XIAOMI 14 ULTRA

XIAOMI 14 ULTRA

9.5

Chcete kvalitný mobil a fotoaparát v jednom?

Xiaomi ani tento rok nevynecháva oblasť fotomobilov a s modelom Xiaomi 14 Ultra do tejto sféry doslova skočil. Xiaomi 14 Ultra je high-endový mobil, ktorý vďaka kvalitným kamerám a fotodoplnku v podobe Photography kitu je doslova fotomobilom.

Ultra dopĺňa štandardnú verziu Xiaomi 14, o ktorej sme písali minule. Obsahuje rovnaký Snapdragon 8 Gen 3 procesor, ale kladie väčší dôraz na kamery, ktoré sú už v základnej verzii kvalitné, ale tu sú ešte výraznejšie vylepšené. Prakticky až natoľko, že sú najlepšie, alebo jedny z najlepších kamier v mobiloch vôbec. K tomu sa zmenil aj displej, ktorý má v tejto verzii zahnuté hrany na všetkých štyroch stranách. Pôsobí tak luxusne.

  • Displej: 6.73 " LTPO AMOLED, 68B colors, Dolby Vision, HDR10+, 120 Hz, 3000 nit, 1440 x 3200px
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 3
  • OS: Android 14, HyperOS
  • Pamät: 16GB RAM / 512GB UFS 4.0
  • Kamera: 50 MP, f/1.6 or f/4.0, 23mm (wide), OIS
    50 MP, f/2.5, 120mm (periscope telephoto 5x zoom)
    50 MP, f/1.8, 75mm (telephoto 3.2x zoom)
    50 MP, f/1.8, 12mm, 122° (ultrawide), Dual-Pixel PDAF
    TOF 3D, (depth)
  • Selfie: 32 MP, f/2.0, 22mm (wide), 0.7µm
  • Nabíjanie: 90W wired, 80W wireless, 10W reverse wireless
  • Rozmery:  161.4 x 75.3 x 9.2 mm 
  • Váha: 224 g
  • Batéria:  5000 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Očakávajte teda mobil v štandardnej veľkosti, ale s masívnejšou kamerou a mierne vyššou váhou, no zároveň výkonný a s pôsobivým displejom.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra Mobil prichádza s púzdrom a aj 90W nabíjačkou
Mobil prichádza s púzdrom a aj 90W nabíjačkou


Xiaomi 14 Ultra Z prednej strany vyzerá ako štandardný mobil
Z prednej strany vyzerá ako štandardný mobil


Xiaomi 14 Ultra Zozadu už vidíte, že mobil je niečo viac ako vďaka kamere, tak koženému povrchu.
Zozadu už vidíte, že mobil je niečo viac ako vďaka kamere, tak koženému povrchu.





Konštrukcia

Samotný dizajn ide v štandardoch až na veľkú vysunutú kruhovú kameru v zadnej časti, ktorá je impozantná, rovnako je impozantný aj predný displej, ktorého sklo nie je zaoblené len na bokoch, ale aj na všetkých štyroch stranách. Je to waterfall displej, ktorý je tak na každej strane mierne zaoblený, ale ak sa bojíte zaoblený tak sa nemusíte báť, že by to bol veľký skok, je to len jemné zaoblenie. Mimochodom, displej je OLED s 1440p rozlíšením a vysokým 3000-nitovým jasom. 

Zároveň vzadu má mobil pôsobivý zadný kryt, ktorý nie je zo skla, alebo plastu, ale je koženkový, čo dodáva pocit luxusu a príjemného držania. Mobil sa vám len tak nevyšmykne. Aj keď určite sa oplatí naň pridať aj obal - pre istotu. Základný obal je pribalený a nie je zlý, ale určite ak chcete mobil posunúť vpred, oplatí sa ísť do luxusného obalu s prešívaným látkovým poťahom v Photography kite. 

Ale tu treba vedieť, že ako koženková úprava v základnom mobile, tak látka v photography obale, sa môžu špiniť a nie je to ideálne v špinavších prostrediach, tam je lepšie použiť umelohmotný kryt. 

Xiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 UltraXiaomi 14 Ultra

Čo sa týka samotných kamier, tie sú v tejto verzii štyri 50-megapixelové a teda všetky rovnako jemné aj keď každá inak zameraná. Hlavná kamera má parády  jednopalcový senzor s vysokou citlivosťou a nastavením od  f/1.6-f/4.0. Je, samozrejme, Wide, pridáva sa 3,2x zoom senzor ako aj periskopický senzor s 5x zoomom a ultrawide senzor so 122 stupňom fotenia.  Doplnkom je ešte TOF senzor na detekciu hĺbky. Je to poriadne nabité a vďaka tomu skutočne fotíte veľmi blízko reálnych fotoaparátov.  Pridaná je predná 32MP kamera.

Celé to vytvára priam parádne fotky a to ako prírody, tak aj perfektne zoomuje na kvety a hmyz, kde si vie samé zaostriť, nočné fotky sú tiež parádne, kde jednopalcový senzor vytiahne dostatok svetla z okolia. Aj keď, samozrejme, v rámci možnosti. Selfie sú tiež vo veľmi vysokej kvalite. K tomu samotné fotky si vzhľadom na spoluprácu s Leicou si ich môžete obohatiť o Leica filtre, kde je na výber autentický, alebo živý filter a viete vyberať aj s doplnkových filtrov s rôznou farebnosťou.

Čo sa týka maximálneho zoomu, ten je 120x a je prekvapivo dobrý, ponúkne oveľa lepšie zachytenie ako bežné high-endy. Nemusí si toľko vymýšľať cez AI a reálne vidieť určité objekty. 

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra Určite sa oplatí dokúpiť Photography kit.
Určite sa oplatí dokúpiť Photography kit.


Xiaomi 14 Ultra Photography kit vám z mobilu doslova spraví fotoaparát.
Photography kit vám z mobilu doslova spraví fotoaparát.


Xiaomi 14 Ultra Pridá sa doplnková batéria s ovládacími tlačidlami na fotografovanie a natáčanie.
Pridá sa doplnková batéria s ovládacími tlačidlami na fotografovanie a natáčanie.





Photography kit

Photography kit sa dá samostatne dokúpiť a pridáva ako kovový obal potiahnutý vzadu látkou, vďaka ktorému mobil bude vyzerať parádne a dopĺňa to fotografickým násuvným modulom, vďaka ktorému sa vám mobil doslova zmení na fotoaparát. Ak pôjdete do prírody, alebo na dovolenku, môžete si tak kedykoľvek z mobilu spraviť fotoaparát. Násada totiž prináša ako tlačidlo spúšte, ktorým fotíte ako na fotoaparáte, tak má mechanický zoom, ale samostatné tlačidlo je aj na nahrávanie a koliesko na jas. Veľmi pekné možnosti.

Pričom tlačidlá si môžete aj predefinovať na iné funkcie. Jediné čo mi na násade trochu vadilo a konkrétne na zoome, bolo to, že zoomovanie je pomalé. Síce držíte páčku, ale zooming ide relatívne pomaly, chcelo by to postupnú akceleráciu, aby ste sa reálne dostali aj k maximálnemu 120x zoomu nemuseli čakať minútu alebo ísť cez obrazovku. Ale aj tak veľmi užitočné a praktické. K tomu násada má aj svoju 1500mAh batériu, ktorou rozšíri batériu mobilu. 

Pridávajú sa aj tri kovové násady okolo kamery, ktorými si môžete dizajn prispôsobiť, je tu základná kovová násada, medená, ale aj vyvýšená kovová pre lepšiu ochranu objektívu.

Pekná vec je aj to, že vďaka veľkosti násady môže fungovať aj ako statív a mobil tak viete položiť a natočiť sa. Aj keď, samozrejme, nenechávajte ich ďaleko od seba, keďže mobil nie je práve najlacnejší.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra Displej je waterfall so zaoblením na všetkých štyroch stranách.
Displej je waterfall so zaoblením na všetkých štyroch stranách.


Xiaomi 14 Ultra HyperOS nadstavba na aAndroid je decentým upgradom MIUI.
HyperOS nadstavba na aAndroid je decentým upgradom MIUI.


Xiaomi 14 Ultra S fotografickým doplnkom viete fotiť a približovať bez ťapkania po displeji
S fotografickým doplnkom viete fotiť a približovať bez ťapkania po displeji





Výkon

O výkon sa tu nemusíte báť, je tu superrýchly Snapdragon 8 Gen 3 procesor, ktorý vás nesklame, a ponúkne výkon na úplne všetko, čo potrebujete. Je výkonný a pomáha ako pri fotení, tak s plynulosťou systému a veľmi dobre na ňom pôjdu aj hry.  Čo sa týka benchmarku, Xiaomi s výkonom nešetrí a ide s procesorom vyššie ako Samsung, aj keď to má dopad na batériu a tá si za jeden benchmark v Antutu zobrala aj 7%-10% batérie. Rovnako sa pri výkone zahreje a jeden test Antutu ho dal na 47 stupňov. Je to daň za vysoký výkon, ktorý Xiaomi neobmedzuje. Ale pri bežnom použití nikdy nejdete na plný výkon dlhšie.

 

Výkonu veľmi pekne pomáha rýchle SSD a to na čítanie 4000MB/s a na zápis 3100MB/s. Je to prakticky také rýchle ako bežné PC SSD a všetko súvisiace s načítavaním alebo aj zápisom pri videách bude bleskové. Tu špeciálne editovanie nahratých videí cez fotoaparát.

Systém

System Xiaomi už používa svoj nový HyperOS s nadstavbou nad Androidom. Tá v zásade nemení MIUI, ale pridáva mu nové možnosti hlavne v prepojení s inými Xiaomi zariadeniami.  Mimo toho systém ponúkne všetky potrebné základné aplikácie, kde majú svoj store, svoj prehliadač, motívy, video aplikáciu, hudobnú aplikáciu a aj hlbokú aplikáciu zabezpečenia a možnosťami čistenia, zvyšovania rýchlosti a vírusovej kontroly.  V hrách zase game turbo možnosť s optimalizáciou na hranie.  Plus, samozrejme, upravenú foto aplikáciu, ktorá má špeciálne doplnky práve pre tento mobil.

Batéria je v mobile 5000mAh s pekným 90W nabíjaním. Nie je to síce 120W, ale 90W vám mobil nabije za slušných 40 minút. Výdrž už bude záležať od vášho používania ale minimálne deň a pol, eventuálne dva vám vie vydržať. Spomínaná násada z Photography kitu s 1500mAh batériou vám výdrž predĺži o približne 23% kde ak vám klesne batéria v mobile po 80% začne vám ju dobíjať.

K tomu okrem káblového nabíjania má mobil aj 80W wireless nabíjanie, ak by ste preferovali tento systém.

Xiaomi 14 Ultra
Xiaomi 14 Ultra Photography kit má aj sériu ochranných objektívov, ktorými viete mobil modifikovať
Photography kit má aj sériu ochranných objektívov, ktorými viete mobil modifikovať


Xiaomi 14 Ultra Ak máte radšej medenú farbu, môžete si vybrať tú.
Ak máte radšej medenú farbu, môžete si vybrať tú.


Xiaomi 14 Ultra Štandardne je v balení aj umelohmotný obal
Štandardne je v balení aj umelohmotný obal




Celkovo je Xiaomi 14 Ultra pôsobivý mobil a je vhodný hlavne pre fanúšikov fotenia. Ako pre svoje možnosti, tak aj cenu. Musíte chcieť práve toto spojenie mobilu a fotoaparátu, aby vám oplatilo siahnuť práve po tomto mobile. Ale ak sa rozhodnete, dostanete pôsobivé fotografické možnosti, ktoré ešte vylepší Photography kit. Ten vám doslova z mobilu spraví fotoaparát. Mobil ponúka jedny z najlepších kamier v mobiloch doteraz a k tomu nezaostáva ani v ostatných štandardných oblastiach, kde má parádny displej, rýchly procesor a aj rýchle nabíjanie.


napísal saver 26.6.2024
Páči sa mi! (+3)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
XIAOMI 14 ULTRA
48
[26.6. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY BUDS3 PRO
28
[31.7. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP6
23
[2.8. 2024]
9.0
MOTOROLA RAZR 50 ULTRA
12
[14.8. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD6
27
[16.8. 2024]
9.0
XIAOMI 14T
29
[27.9. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.5
XIAOMI 14 ULTRA
+ kvalitný displej a vysoký výkon
+ jedinečné kamery na každý typ snímania
+ Photography kit doplnok, ktorým z mobilu spravíte doslova fotoaparát
- výkon si vypýta z batérie svoje
- v prípade ceny si tiež pýta svoje


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Alienware / nový notebook (0)
Ahojte chcem si kúpiť herný notebook ktorý by som ...
|Nové pc (6)
Ahojte! Asi po 16 rokoch sa chcem vrátiť k PC, (...
|Predám pc | rtx 4070 | i5 1270... (0)
Predám PC s nasledujúcimi parametrami: GPU: Nvi...
|Hype momenty pre hry (e3 revea... (5)
Som si tak spomenul na hype z roznych (dnes uz sta...
|Lotr:return to moria - môj rev... (13)
Mám už cez 100 hodín odohraného času a tak si hovo...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26902)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk