SAMSUNG GALAXY Z FOLD6

SAMSUNG GALAXY Z FOLD6

9.0

Nová generácia Foldu, teraz hranatá a s AI

Samsung, ako každé leto, aj toto leto prináša svoje otváracie mobily a znovu ponúka menšiu a väčšiu verziu. Menšia je, samozrejme, malé véčko Flip6, väčší je otvárací viac tabletový mobil Fold 6. Oba ponúknu vylepšenia vo výkone a špecifikáciách a tentoraz aj zmeny v konštrukcii. 

Oba hlavne ponúkajú najvýkonnejší procesor Snapdragon 8 Gen 3 a oba tentoraz prešli do hranatejšieho a modernejšieho dizajnu. Aj keď najväčšie prídavky sú znovu v oblasti AI, kde teraz systém dopĺňajú rôzne možnosti využívajúce umelú inteligenciu, ktoré eventuálne môžu zlepšiť zážitok v rôznych oblastiach používania mobilu.

  • Displej: 7.6 " Foldable Dynamic LTPO AMOLED 2X, HDR10+, 120 Hz, 2600 s (peak) nit, 1856 x 2160px
  • Druhý displej: 6.3 " Dynamic LTPO AMOLED 2X, 120Hz, 1600 nits (peak) 968 x 2376
  • Procesor: Snapdragon 8 Gen 3
  • OS: Android 14, One UI 6.1.1
  • Pamät: 256GB 12GB RAM, 512GB 12GB RAM, 1TB 12GB RAM /
  • Kamera: 50 MP, f/1.8, 23mm (wide), 1.0µm, dual pixel PDAF, OIS
    10 MP, f/2.4, 66mm (3x zoom), 1.0µm, PDAF, OIS
    12 MP, f/2.2, 123°, 12mm (ultrawide), 1.12µm
  • Selfie: 4 MP, f/1.8, 26mm (wide), 2.0µm, under display
  • Nabíjanie: 25W wired 15W wireless, 4.5W reverse wireless
  • Rozmery:  153.5 x 132.6 x 5.6 mm 
  • Rozmer zložené:  153.5 x 68.1 x 12.1 mm 
  • Váha: 239 g
  • Batéria:  4400 mAh
  • plná špecifikácia >>>

Špecifikácie ukazujú zlepšenú prachuodolnosť, kde mobil má teraz IP48 ochranu namiesto IPX8, ale aj to, že batéria zostáva rovnaká ako minulý rok, ako aj kamery a displeje. Žiaľ, aj rovnaké nabíjanie, ktoré je stále len 25W. Toto je oblasť, v ktorej sa Samsung výrazne neposúva dopredu. 

Samsung Galaxy Z Fold6
Samsung Galaxy Z Fold6 Nový Fold znovu ponúka výkonnejší otvárací mobil
Nový Fold znovu ponúka výkonnejší otvárací mobil


Samsung Galaxy Z Fold6 Môžete ho používať ako štandardný mobil
Môžete ho používať ako štandardný mobil


Samsung Galaxy Z Fold6 Ale po otvorení prakticky ako tablet
Ale po otvorení prakticky ako tablet





Dizajnovo sa ale teraz Samsung veľmi pekne posunul vpred. Prešiel na hranatý dizajn, ktorý sa Foldu veľmi hodí. Čakajte tak ploché hrany a aj ostrejšie rohy. Zároveň zatvorený mobil je plne rovnobežný a teda nie je po zatvorení zošikmený. Rovnako obrazovky majú takmer hranaté rohy a nič z okien tak nebude urezané. Obe obrazovky sú takmer na celú plochu mobilu. Mimochodom, mobil je teraz o 1,3 mm tenší a o 14 gramov ľahší ako predchodca. Zároveň je mierne širší, a to o 2,7 mm v rozloženom stave.

Materiál zadnej steny je kovový matný, dobrý na dotyk, rovnako ako hrany. Na hranách nájdete power tlačidlo a aj volume tlačidlá. Samozrejme, USB-C, slot na SIM kartu. Nakoniec štandard. Na mobiloch sa už okrem dizajnu dlho nič nemení. 

Čo sa týka dizajnu, zmenený je dizajn zadných kamier, ktoré síce teraz zachoval tri vystúpené pod sebou, ale už nemajú strieborné okolie, ale čierne a sú postavené na malom výstupku zo zadnej steny. Je to znovu malý posun do iného dizajnu kamier, uvidíme, či ich preberie aj S25 séria.

Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6Samsung Galaxy Z Fold6

Samotné kamery sa zdajú úplne nezmenené oproti Fold5 a ponúkajú 50MP hlavný senzor, 10MP zoom s 3x priblížením a 12MP ultrawide kameru. Vonkajšia selfie kamera je 16MP a vnútorná má 4MP. Tá je znovu skrytá pod displejom a rovnako sa od minulej verzie nezmenila. Viac menej 4MP je len taká doplnková, ak by ste napríklad na videokonferenciu, ktorá by bola na väčšom vnútornom displeji lepšie zachytená. Pre bežné videohovory alebo selfie môžete použiť selfie kameru na prednom displeji. Tá je bezproblémová. Aj keď na Selfie môžete použiť aj hlavné kamery. Totiž keď mobil otvoríte môžete sa odfotiť aj tou.  

Samozrejme, hlavné kamery môžete používať štandardne s použitím ako vnútorného, tak predného displeja. Pričom vnútorný viete použiť aj ako statív a keď mobil ohnete, foto aplikácia sa vám rozdelí na dve časti, kde hore máte záber z kamery, dole galériu a nastavenia. Môžete si takto mobil niekde položiť a bez nutnosti držania natáčať. To je už základná funkcia od prvého Foldu.

Fotky sú kvalitné, ťažko im niečo vytknúť, sú približne na úrovni základných S24, nie až na úrovni S24 ultra. Je tu teraz už aj zapracované AI a viete si objekty odstrániť, alebo aj dokresliť a nechať AI vygenerovať objekt podľa dokreslenia, prípadne vylepšiť farby. Viete si otvoriť aj portrétové štúdio, kde po označení tváre ju viete vygenerovať v rôznych štýloch.

Samsung Galaxy Z Fold6
Samsung Galaxy Z Fold6 Vyhotovenie je teraz moderné hranaté
Vyhotovenie je teraz moderné hranaté


Samsung Galaxy Z Fold6 Vnútorná kamera je znovu skrytá pod displejom, technológie sa však neposunuli vpred
Vnútorná kamera je znovu skrytá pod displejom, technológie sa však neposunuli vpred


Samsung Galaxy Z Fold6 Hranie na veľkej obrazovke je parádne, prstami si prakticky nezavadziate
Hranie na veľkej obrazovke je parádne, prstami si prakticky nezavadziate





O výkon sa pri mobile nemusíte báť, je tu Snapdragon 8 Gen 3, ktorý ponúka najvyšší možný výkon  a prakticky všetko pôjde plynule, rýchlo a bez problémov. Teda aspoň na mobilné pomery. 12GB RAM tomu celému pomáha ako aj rýchle SSD (4200MB/s zápis a 2500Mb/s čítanie). 

Ak niečo dokáže efektívne využiť ten výkon, tak z mobilov práve tento mobil. Keďže je určený na produktivitu viac ako ostatné vďaka veľkej 7-palcovej vnútornej obrazovke. Na nej môžete ako oveľa príjemnejšie browsovať, parádne pozerať videá, tak sa, samozrejme, hrať, ale hlavne aj pracovať. Viete si prehľadnejšie pozerať a odpisovať na maily, pekne vidíte dokumenty, Powerpoint prezentácie, Excel, ale hlavne si vďaka dvom displejom viete rozdeliť obrazovku na viac častí a umiestniť tam viac aplikácií súčasne. Buď si ich rozdelíte na preddefinované časti, alebo si ich viete aj odopnúť a pracovať s nimi ako s oknami.

Na vnútornom displeji tak viete pracovať ako na desktope, kde máte rovno spodnú lištu s aplikáciami a napríklad aj browser vám rovno zobrazí záložky, čo pekne vylepší efektivitu browsovania. K tomu, ak si niečo otvoríte na prednom displeji a chcete to na väčšej obrazovke, stačí otvoriť a aplikácia sa prenesie na veľký displej. Je to veľmi funkčné a pohodlné. 

Samsung Galaxy Z Fold6
Samsung Galaxy Z Fold6 Mobil môžete vďaka zahnutiu použiť aj ako statív na fotenie alebo nahrávanie videa. Niektoré aplikácie sa automaticky rozložia na dva displeje
Mobil môžete vďaka zahnutiu použiť aj ako statív na fotenie alebo nahrávanie videa. Niektoré aplikácie sa automaticky rozložia na dva displeje


Samsung Galaxy Z Fold6 AI funkcie nechýbajú, viete prekladať hovory, texty, robiť sumáre a, samozrejme, AI prvky sú aj vo fotkách.
AI funkcie nechýbajú, viete prekladať hovory, texty, robiť sumáre a, samozrejme, AI prvky sú aj vo fotkách.


Samsung Galaxy Z Fold6 Výkon je mierne nižší ako v S24 sérii, ale mobil sa nikdy výrazne nezahreje
Výkon je mierne nižší ako v S24 sérii, ale mobil sa nikdy výrazne nezahreje





Výkon je, samozrejme, vysoký, a benchmark ukázal, aj na menšiu batériu decentnú výdrž, kde Antutu zobral 7% na jeden test. 5000mAh batérie majú okolo 5%. Výkon bol mierne pod S25 a to na 1,6-milióne bodov, kde po úvodnom zahriatí sa už procesor podtaktuje, ale veľmi dobre s tým, že ani 45-minútový stress test nevytiahol teplotu nad 40 stupňov. Mobil tak nikdy nebude horúci, aj keď výkon nebude maximálny. Stále to bude stačiť.

 

Hry sa na mobile, samozrejme, hrajú parádne, máte k dispozícii veľký displej, ktorý si prstami prekrývate len minimálne a obraz hry je veľký. Dobre viete zameriava a zároveň vidíte aj detaily. Samozrejme, mobilné hry veľa detailov nemajú, ale aj tak vidíte viac ako na bežnom mobile. Veľmi dobre mobil viete využiť aj na streaming hier napríklad z Game Passu alebo Geforce Now.. 

V samotnom systéme nájdete oproti minulej verzii hlavne vylepšenia AI možností, ktoré už dostali S24 mobily. V tejto oblasti okrem spomínanej úpravy fotiek  Samsung ponúka simultánne prekladanie hovorov v niekoľkých základných jazykoch, zatiaľ slovenčina chýba. Pridané je generovanie súhrnov z webov, opravovanie textov, upravovanie a generovanie správ pri písaní, preklady stránok, ale aj testov na obrázkoch a aj vyhľadanie časti obrazovky cez image search. Toto je inak pekná funkcia, ktorú viete využiť aj pri foto aplikácii. Len si na niečo zameriate, vystrihnete ho z obrazu a necháte si objekt vyhľadať.

Batéria má 4400mAh a je prakticky nezmenená oproti minulej verzii, rovnako má len 25W nabíjanie, pridané je aj 15W nabíjanie a 5W reverzné nabíjanie. Mobil budete nabíjať približne hodinu a pol. Jedno nabitie vydrží aspoň deň, pri nižšej záťaži dva.

Samsung Galaxy Z Fold6
Samsung Galaxy Z Fold6 Viete si otvoriť viac aplikácií na rôzne časti obrazovky.
Viete si otvoriť viac aplikácií na rôzne časti obrazovky.


Samsung Galaxy Z Fold6 Okná si môžete aj voľne rozložiť.
Okná si môžete aj voľne rozložiť.


Samsung Galaxy Z Fold6 Okrem štandardných AI funkcií ponúka aj vizuálne vyhľadávanie časti obrazovky
Okrem štandardných AI funkcií ponúka aj vizuálne vyhľadávanie časti obrazovky




Keď to zhrnieme, Fold6 je pekným upgradom hlavne v dizajne, kde mu hranatý dizajn sadne oveľa lepšie, ale zlepšený je aj výkon a pridané AI funkcie. Možno škoda menej upgradov po kamerovej a displejovej stránke, ale stále veľmi slušné zariadenie, pri ktorom môžete využiť ako malý, tak na pohodlné čítanie alebo prácu aj veľký displej. Plus, samozrejme, škoda 2000-eurovej ceny, ale trh veľké otváracie mobily v týchto cenách prijal, a tak ak ich chcete, priplatíte si.

  • Cena Fold6 začína na 1999 eurách s tým, že s výkupovou akciou klesne na 1879 eur.

napísal saver 16.8.2024
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
XIAOMI 14 ULTRA
48
[26.6. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY BUDS3 PRO
28
[31.7. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP6
23
[2.8. 2024]
9.0
MOTOROLA RAZR 50 ULTRA
12
[14.8. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD6
27
[16.8. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD6
+ zaujímavý hranatý dizajn
+ vysoký výkon
+ kvalitné kamery
- pomalé 25W nabíjanie
- kamery a batéria sa od minulej verzie nezmenili
- cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|34 aoc cu34g2xp/bk (0)
Opäť naskladnili tento TOP monitor cena/výkon/kval...
|Predám samsung galaxy watch ul... (0)
Predám minimálne používané Galaxy Watch Ultra Tita...
|Arma 3 dlc (0)
ahojte. možná budem za blbca,ale kúpil som dlc - m...
|Ps5 závodná hra (1)
Zdravim, existuje nejaká hra na ps5 v ktorej netre...
|Xbox brasil store (6)
Zdravím. Dlhodobo nakupujem hry z Brazílskeho stor...
|Svet, ukrajina, vojny ... (26422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk