SAMSUNG GALAXY S24 FE

SAMSUNG GALAXY S24 FE

9.0

Galaxy AI v cenovo dostupnejšej verzii S24

Aktuálne trendy v oblasti smartfónov sa pravidelne uberajú k jasne vytýčeným cieľom. Po rastúcich uhlopriečkach displejov, od naháňania sa za výkonom, až po prémiové kvality spracovania a neustále zlepšovanie a pridávanie fotoaparátov, prichádza na rad softvér. Ani laikovi v oblasti technológií neunikne, že aktuálnym trendom je vo všetkých smeroch AI. Samsung, samozrejme, nezaostáva a už pri predstavení vlajkovej S24 prišiel so svojimi AI vychytávkami, ktoré neskôr postupne uvoľňoval aj pre staršie verzie smartfónov. No ako už býva zvykom, s odstupom času Samsung aktualizoval svoju FE verziu vlajkových modelov. Po menšom minuloročnom sklamaní tento rok Samsung nenechal nič na náhodu a na trh uvádza smartfón s takmer plnou vybavenosťou, akou disponujú vlajkové modely a šetril na miestach, ktoré množstvo používateľov ani nepostrehne. Oplatí sa teda siahnuť po aktuálnej Galaxy S24 FE?

Balenie a prvé dojmy

Balenie sa drží aktuálnych minimalistických trendov, kde okrem samotného smartfónu a napájacieho kábla snáď už nikto neočakáva žiadne ďalšie príslušenstvo. Balenie svojich produktov aj jeho kvalitu má Samsung, samozrejme, zvládnutú na vysokej úrovni a celkovo zariadenie na prvý pohľad a úchop nedáva vôbec najavo, že ide o lacnejšiu FE verziu a skôr vám bude pripomínať model Galaxy S24 Plus. To hlavné, čím ho vizuálne odlíšite, samozrejme, okrem farieb, príde až po odlepení ochrannej fólie na displeji. Rámčeky displeja síce prešli zúžením, no stále sú hrubšie než pri vlajkových modeloch, obzvlášť spodná hrana smartfónu je hrubšia než ostatné rámčeky. To na prvý pohľad evokuje skôr A sériu modelov Galaxy, čo môže byť pre niektorých používateľov nechcený jav. Zároveň to na prvý pohľad uberá celkovému pocitu prémiovosti. Úplne by pritom stačilo, aby boli rámčeky aspoň symetrické. Kvalite ale inak nie je čo vytknúť, zariadenie je spracované kvalitne a hliníkový rám v kombinácii so sklom nezaostáva za S24 modelmi.


Špecifikácie

  • Displej: 6.7 " Dynamic AMOLED 2X, HDR10+, 120 Hz, 1900 nit, 1080 x 2340px
  • Procesor: Exynos 2400e (4 nm)
  • OS: Android 14, One UI 6.1
  • Pamät: 8GB RAM / 128GB, 256GB, 512GB
  • Kamera: 50 MP, f/1.8, 24mm (wide), dual pixel PDAF, OIS
    8 MP, f/2.4, 75mm (telephoto), PDAF, OIS, 3x optical zoom
    12 MP, f/2.2, 123° (ultrawide)
  • Selfie: 10 MP, f/2.4, 26mm (wide)
  • Nabíjanie: 25W wired, 15W wireless
  • Rozmery:  162 x 77.3 x 8 mm 
  • Váha: 213 g
  • Batéria:  4700 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Už zo špecifikácií môžeme jasne vidieť, že v porovnaní s Galaxy S23 FE nový model narástol zo 6,4“ uhlopriečky na 6,7“ uhlopriečku, pričom displej si zachováva rovnaké rozlíšenie. Veľkosť displeja je teda totožná s vlajkovým modelom Galaxy S24+ a Samsung ho prakticky nepriamo zaradil medzi modely Galaxy S24 a S24+. Ak sa radíte medzi používateľov, ktorým nevadia širšie rámčeky displeja, postačí vám nižšie rozlíšenie displeja a menej RAM, ale požadujete veľkú uhlopriečku a prémiovejšie spracovanie, FE je model určený pre vás. Samozrejme, rozdielov je tam oveľa viac, no často sú to už len detaily, na ktorých množstvu používateľov reálne nezáleží alebo si rozdiel často ani nevšimnú.

Jemnejší displej s väčším jasom, kvalitnejším panelom a lepším ochranným sklom Goriila Glass Victus 2 je z pohľadu parametrov na úplne inej úrovni. No rozdiel v peaku jasu medzi 1900nits a 2600nits pri reálnom používaní po upgrade zo starších modelov nebude až taký relevantný pre množstvo používateľov. Pri praktickom testovaní, resp. bežnom používaní, displej vyzerá výborne, so svojimi 385ppi je dostatočne ostrý a aj na slnku je veľmi dobre čitateľný. Nakoľko disponuje 120Hz dynamickou obnovovacou frekvenciou, animácie aj ovládanie smartfónu sú veľmi plynulé. Samsung teda ušetril náklady na kvalite displeja, no neočakávajte, že by ste dostali zlý displej. S24 FE stále disponuje kvalitnejším displejom než A séria. Vychutnáte si teda aj multimediálny obsah vďaka HDR10+, prípadne vyniknú sýte farby hier.


Ďalšou z oblastí, kde sa muselo šetriť, je čítačka odtlačkov prsta. Tá je na rozdiel od ultrazvukových čítačiek v S24 modeloch len optická, podobne ako pri nižších sériách. Je síce o trochu pomalšia, no funguje spoľahlivo a bez nejakých výrazných problémov. Šetrenie sa prejavilo aj na kapacite RAM, ktorá je pre všetky pamäťové verzie rovnaká, a to 8GB. 8GB ale nie je vôbec málo a ešte pár rokov vám postačí na väčšinu operácií, ktoré bude musieť smartfón vykonávať, prípadne na pohodlné hranie hier.

To hlavné, na čom ale naopak Samsung nešetril, je procesor a jeho chladenie. Galaxy S24 FE disponuje najnovším procesorom Exynos 2400e, ktorý je vyrobený 4nm procesom a chladený je veľkou odparovacou komorou. Ide o mierne upravený procesor z európskych verzií S24 a S24+, pričom Samsung sa zameral prevažne na jeho efektivitu pre dosiahnutie čo najlepšej výdrže batérie. Na papieri to vyzerá tak, že Samsung len znížil takt najvýkonnejšieho jadra z 3,2 na 3,1 GHz, inak špecifikácie procesoru vyzerajú prakticky totožne s Exynosom 2400. Ako je na tom teda s výkonom? Paradoxne, v Geekbench 6 benchmarkoch dosahoval nami testovaný model lepšie výsledky pri teste na jedno jadro než S24+ (2146 bodov vs 2091 bodov) a prakticky totožné skóre pri teste viac jadier (6668 vs 6661 bodov). Prisudzujeme to hlavne väčšiemu chladiču oproti S24+ a hlavne nižšej maximálnej frekvencii, kedy procesor generuje menej tepla, a teda dokáže bežať dlhšie na maximálny výkon. To oceníte prevažne v hrách, no aj pri rýchlosti samotných AI funkcií.

 

Samozrejme, nesmú chýbať ani testy v obľúbenom bechmarku Antutu, kde Galaxy S24 FE dosiahol veľmi slušný výsledok na úrovni 1 580 029 bodov, čo ho radí takmer na úroveň S24+. Priebeh celého testu spotreboval 9% batérie, čo je na dnešné pomery relatívne mierne nadpriemerná spotreba energie na Antutu benchmark. Ak plánujete prevažne na smartfóne hrať, tak môžete počítať so spotrebou cca 14% batérie za 30 minút (dosiahnuté pri hre Hearthstone na max. nastaveniach). S24 FE sme otestovali aj z pohľadu grafického výkonu pomocou benchmarku 3DMark, ktorý dobre poznáte z recenzií PC, kde sme spustili niekoľko testov:

  • Solar Bay
    • Skóre 7977 bodov a priemerne 30,33 fps.
    • Spotreba energie dosiahla 1% a teploty sa pohybovali na úrovni 34 – 38 stupňov.
    • Výsledok bol lepší ako podľa štatistiky ako 37% výsledkov z Galaxy S24.
  • Solar Bay Stresstest (20 prechodov)
    • Skóre 7674 bodov, pričom každým prechodom postupne klesalo až k najnižšej hodnote 4607 bodov a priemerne 36-13 fps.
    • Spotreba energie dosiahla 11% a teploty sa pohybovali na úrovni 37 – 45 stupňov.
  • Wild Life
    • Výsledkom bola hodnota Maxed Out, pričom fps sa pohybovali od 50-99.
    • Spotreba energie dosiahla 1% a teploty sa pohybovali na úrovni 36 – 41 stupňov.
  • Wild Life Extreme (4K rendering)
    • Skóre 3533 bodov a priemerne 21,16 fps.
    • Spotreba energie dosiahla 1% a teploty sa pohybovali na úrovni 39 – 41 stupňov.
    • Výsledok bol lepší podľa štatistiky ako 29% výsledkov z Galaxy S24.
  • Sling Shot
    • Výsledkom bola opäť hodnota Maxed Out, pričom pri scénach zameraných na grafiku sme dosahovali 106-119 fps a pri testoch fyziky sme dosahovali priemerne 39,74 a 109 fps.
    • CPU bežalo na taktoch v rozmedzí 0,7 – 2,4 GHz, spotreba energie dosiahla 2% a teploty sa pohybovali na úrovni 36-43 stupňov.

Celkovo po testoch môžete získať prehľad, aký výkonný Exynos 2400e reálne je a čo sa podarilo dosiahnuť kombináciou efektivity a výkonného chladenia. Zároveň spotreba pri testoch sa pohybovala na dobrej úrovni, teda dosiahnuť celodennú výdrž by nemal byť problém ani pri náročnejšom používaní smartfónu. Prípadne pri bežných činnostiach nebol počas testu problém dosiahnuť výdrž 1,5 - 2 dni. Zariadenie síce nedisponuje 45W nabíjaním, no 25W nabíjanie ho dokáže z 0-50% nabiť za 30 minút a celkovo plné nabitie dosiahnete približne za 75minút. Samozrejme, nenabíjate vždy od 0%, takže reálne môžete počítať cca s hodinovým nabíjaním.

Rýchly procesor treba, samozrejme, zásobovať dátami a na to potrebujete rýchle úložisko. Rýchlosť čítania a zápisu dosahuje hodnoty na úrovni 1752/693 MB/s pre 128GB verziu, pričom náhodné čítanie a zápis dosahujú 544/314 MB/s. Opäť síce nejde o to najrýchlejšie úložisko na trhu, reálne sa blíži skôr k vlajkovým modelom a ako koncový používateľ nebudete pociťovať nedostatočné rýchlosti úložiska. S24 FE ale nedisponuje slotom pre pamäťové karty, takže pri nákupe zvážte, či nebude pre vás výhodnejšie zvoliť 256GB verziu, nakoľko cenový rozdiel nie je až tak výrazný.

Poslednou z hlavných častí sú fotoaparáty ktoré prešli taktiež zmenami. Hlavný 50MP široký snímač s clonou f/1,8 a 24mm ohniskovou vzdialenosťou ponúka výborné parametre pre fotky či už za dobrého osvetlenia, ako aj v noci. Celkovo fotoaparát kvalitou fotiek dokáže konkurovať bez problémov vlajkovým modelom rôznych výrobcov. Fotky sú dostatočne ostré, zmizol shutter lag z minulých modelov, ktoré disponovali Exynosom 2200, no stále nemôže kvalitou konkurovať najvyšším triedam, ako napr. S24 Ultra. Opäť ale platí, že bežný používateľ, čo chce zapnúť fotoaparát a spraviť rýchlo peknú fotku, bude určite spokojný. Pri priamom porovnaní hlavný snímač produkuje lepšie fotografie než napr. S22 Ultra, s ktorým sme mali možnosť fotografie priamo porovnať.

Ale aj pri fotoaparátoch sa prejavilo šetrenie oproti vlajkovým modelom. 12MP ultraširoký snímač dokáže doručiť ostré a čisté fotografie za dobrého svetla, no v tme alebo zlých svetelných podmienkach budú fotografie príliš mäkké a zašumené. Rovnako aj pri 8MP telephoto objektíve ktorý zabezpečuje 3X Zoom. No za dobrého osvetlenia sa môžete na oba spoľahnúť a doručia dobré výsledky. Optický zoom je následne použiteľný do 5x bez výraznejšej straty kvality, pri 10x už badať menší šum, no fotografie sú stále použiteľné, ale maximálny 30x zoom je už skôr nepoužiteľný pre doručenie dobrého výsledku. Prioritne budete najčastejšie používať hlavný 50MP snímač, takže je pozitívne, že na ňom Samsung nešetril.

Samsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FESamsung Galaxy S24 FE

Video, ako je už pri S modeloch zvykom, disponuje až 8K/30 fps rozlíšením, no najpoužívanejšie budú pre vás skôr 4K a FHD rozlíšenia, kde S24 FE ponuka na výber nahrávanie v 30/60/120 fps pre 4K, pre FHD pridáva ešte 240 fps a pre 720p až 960 fps. Nastavenia kamery či fotoaparátu sú prakticky totožné s iným S modelmi od Samsungu, takže to netreba asi ani bližšie predstavovať. Selfie kamera disponuje 10MP a umožňuje nahrávanie v 4K a FHD v 30/60 fps. Kvalitatívne nejde o to najlepšie na trhu, ale postačí na všetko, na čo by ste ju mohli potrebovať a kvalitou nijako nezaostáva za konkurenciou v podobnej cenove kategórii.

Hlavnou novinkou pre rok 2024 je ale AI, a teda celkovo softvérové riešenia. AI nájdete v S24 modeloch prakticky takmer všade. Od galérie a úpravy fotiek, po generovanie obsahu, obrázkov alebo prekladanie v reálnom čase. Dostanete teda všetky funkcie ako plnohodnotná S24 séria spolu s generatívnou AI. Môžete generovať obrázky z vašich skíc, nechať AI dokresliť objekty do fotografii podľa vašich náčrtkov, prípadne generovať celé obrázky alebo portréty z fotografií. Kde ale najviac oceníte AI, je sumarizovanie obsahu dokumentov, prepis nahrávaných rozhovorov do textu, prípadne úprava štýlu písania, gramatiky a pravopisu. Tieto funkcie nefungujú síce zatiaľ v slovenčine, no máte k nim prístup automaticky, bez potreby nejakej zmeny jazyka. Ak teda komunikujete v angličtine, Galaxy AI bude pre vás veľmi dobrý pomocník.

Zhodnotenie

Cenovo dostupných smartfónov so špecifikáciami vlajkových modelov je na trhu niekoľko. Samsung tento rok nenechal nič na náhodu a v modeli FE prináša to, čo uspokojí množstvo používateľov za relatívne dobrú cenu (ak zvážime výkupný bonus, ktorý aktuálne Samsung ponúka). Za 750 eur dostanete smartfón s výkonom vlajkových modelov, 7-ročnou softvérovou podporou, plnou podporou Galaxy AI, kvalitný hlavný fotoaparát, 120Hz displej s výborným podaním farieb a svietivosťou a prémiové spracovanie. Samozrejme, niekde sa muselo šetriť, no často je šetrenie zacielené na oblasti, ktoré vás nebudú pri používaní obmedzovať. Prípadne, ak by vás aj obmedzovali, bude pre vás výhodnejšie siahnuť po S24+ modeli. Jediné, čo je ťažké S24FE odpustiť, je šírka rámov displeja, resp. jej spodná strana, ktorá je celkovo hrubšia a kazí prémiový dojem, ktorý sa snaží zariadenie vzbudzovať. 25W nabíjanie patrí už skôr medzi tie pomalšie na trhu, no to nie je problém len tohto zariadenia, ale celkovo filozofie Samsungu pre všetky modely. Ak chcete veľký smartfón s dobrým výkonom, no nechcete priplácať 400 Eur za S24+, FE bude rozhodne stáť za zváženie.


napísal tomass 21.10.2024
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
XIAOMI 14 ULTRA
48
[26.6. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY BUDS3 PRO
28
[31.7. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP6
23
[2.8. 2024]
9.0
MOTOROLA RAZR 50 ULTRA
12
[14.8. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD6
27
[16.8. 2024]
9.0
XIAOMI 14T
35
[27.9. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY S24 FE
29
[21.10. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S24 FE
+ plná podpora AI
+ kvalita spracovania
+ cena
+ výkon
+ fotoaparát (hlavný snímač)
+ softvérová podpora
- široké rámiky okolo displeja
- pomalšie nabíjanie
- len optická čítačka odtlačkov prsta
- horšie fotografie v zlom svetle z telephoto a ultrawide fotoaparátov


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Smart hodinky do 250€ (11)
Čaute, chcel by som sa Vás spýtať či by ste mi od...
|Smart home pomoc (7)
Cim viac na to pozeram tym som zmetenejsi. Napise...
|Problém s hdr (1)
Dobrý deň, čo urobiť v prípade ak mi PS5 dáva for...
|Streaming handheld (ps portal ... (13)
Ahojte, viac krát som na fóre písal, že by som ...
|Mikrofón + stereo repráky - pr... (3)
Čaute! Nedávno som si po dlhých rokoch kúpil PC zo...
|Svet, ukrajina, vojny ... (27859)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk