SAMSUNG GALAXY Z FLIP6

SAMSUNG GALAXY Z FLIP6

9.0

Nové véčko od Samsungu, teraz aj s AI

Samsung štandardne začiatkom roka vydáva hlavnú S sériu mobilov a na leto si necháva svoje otváracie mobily. Teraz predstavil už šiestu generáciu Fold a Flip mobilov. Môžete si tak znovu vybrať, či chcete väčší, priam tabletový otvárací mobil, alebo naopak malý kompaktný mobil, ktorý pekne vopcháte aj do malého vrecka. Oba teraz prichádzajú s novým dizajnom a, samozrejme, aj novým procesorom s AI možnosťami.

Samotná AI je základ marketingu nových mobilov tento rok a síce sa nedá povedať, že by to pre ľudí bolo rozhodujúce, ale niektoré funkcie sú skutočne užitočným prídavkom. Špeciálne  pri lifestylových mobiloch ako Flip6, na ktorý sa pozrieme teraz. Ten znovu ponúkne véčkový dizajn a je určený pre tých, ktorí chcú štýlový a malý skladací mobily. Nakoniec tak ako pri všetkých predchádzajúcich verziách. Len teraz znovu lepší.

  • Displej: 6.7 " Foldable Dynamic AMOLED 2X, HDR10+, 120Hz, nit, 1080 x 2640px
  • Druhý displej: 3.4 " Super AMOLED 720 x 748
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 3
  • OS: Android 14, One UI 6.1
  • Pamät: 256GB 8GB RAM, 512GB 12GB RAM /
  • Kamera: 50 MP, f/1.8, (wide), dual pixel PDAF, OIS
    12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1.12µm
  • Selfie: 10 MP, f/2.2, 23mm (wide), 1.22µm
  • Nabíjanie: 25W wired 15W wireless, 4.5W reverse wireless
  • Rozmery:  165.1 x 71.9 x 6.9 mm 
  • Rozmer zložené:  85.1 x 71.9 x 15.1 mm 
  • Váha: 187 g
  • Batéria:  4000 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Vo Flip6 dostanete malý mobil s najvyšším procesorom,  teraz v modernizovanom dizajne bez zaoblených hrán. Rozmery mu zostávajú takmer rovnaké ako pri Flip5, ale zatvorený je teraz o pár desatín milimetra tenší. Teraz je už aj prachuodolný, kde sa IPX8 certifikácia mení na IP48. Zlepšili sa aj kamery, zvýšila pamäť a zväčšila batéria. Skutočne Samsung tu zapracoval. 

Samsung Galaxy Z Flip6
Samsung Galaxy Z Flip6 Mobil už štandardne prichádza len s nabíjacím káblom.
Mobil už štandardne prichádza len s nabíjacím káblom.


Samsung Galaxy Z Flip6 Flip mobil je otvárací s tým, že má veľký predný displej, ten má miniaplikácie a aj možnosť fotenia selfie.
Flip mobil je otvárací s tým, že má veľký predný displej, ten má miniaplikácie a aj možnosť fotenia selfie.


Samsung Galaxy Z Flip6 Ak Flip otvoríte, máte prakticky štandardný mobil.
Ak Flip otvoríte, máte prakticky štandardný mobil.





Konštrukcia a kamery

Samsung sa v mobiloch tento rok zbavil zaoblených hrán a rovnako to je aj pri Flipe. Hrany sú tak skosené a ploché, aj keď rohy mobilu zostávajú oblé (oproti tomu Fold už je úplne hranatý aj v rohoch). Celkovo mobil pôsobí príjemne a luxusne. A to aj vďaka materiálom, kde má mobil teraz vylepšený armor aluminum materiál, ktorý je znovu odolnejší na škrabance. Pridaný je Gorilla Glass Victus 2 na vonkajšom displeji. Vnútorný displej stále zostáva prekrytý fóliou, keďže tam iná možnosť nie je. Fólia je však dostatočne odolná proti prípadným škrabancom nechtami.

Na okrajoch nájdete štandardné volume a power tlačidlo, kde power má v sebe senzor odtlačkov prstov.  Nechýba USB-C port a slot na kartu. Displej sa výraznejšie oproti predchodcovi nemení, len sa zvyšuje jas z 1750 nitov peaku na 2600 nitov. Poteší to hlavne na slnka vonku. Vonkajší displej zostáva rovnaký, 3,6-palcový a mierne odrezaný blízko kamier. Nejde na celú plochu ako konkurenčný Razr 50 Ultra. Stále je dostatočne veľký na ovládanie aplikácií pre rýchly prístup.

Kamera vnútri zostáva 10MP a postačí na videohovory alebo nevyhnutné veci, ktoré chcete riešiť na veľkej obrazovke. Nepotrebujete ju na selfie, keďže tie v tomto mobile to viete riešiť veľkými kamerami vzadu. Hlavné kamery zostávajú  dve, ale wide kamera je upgradovaná a zatiaľ čo minule bola 12MP, teraz je 50MP a ultrawide zostáva 12MP. Nie je tu zoom kamera, čo je troch škoda. Mobil síce vie digitálne zoomovať 2x bez straty kvality, ale maximum je obmedzené na 10x priblíženie, kde už približuje digitálne s prídavkom AI filtrov.  Mobil je tak vhodný na instantné zábery, selfie a aj prírodu z diaľky, ale výrazne s ním nezazoomujete.

Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6

Zo zaujímavých funkcii mobil má na zadných kamerách automaticky zoom poháňaný AI, ktorý vie priblížiť postavu v zábere a má aj AI filter na portrétové fotky. Pridáva sa aj Instagram Nightography funkcia, pre pôsobivé nočné fotky. AI sa postará aj o zníženie šumu, pridanie HDR, kontrastov, alebo rozšírenie farieb. Teda základné veci, ktoré by si lifestylový majitelia mohli želať. Zároveň to, samozrejme, nie je všetko, čo AI ponúka, sú tu aj štandardné funkcie, AI vylepšenia fotky, odstránenia objektu z fotky, alebo naopak dokreslenia niečoho do fotky. Stačí naznačiť obrysy objektu a AI vám ho do fotky pridá. Pekným doplnkom je pretvorenie tváre cez AI do rôznych vizuálnych štýlov. Samozrejme, pridané sú aj rôzne filtre.

Zo zaujímavostí Flip má aj camcorder grip, kde môžete mobil držať podobne ako kameru, keď je mobil zahnutý a obraz kamery sa vám zobrazí na časti vnútorného displeja. Samozrejme, zohnutý mobil viete pri položení použiť ako statív, kde ho len položíte a môžete nechať nahrávať. 

Samsung Galaxy Z Flip6
Samsung Galaxy Z Flip6 Ak by ste plánovali aj obal, takto s ním mobil vyzerá.
Ak by ste plánovali aj obal, takto s ním mobil vyzerá.


Samsung Galaxy Z Flip6 Mobil pri nahrávaní videa môžete držať ako kameru.
Mobil pri nahrávaní videa môžete držať ako kameru.


Samsung Galaxy Z Flip6 Vďaka zohýbaniu si môžete samotný mobil postaviť a využiť ako statív.
Vďaka zohýbaniu si môžete samotný mobil postaviť a využiť ako statív.





O výkon sa v mobile stará Snapdragon 8 Gen 3 procesor, teda výkonný procesor, ktorý je vzhľadom na telo mierne obmedzený, ale stále rýchly a zároveň teraz aj poriadne chladený. Do mobilu totiž teraz Samsung zmestil aj Vapor Chamber. Je to prvý Flip s týmto chladením. Znamená to lepší výkon a pomalšie zahrievanie. Napríklad 45-minútový stress test mobil spravil bez problémov zvládol so zahriatím na 42 stupňov. Veľa 8 Gen 3 mobilov sa zahreje a test sa vypne oveľa skôr, tu Samsung rozumnejšie ubral na výkone už pri malom zahriatí, vďaka čomu je výkon stabilný a mobil sa neprehrieva, aj keď výkon nie je taký maximálny ako vo veľkých mobiloch. Výkon je veľmi blízko minuloročnej verzii.

RAM pamäť je teraz rozšírená na 12GB, čo je pekný update oproti 8GB minulý rok, kde už sa nemusíte ani po pár updatoch systému báť, že sa pamäť rýchlo zaplní. SSD zostáva na 256GB alebo 512GB, čo sú dobré možnosti, kde pri bežnom používaní a bežnom fotení vám 256GB bude aj na dlho stačiť. Čo sa týka rýchlosti, SSD má 4000 MB/s na čítanie a 3500MB/s na zápis a teda úložisko vás brzdiť určite nebude pri žiadnej činnosti.

 

Výkon je vysoký a pôjdu vám tu všetky hry dostatočne rýchlo a bez problémov, aj keď zrejme väčšina používateľov bude mobil skôr používať na menšie hry, keďže nejde priamo o herný mobil. Ale samotné ohnutie priam pozýva na hranie starších emulovaných hier na rozdelenej obrazovke. Skúšal som aj mobilný Fortnite a ide pekne, aj keď medzičasom už nepríjemne narástol veľkosťou a sťahuje sa 16GB.

Samsung Galaxy Z Flip6
Samsung Galaxy Z Flip6 Mobil má teraz zrezané ploché hrany.
Mobil má teraz zrezané ploché hrany.


Samsung Galaxy Z Flip6 Na prednom displeji stále chýba viac základných možností, ale viete si tam zobraziť niektoré aplikácie, ako sú mapy alebo Youtube.
Na prednom displeji stále chýba viac základných možností, ale viete si tam zobraziť niektoré aplikácie, ako sú mapy alebo Youtube.


Samsung Galaxy Z Flip6 Porovnanie predného displeja s Motorla Razr 50 ultra
Porovnanie predného displeja s Motorla Razr 50 ultra





Systém je tu, samozrejme, Android 14 s OneUI nadstavbou, ktorá je veľmi dobrá a prispôsobená aj na takýto skladací typ mobilu. Teda niektoré aplikácie sa vedia aj rozdeliť, ak je mobil v zohnutom stave. Špeciálne foto aplikácia, ale dobre sa vie zobraziť aj Youtube. Samozrejme, nechýbajú zapracované AI funkcie a teda napríklad si viete označiť časť obrazovky a dať vyhľadať na internete podľa daného výrezu obrázku, sú tu live preklady telefonátov, aj keď zatiaľ nie v slovenčine, sumáre web stránok, generovanie odpovedí alebo vylepšovanie textov.

Najväčšou zmenou v systéme oproti štandardným mobilom je predný malý displej. Preň má OneUI  znovu sériu vybraných widgetových aplikácii, ktoré si môžete naklikať, podobne ako na hodinkách a následne medzi nimi slajdovať. Je tu počasie, kalendár a podobné jednoduché veci, ale Samsung má ešte v Labs časti nastavení aj sprístupnenie máp, správ, alebo Youtube. Nejdú tu všetky aplikácie, respektíve aspoň viac. Povedal by som, že je  škoda, že tam nedali malé hry a rovnako v ponuke nie je ani emailový klient (Samsung vraj pracuje na pridaní gmailu a Outlooku). V tejto oblasti je Motorola vpredu, ale Samsung je vpredu s AI zapracovaním.

Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6Samsung Galaxy Z Flip6

Z noviniek vonkajší displej pridáva napríklad Photo Ambient wallpaper, ktorý sa mení podľa času a počasia, kde vám do vašej fotky vygeneruje animovaný sneh alebo dážď. Alebo interaktívnych wallpaper s animáciami reagujúcimi na dotyk, prípadne videom.  AI pridáva saj generatívny wallpaper na prednú obrazovku a vie upraviť aj fotku na wallpaper. AI je tu zapracované aj v chate, kde vám na prednej obrazovke rovno vie ponúknuť niekoľko odpovedí na správy. Rovnako vám vie vygenerovať odpovede do správ podľa zadania, alebo ich prepísať v určitom štýle.

Batéria je teraz v mobile 4000mAh, čo je pekné navýšenie z 3700mAh v minulej verzii. Je to už decentná veľkosť batérie, kde sa minimálne celý deň nemusíte báť, že by ste nemali batériu. Stále je škoda, že nabíjanie zostáva 25W základné a teda na nabitie si počkáte cez hodinu a dvadsať minút.  Pridáva sa 15W wireless nabíjanie a 5W spätné nabíjanie, napríklad na nabitie slúchadiel.

Samsung Galaxy Z Flip6
Samsung Galaxy Z Flip6 Youtube sa vie pekne rozdeliť pri sklopení.
Youtube sa vie pekne rozdeliť pri sklopení.


Samsung Galaxy Z Flip6 Mobil nemá problém ani s Fortnite.
Mobil nemá problém ani s Fortnite.


Samsung Galaxy Z Flip6 Na predný displej si môžete dať aj informačné zhrnutie.
Na predný displej si môžete dať aj informačné zhrnutie.




Samsung Galaxy Flip6 je pekným upgradom oproti predchádzajúcej verzii. Samsung zvýšil výkon, zväčšil batériu, pridal ochranu proti prachu, zlepšil hlavnú kameru, rozšíril pamäť, ale hlavne pridal bohatú ponuku AI funkcií. Od upravovania fotiek, cez generovanie odpovedí, opravu textov, sumáre webu, až po preklady hovorov v niektorých jazykoch. Možno škoda zachovania pomalého nabíjania a obmedzené možnosti predného displeja. Stále však dostanete pekne dizajnový, malý, štýlový otvárateľný mobil, ktorý vo svojej oblasti nesklame. Samozrejme, má to svoju cenu.

  • Mobil dostanete za 1119 eur v 256 GB verzii a za 1319 eur v 512GB verzii (1239 eur s výkupným bonusom).

napísal saver 2.8.2024
Páči sa mi! (+4)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
XIAOMI 14 ULTRA
48
[26.6. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY BUDS3 PRO
28
[31.7. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP6
23
[2.8. 2024]
9.0
MOTOROLA RAZR 50 ULTRA
12
[14.8. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD6
27
[16.8. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP6
+ vylepšený dizajn
+ pridané AI možnosti
+ zväčšená batéria
+ pridaná odolnosť voči prachu

- stále len pomalšie nabíjanie
- cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Čo hovoríte na novú speváčku v... (8)
Určite mnohí z vás boli okolo roku 2000 násťrocný ...
|Slúchadlá (3)
Lude dobrí, odporúčte nejaké dobré slúchadlá. Ideá...
|Hra elden ring (1)
Dá sa stiahnuť niekde táto hra na pc...
|Dragons dogma 2 vs dragon age:... (0)
pozrite si tie hry a porovnajte...
|Psp a net (2)
Zdravím...vytiahol som po 100 rokoch zo šuplíka PS...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26125)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk