe prebytku kvalitných hier sa stale našlo zopár, ktoré vynikali spomedzi ostatných. Za spomentie stojí Just Cause, prvý diel, ktorý aj napriek tom, že nedosahoval kvalít jeho pokračovaní, tak priniesol niečo nové do open world hier, parádna odreagovačka, síce hodne zabugovaná, ale veľmi návyková sandbox hrateľnosť.

 

Desiate miesto obsadil Ghost Recon Advanced Warfighter. Tak trošku akčnejší pohľad na túto dnes legendárnu sériu taktických vojenských strielačiek. Z hry si vela nepamätám, len že graficky to bola veľmi vydarená hra a aj príbeh bol tiež celkom pútavý.

Deviate miesto patrí Rainbow Six Vegas. V tomto rebríčku druhá hra podľa noviel Toma Clancyho, ktorá bola rovnako ako ghost recon AW poňatá akčnejšie ako predošlé diely, z hry sa vytratilo plánovanie a taktika ale zase na druhú stranu bola hra viacej prístupnejšia pre masy.

Ôsme miesto patrí pokračovaniu Flatout, ktoré prinieslo okrem opäť peckového punk rock soundtracku aj mnoho vylepšení v podobe deštukcie vozidiel a skvelé nové závodné okruhy. Výborná odreagovačka, škoda, že kampaň bola taká odfláknutá.

Siedme miesto obsadil v poradí už štvrtý diel splinter cell série a tretia hra v poradí v tomto rebríčku top 10 hier podľa noviel toma clancyho, veľmi slušný rok od ubisoftu, asi posledný takýto v histórii ubisoftu. Aj napriek evidentnej konzolovitosti tohto SC titulus a jedná o prekvapivo kvalitný diel, ktorý neurazí ale ani nenadchne, celý aspekt dvojitého agenta je výborne spracovaný a príbeh je pútavý a plný zvratov.

Na šieste miesto patrí hra stratégia Company of Heroes, ktorá svojským spôsobom oživila stratégie z druhej svetovej vojny a od dôb sudden strike asi prvá stratégia, ktorá naozaj dosahovala vysokých kvalít. Škoda, že celá škála hry bola zameraná na malé bitky a súboje, hru ale zachraňoval výborný fyzikálny engine.

Piate miesto patrí tretej Call of Duty hre, ktorá napriek veľmi kratučkému vývoju dosiahla prekvapivo vysokej kvality. Aj dnes je až do oči bijúce, že hra vôbec nebeží dobre na ps3ke , že sa jedná o launch titul. No Aj napriek tomu, je tento tretí diel od vtedy neznámeho štúdia treyarch veľmi kvalitným pokračovaním, škoda, že hra nikdy nevyšla na PC, lebo graficky je to veľmi obstojná záležitosť aj dnes.

Štvrté miesto patrí prvej episode Half Life 2. Výborný plnohodnotný datadisk pre hru roku 2004, ktorý perfektne dopĺňa príbeh originálu a ukazuje čo sa vlastne stalo po konci druhého Half Life. Škoda, že datadisk je extrémne kratučký, a že prostredie sú take jednotvárne. Ale aj tak je to výborný datadisk a asi aj jediný, ktorý sa kedy dostal do môjho top 10 rebríčka.

Tretie miesto obsadila hra Resistance Fall of man, launch titul ps3 konzoly, ktorý som hral až v roku 2010, no napriek tomu si moje srdce hneď získal svojím vysokokvalitným spracovaním. Čo by som len dal za nejakú kvalitnú dlhočíznu tématickú strielačku na ps5 konzole napr. Resistance je neskutočne kvalitná hra, ktorá aj napriek pôrodným bolestiam novej konzoly má výborné spracovaný svet a príbeh. Sranda, že keď som hru hral tak mi v mnohom pripomínala druhý half life. Celú resistance sériu si občas znova zahrám sem tam, tak dobré sú tieto hry.

Druhé miesto patrí v poradí už štvrtému dielu Hitman série s názvom Blood Money. Jedná sa pravdepodobne o najlepšiu Hitman hru vôbec. Neskutočné grafické orgie, výborná znovu hrateľnosť, obrovitánske levely, veľký dôraz kladený na súvislý príbeh. A na dlhé roky aj posledný diel z tejto výbornej stealth série o nájomnom plešatom vrahovi s vytetovaným čiarovým kódom na zátylku.

 

Hrou roku 2006 je Prey. Pre mnohých možno prevkapenie, no pre tých čo hru poznajú a fakt že za ňou stoja vývojári human head studios, ktorí sú bývalý vyvojári z raven software, ktorí majú vo svojom portfóliu take pecky ako heretic, alebo soldier of fortune hry. A preto ani nie je prekvapením, že táto hra je akousi kulmináciou ich skvelých nápadov a talent, ktorý pretavili v najlepšiu hru roku 2006. Hra prey obsahuje toľko prelomových aspektov, ktoré boli použité potom v neskorších iných hrách, ako napr portály, alebo rôzne grafické novinky id tech 4 enginu, či hrátky s gravitáciou a prostredím, ktoré sa vám mení priamo pred očami a aj originálnym zbraňovým arzenálom, spôsobom akým sa hra vyrovnáva so smrťou hrdiny a celkovo originálny príbeh o indiánskom hrdinovy. Jediné negatívum je, že hra je pomerne krátka a viete ju prejsť už za 8 hodín. Za toľko viete prejsť trebárs datadisk episode one pre half life 2. To ale nič nemení na fakte, že to je špičková hra.

 

Rok 2006 TOP 10

10. Ghost Recon Advanced Warfighter
9. Rainbow six Vegas
8. Flatout 2
7. Splinter Cell double agent
6. Company of Heores
5. Call of Duty 3
4. Hafl Life 2 Episode One
3. Resistance Fall of Man
2. Hitman Blood Money
1. Prey

 













 

Rok 2007 bol aj rok kde sa mi podarilo úspešne ukončiť oba semester na vysokej škole, a v hernej oblasti sa po akomsi hernom suchu v minulom roku začalo opäť dostávať do normálnych koľají a začali vychádzať znova kvalitné hry a nebolo ich vôbec málo. Za zmienku stojí Medal of Honor: Airborne, svojím spôsobom revolučný titul, kde boli misie poňaté ako take maličké open world záležitosti, pomerne pekná moderná grafika, ale veľmi kratučká kampaň.

 

Desiate miesto patrí hre Dirt, resp. Colin Mcrae Dirt, závodnej rally hre, poňatej troška ináč ako predošlé diely v sérii, autori z codemasters sa snažili o akési festivalové poňatie týchto závodov a napriek tomu, že hra bola neúmerné hw náročná na to ako vyzerala, prehnaný bloom bol až do očí bijúci, no napriek tomu to bola celkom slušná porcia zábavy, kde okrem tradičných rally závodov, tu boli zakomponované aj Baja závody a rôzne raider vytrvalostné preteky s obrovskými Dakar vozmi.

Na deviatom mieste skončilo pokračovanie krvavej hry Manhunt, toto je hra , ktorá bola pre mňa trošku rozoruplná, iste príbeh bol omnoho lepší a hlavná postava omnoho lepšie vykreslená, no hrateľnostne to bol si myslím, že krok späť, hlavne niektoré misie boli totálne otravné, napr tie v katakombách alebo na začiatku v liečebni, ale hru opäť zachraňovala extrémne násilie a krvavosť a detail venovaný rôznym exekúciam, ale nie tým finančným.

Ôsma priečka patrí Team Fortress 2, náramne pekne štylizovanej hre a prekvapivému hitu tohto roku. TF2 na dlhé roky držala rebríček hrateľnosti na steame veľmi vysoko, Kvalitná zábava na dlhé večeri.

Siedme miesto patrí hre Motorstorm, neskutočnej závodnej pecke, od vývojárov z británie evolution studios, o ktorých ešte budem neskoršie písať pri ich inej výbornej hre. Ale späť ku motorstorm, jednalo sa na tú dobu výbornú závodnú hru kde prim hrala fyzika a deštrukcia, krásne pôsobivé prostredia a trate. Naozaj vysoko kvalitná záležitosť

Šieste miesto patrí Crysis, graficky neskutočne nadčasovej hre, ktorá dokáže potrápiť aj dnešné modern systému, pre niekoho môźe byť prekvapujúce že je až tak nízko v mojom rebríčku a je to hlavne kvôli tomu, že príbeh stál za málo a celkovo bola hrateľnosť napriek vysokej interaktivite prostredia taká fádna, umelá inteligencia nebula príliš inteligentná napriek zopár zaujímavým animáciam nepriateľov a celkovo bola hra veľmi zabugovaná.

Na piate miesto patrí hra Stalker, sranda , že hra, ktorá vyzerala omnoho horšie ako Crysis, je vyššie v rebríčku, no je to aj napriek otrasnej zabugovanosti hlavne kvôli nádhernej strašidelnej atmosfére celej zamorenej oblasti v okolí černobylu, okrem toho bolo na svoju dobu neskutočne pôsobivé ako volná a otvorená bola hrateľnosť tejto hry.

Zemiakovú medailu dostáva hra Uncharted Drake’s fortune, ktorá ako mnohé playstation exklutivity pred ňou trpela pôrodnými bolesťami ps3 konzoly. No napriek tomu bolo za technickými problémami naozaj skvelá hra s veľmi zaujímavým príbehom alá indiana jones resp tomb raider. Výborná záleźitosť, ktorá bola aj prekvapivo dlhá a jednalo sa v podstate o prvú poriadnu triple A záležitosť od naughty dog, ktoré nakoplo toto štúdio do výšin medzi talentovaných vývojárskych štúdií. A sony to dobre vedeli.

Tretie miesto patrí hre Portal, ktorá je podľa mňa do dnešného dňa neskutočne jednoducho a zároveň komplikovane spracovaná logická puzzle hra, ktorá nemala do tej doby obdoby. Šikovné puzzle založené na fyzike a rozmýšlaní v rámci portálov. Hru povýšilo okrem výbornej hrateľnosti aj vtipný príbeh v pozadí.

Druhé miest opatrí hre epizóda dva pre half life 2, ktorá je oproti prvej epizóde trojnásobne dlhšia a prináša do half life univerza hneď niekoľko noviniek a nových nepriateľov. Okrtem iného aj plno grafických vylepšení pre source engine ako phong rendering a dynamické tiene, ktoré dostávajú aj všetky predošlé half life hry. Výborný datadisk a v mojom zozname top10 už druhý datadisk. Môže za to aj fakt, že to bola na dlhé roky posledná hra z half life univerza, lebo GabeN nevie počítať do troch.

 

Hrou roku 2007 je pre mňa Modern Warfare, pre mnohých je táto hra hrou roku 2007, no podľa mňa je predsa len episode two v mnohých aspektoch omnoho lepšia, ale o nej onedlho. Toto call of duty prinieslo sériu do moderného konfliktu s teroristami a infinity ward vytiahli opäť eso z rukáva , veľmi pôsobivá kampaň plná zvratov a hollywoodskych momentov a výbuchov. Pecková, bombastická záležitosť.

 

Rok 2007 TOP 10

10. CMR: Dirt
9. Manhunt 2
8. Team Fortress 2
7. Motorstorm
6. Crysis
5. S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
4. Uncharted: Drake’s Fortune
3. Portal
2. Half-Life 2: Episode Two
1. Call Of Duty 4: Modern Warfare

 




 

Rok 2008 bol v mnohom rokom, ktorý priniesol okrem kvalitných hier aj mnoho noviniek v inej oblasti , slovensko odsúhlasilo zavedenie novej meny na 1 januára roku 2009 a mnohé zmeny nastali aj personálnej oblasti, ale to si nechám pre seba. Hry, ktoré sa nedostali do top 10 a stoja napriek tomu za zmienku je datadisk warhead pre crysis, ktorý bol v mnohom lepší ako original, ale zase na druhú stranu to bola extrémne kratučká záležitosť. No a za zmienku stojí aj tretí fallout, ktorý pre mňa bol tak trošku sklamaním, prechod do 3D mi nesadol a keď na to teraz tak v retrospective spomínam tak si myslím, že som mal pravdu a až štvrtý diel dokázal vo mne prebudiť tú túžbu po post apokalyptickej amerike, ale o tom neskoršie.

 

Desiate miesto obsadil druhá Resistance hra, ktorá bohužiaľ nedosahovala kvalít fall of man, ale aj tak to bola slušná porcia zábavy, pre mňa to bola z nepochopiteľných dôvodov taký zvláštný grafický downgrade, to by možno ani tak veľmi nevadilo ale aj hrateľnostne to bol taký zvláštny diel , bolo vidieť že vývoj bol tak troška unáhlený.

Deviate miesto patrí hre Dead Space, výbornému thrillerovému hororu na opustenej vesmírnej stanici zamorenej zmutovanými zrúdami. Krásna grafika, a hra ktorá sa o 15 rokov neskôr dočkala pôsobivého remaku, ktorý hrateľnosť aj v mnohom vylepšil a hlavne odstránil z hry ten konzolový syndróm, kde na PC bol dead space takmer nehrateľný.

Ôsme miesto patrí Battlefield Bad Company, vynikajúcej strielačke plnej deštruktívneho prosredia nielen v kampani ale aj v online multiplayeri. Výborná hra, kde dice sa konečne odhodlali ku plnohodnotnej kampani a náramne sa im to vydarilo. Skvelé humorné ladená kampaň a návykový multiplayer robili z hry jednu z najlepších hry roku 2008

Siedme miesto patrí Call of duty world at war. Piatemu dielu call of duty v poradí, ktorý mal na starosti treyarch, aj napriek tomu, že hra bola prijatá vlažne u hráčov, tak ja osobne som si ju veľmi oblúbil a dovolím si tvrdiť, že druhá svetová bola spracovaná minimálne tak dobre ako pri prvom call of duty, čo hru robilo skoro lepšou bol gibbing system, kde ste náckov vedeli rozprášiť na totálnu drť.

Šieste miesto obsadila ďalšia hra z prosredia druhej svetovej vojny a tretí diel v poradí zo série Borthers in Arms Hell’s Highway. Hra vyinikala hlavne v nádhernej realistickej grafike a vysoko kvalitným spracovaním chovania zbraní a ovládania vášho týmu vojakov. Asi pravdepodobne najlepší diel BiA série a pravdepodobne aj posledná hra na motívy druhej svetovej , ktorá za niečo stála.

Piate miesto patrí Left 4 dead , valve druhú polovicu rokov 2000 totálne valcovali konkurenciu a vydávali jednu pecku za druhou, výborná zombie coop hra, asi jediná coop hra v mojich top 10 zoznamoch a to aj preto, že bola plne hrateľná aj čisto sólo a atmosféra v tejto hre sa dala krájať, parádny source engine v kombinácii s havok fyzikálnym enginom z hry robili absolútnu hitovku medzi hráčmi.

Štvrté miesto patrí motorstorm pacific rift, peckové závody, ktoré priniesli pár zaujímavých elementov do závodnej série. Štúdio evolution studios priniesli opäť výborné navýkové závody, ale aj napriek krátkej dobe vývoja v plnohodnotnej forme.

Tretie miesto patrí závodnej hre GRID od codemasters, hra pri ktorej som strávil nespočetne veľa času, dokonca som si raz dal aj 24 hodín le mans závody s 24 hodinovým timerom, no bola to švanda, ale nedal som to, po troch hodinách som to ukončil :D Ja som bol odjakživa obrvoským fanúšikom TOCA hier od codemasters od TOCA 1, po TOCA 3, TOCA TDM a tak podobne až po GRID a práve GRID je pravdepodobne akousi kumuláciou tých najlepších elementov, ktorý robí z tejto hry jednu z najelpších závodných hier vôbec.

Striebornú medailu dostáva hra Far Cry 2, FC2 je interaktívna oáza , kde sa zbrane realisticky zasekávajú a degradujú, kde oheň realisticky horí a dokáže sa rozrásť do nepríjemných lesných požiarov. Kde afriku je cítiť z obrazovky monitora, kde každý východ a západ slnka je malebný. Far Cry 2 je hra, ktorá je tak jedinečná, že pokračovania tejto série sú len slabé odvary tohto jedinečného titulu a unikátneho spracovania od ubisoftu. Niekoho to možno ani neprekvapí, ale je to ten rovnaký a identický Ubisoft team, ktorý priniesol herné pecky ako prvý splinter cell, pandorra tomorrow a chaos theory a ešte aj r6 raven shield, či obe podarené prince of Persia hry, sands of time a warrior within, slušné portfolio. Preto ma ani neprekvapuje, že Far Cry 2 je tak kvalitná hra, ktorá bohužial vyšla v roku 2008.  Hra ktorá aj napriek silnej konkurencii v podobe molocha GTA IV zvládla dotiahnuť na druhé miesto v mojom rebríčku TOP 10 hier. Far Cry 2 je tak neskutočne jedinečná hra, ktorá asi nikdy nebude zreplikovaná, rok 2008 bolo obdobie keď Ubisoft vedeli robiť hry s dôrazom na detail a hrateľnosť.

Prvé miesto obsadila pre mňa najlepšia GTA hra vôbec , Grand Theft Auto IV, a zároveň aj prvá a jediná hra, ktorá túto poctu dostala. Dôvod je jednoduchý, engine RAGE, ktorý dal zabrať aj tomu najlepšiemu PC v roku 2008 a aj dnes je to extrémne náročný engine, ktorý oplýva neskutočnou interakciou a parádnou zábavnou fyzikou a jazdným modelom. Hru navyše extrémne dobre dopĺňa temný ale aj realistický príbeh srbského imigranta nika bellica, jeho rodiny, známych a nepriateľov. Výborná sága a do dnešného dňa kulminácia talentu rockstar games. Len čas ukáže či GTA VI dokáže túto legendárnu a kultovú záležitosť prekonať, kedže GTA V bolo pre mňa skôr takým miernym sklamaním hlavne v porovnaní s GTA IV, ale o tej hre neskôr

 

Rok 2008 TOP 10

10. Resistance 2
9. Dead Space
8. Battlefield Bad Company
7. Call of duty World At War
6. Brothers in Arms Hells Highway
5. Left 4 Dead
4. Motorstorm Pacific Rift
3. Grid
2. Far Cry 2
1. GTA IV

 







 

Pomalu ale isto sa blíźi koniec desaťročia a kvalita hier začína rovnako ako to predošlé desaťrocíe resp. koniec milénia oúť kulminovať. Začínajú vychádzať aboslútne herné pecky, mne sa podarilo konečne po rôznych prestávkach dostať sa naspäť na výšku, síce na iný študijný odbor ako moje predošlé dva nedokončené, ale rozhodol som sa zaprieť sa a túto školu dokončiť. V hernej oblasti prišli tento rok konečne plnohodnotné konzolové exkluzivty, ktoré už naštastie netrpeli popôrodnými bolesťami a dokázali využiť výkon ps3ky na plno. Za zmienku stoja hry, ktoré sa žialbohu nedostali do top 10 rebríčka, jednou z nich je hra Fuel, open world závodná post apo hra s asi najväčším herným svetom a mapu vôbec. Potom tu je ešte hra Sabouteur, ktorá sa aj napriek svojej vysokej kvalite nedostala do zoznamu a potom je to pokračovanie FEAR 2 project origin, viacej rozporuplnejšie pokračovanie hádam ani nepoznám a aj preto som hru nemohol zaradiť do zoznamu ale za zmienku určite stojí

 

Desiate miesto patrí hre veľmi malej online multplayerovke Battlefield 1943, ktorá bola pravdepodobne asi prvý digitálnym titulom na konzoly aký kedy vyšiel. Rovnako sa jednalo o akýsi reskin bad company, ale veľmi podarený, výborný bol hlavne air superiority mód kde ste bojovali len v lietadlách.

Deviate miesto patrí jedinečnej hre Flower, hra ktorá naplno využívala dualshock 3 ovládač, krásny soundtrack a hra , ktorá zaujímavým spôsobom spracovala tému environmentálnej katastrovy. Pôvabná oddychová zálžitosť s krásnou grafikou a spracovaním

Ôsme miesto patrí Need for Speed Shift, prvá nfs hra, ktorá sa snažila o realistickejšie poňatie závodov a ja osobne si myslím, že sa im to náramne podarilo, hlavne pohľad z helmy bol parádny, a rovnako aj deštrukčný model, grafika a zvuky, nadčasová záležitosť.

Siedme mieste patrí pokračovanu chronicles of Riddick hry, s podtitulom Assault on Dark Athena, v podstate v každom jednom aspekte vylepšeným prvý dielom escape from butcher bay, ktorá vyšla 5 rokov predtým, grafika je rovnako vylepšená, rovnako aj prostredia sú rozmanitejšie a omnoho väčšie, znova hlavnú postavu nadaboval vin diesel a sekundovali mu skvelo brian bloom ,steve blum, mark ivanir,  Nolan North, Giddeon emery a Lance Henricksen. Starbreeze štúdio má neskutočný talent a nie je to vôbec posledná hra od tohto štúdia, ktoré bude v zozname top 10 hier.

Siesta priečka patrí Modern warfare 2, tradične každý rok vychádza už 6 rokom po sebe cod hra a aj po šiesty krát sa dostáva do môjho zoznamu top 10 hier toho, ktorého roku. A to zaslúžene, nie je to vôbec náhoda. MW2 mala výbornú kampaň, ale bohužiaľ doplatila na kratučký vývoj, kde hra je v porovnaní s predchodcami extrémne krátka a dá sa prejsť za 5 hodín. Kampaň je ale bombastická a plan hollywoodskych momentov ako ju poznáme.

Piate miesto patrí Left 4 Dead pokračovaniu, ktoré rovnako ako predchodca je plne hrateľný aj solo a okrem vylepšenej grafiky hra dostala aj nových nepriateĺov, skvelé detailnejšie mapy a prostredia a nové postavy, vynikajúca zombie strielaćka plná detailov a zábavy.

Štvrté miesto patrí Mirrors Edge, hre, ktorej prvotnú ideu ukradli EA od Dana Vávru. Nie že by mi po tejto informácii kvalita hry klesla v mojich očiach, ale je to pre mňa tak troška sklamanie, kedže som myslel, že toto bol originálny nápad od talentovaných dice, ale zase nie všetko čo sa leskne je zlato. Napriek tomu sa jedná o jedinečnú hru svojho druhu s krásnym soundtrackom a unikátnym art stylom.

Tretie miesto patrí unikátnej závodnej rally hre od Codemasters Dirt 2. Vývojarí sa rozhodli kompletne odstrániť meno Colina Mcraea z názvy hry z nejakého dôvodu, ale kvalita hry tým vôbec neutrepela. Parádny festivalový feel celej hry povyšuje túto aj na dnešnú dobu parádne graficky spracovanú rally hru na totálne iný level. Ani si neviem vybaviť koľko krát som kampaň tejto hry prešiel, možno aj 10 krát. Výborne graduje, skvele sú spracované postavy, nie sú otravné, AI ostatných závodníkov je inteligentná a soundtrack je chytlavý. Legendárna hra.

Po Dlhej úvahe som sa rozhodol druhé miesto udeliť Killzone 2, je to možno rovnako ako v prípade predošlého roku medzi FC2 a GTA IV. Killzone 2 je jedinečná unikátna strielačka, ktorá doposiaľ nemala na konzolách obdoby, tak neskutočne kvalitne spravená strielačka na páčkovači tu nikdy nebola. Na hre je vidno že mala obrovský rozpočet, v mnohom pripomína druhý half life, hlavne z poľadu havok fyziky. Chovanie zbraní je neskutočne parádne spracované, máte pocit ako každá jedna hra má svoju váhu, model zbrane vyzerá až hrozivo realisticky. Taktiež aj pocit so strelby pôsobí ako keby ste strielali z reálnej zbrane. Asi žiadna iná hra nemá takto fantasticky spracované strielanie zo zbrane, potom tu je krytie za prekážky, ktoré je výborne intuitívne spracované a nie jedna hra si z killzone 2 spravila inšpiráciu. Príbeh trošku zaostáva ale zasadenie hry, frakcie, celý ten feel hry je pôsobivý a tajomne zaujímavý. Potom tu je zvuk, to je kapitola, ktorej by som sa dokázal venovať v nasledujúcich dvoch stranách, preto napíšem len, že lepšie audio v hre som doteraz nepočul. Celkovo artstyle hry je jednoducho skvelý.

 

No a hrou roku 2009 je pre mňa Uncharted 2 Among Thieves, čo sa dá napísať o asi najoceňovanejšej hre roku 2009, tá hra získala asi goty ocenenie hádam v každom jednom hernom časopise na svete a na online magazínoch. Uncharted 2 je jednoducho neskutočná jazda od začiatku až po koniec, jediná výtka tejto hry spočíva snáď v priemernom pocite zo strelby, no na svoju dobu to bolo postačujúce. Okrem tejto výtky je táto hra absolútne bezchybne perfektná.

 

Rok 2009 TOP 10

10. Battlefield 1943
9. Flower
8. Need For Speed Shift
7. The Chronicles of Riddick Assault on Dark Athena
6. Call of duty modern warfare 2
5. Left 4 Dead 2
4. Mirror’s Edge
3. Dirt 2
2. Killzone 2
1. Uncharted 2 Among Thieves









 

Tak ako pri predošlom článku si nie som vôbec istý či je namieste robiť takéto rebríčky, predsa len hra ktorá vyšla v roku 2000 asi ťažko prekoná hru, ktorá vyšla takmer o dekádu neskôr, Výpovedná hodnota asi nebude vysoká, ale za pokus to stojí. Hry sú si viacmenej rovnocenné, kedže boli hrami roku a rebríček skôr slúźi ako taká sumarizácia a personálna preferencia niektorých z nich viacej a niektorých zas menej. Na mieste by bolo skôr zhodnotiť hry za jednu dekádu podľa žánrov aspoň. Ale to by bolo za prvé omnoho jednoduchšie a výpovedná hodnota by bola takmer ešte viacej nič nehovoriaca za druhé by sa celkom jednoducho dalo predpokladať, ktoré hry budú na špičke rebríčku, tie novšie, lepšie, expanznejšie samozrejme ako tie staršie. Nemusí to byť pravidlom, ale v 99 percentách prípadov to tak je. Kedže aj herní vývojári sa snažia prekonať samých seba a tak vyvíjajú hry, ktoré sú lepšie ako predchodca. A Tento rebríček je toho krásnym príkladom

 





napísal PrecedaVlasť 18.9.2024



Páči sa mi! (+2)

TOP 10 HRY 2000 ROKOV

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| TOP 10 hry 2000 rokov
[pridal PrecedaVlasť 18.9.2024 2]
| Najikonickejšie herné momenty minulej dekády
[pridal PaPoČa 4.7.2024 28]
8.0
| Enemy Front: Aspoň na chvíľku partizánom
[pridal roman2910 1.6.2024 6]
7.0
| Homefront
[pridal roman2910 30.5.2024 10]
| Moderné walking simulátory - úvaha
[pridal PrecedaVlasť 24.5.2024 136]
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 104]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (14)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Arma 3 dlc (2)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (4)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Test drive unlimited sc: niekt... (0)
Čaute, je tu niekto kto hrá TDU:SC na PC? Rád by s...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26638)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk